ΒΕΤΟ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΩΣ FYROM!

Θεωρούν ότι με τη δυναμική των πραγμάτων και τη διαμορφωθείσα κατάσταση, κυρίως στο εσωτερικό των Σκοπίων, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξευρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος.
Εκτιμούν επίσης ότι η φανερή στήριξη που προσφέρουν στο γειτονικό κράτος οι ΗΠΑ ενισχύει την εμμονή στην αδιαλλαξία και δεν βοηθά καθόλου στην επίλυση του προβλήματος.
Όσο στα Σκόπια υπάρχει εδραία αυτή η αίσθηση της προστασίας από την υπερδύναμη, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βρεθεί πολιτικός ο οποίος θα αναδιπλωθεί από τις πάγιες αδιάλλακτες θέσεις, την ώρα μάλιστα που θα έχουν επικροτηθεί και από το εκλογικό σώμα.
Σε κάθε περίπτωση αποτελεί γενική εκτίμηση ότι όλα γύρω από αυτό το θέμα θα κριθούν το φθινόπωρο κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, οπότε και θα τεθεί η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ, η οποία ως γνωστόν έχει κριθεί και λάβει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας.
Την αίτηση υποψηφιότητας προς την ΕΕ την είχε καταθέσει η FYROM βάσει της ενδιάμεσης συμφωνίας και ενδέχεται, δίκην καιροσκοπικού ελιγμού, να κάνει το ίδιο και στη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να ξεπεραστούν τα τυπικά κωλύματα. Να μην επιμείνει, δηλαδή, όπως έκανε στο Βουκουρέστι, να εμφανίζεται σε όλα τα κείμενα ως «Μακεδονία», αλλά να διεκδικήσει να πάρει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων ως FYROM, επικαλούμενη αυτήν τη φορά τακτικίστικα την Ενδιάμεση Συμφωνία, που η ίδια, με πολλούς τρόπους, έχει δυναμιτίσει κατά το παρελθόν, προκειμένου να πετύχει τον στόχο της και να στριμώξει διπλωματικά την Ελλάδα.
Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η ελληνική θέση θα είναι καθαρή και ανυποχώρητη. Θα ασκηθεί βέτο και στην περίπτωση που η σκοπιανή αντιπροσωπεία δεχθεί το FYROM, σε κάθε περίπτωση δηλαδή που δεν υπάρξει ξεκάθαρη δέσμευση και δεν προηγηθεί η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.
Και τούτο παρότι, όπως επισημαίνεται από διπλωματικούς κύκλους, στην περίπτωση ενός τέτοιου ελιγμού, η χώρα μας θα έχει να αντιμετωπίσει ορισμένα δύσκολα νομικής φύσεως ζητήματα, όχι πάντως ανυπέρβλητα.


Σχολιάστε εδώ