Ανάστατοι στις Κυκλάδες!

Έκπληξη, απογοήτευση και αγανάκτηση εκφράζουν το Επαρχιακό και Νομαρχιακό Συμβούλιο, καθώς και η ΤΕΔΚ Κυκλάδων, και απευθύνουν έκκληση της τελευταίας στιγμής προς τον ΥΠΕΧΩΔΕ και προς όλον τον πολιτικό κόσμο να ληφθούν υπ’ όψιν οι προτάσεις ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας.

Όπως επισημαίνουν σε αποκαλυπτικό υπόμνημά τους, «εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων και της ευαισθησίας των νησιών μας πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε αστοχία ή λανθασμένη εκτίμηση αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις από το σύνηθες και επιφέρει προβλήματα ή ακόμα και τραγικές συνέπειες».

Αναφερόμενοι στις προτάσεις τους, οι οποίες αγνοήθηκαν παρ’ όλο που υποβλήθηκαν έγκαιρα και σε αντίθεση με ό,τι είπε ο υπουργός ότι «δεν έγιναν προτάσεις από κανέναν», επικαλούνται τον ενεργό ρόλο των πολιτών, αφού «αυτοί είναι καλύτεροι γνώστες των τοπικών συνθηκών και προβλημάτων από κάθε τρίτο ανενημέρωτο τεχνοκράτη του κέντρου!».

Πέρα όμως από τη γενική αρνητική θέση του, το ΝΣ ζήτησε, αν τελικά ψηφιστεί από την κυβέρνηση, να ληφθούν τουλάχιστον υπ’ όψιν ορισμένες σημαντικές παρατηρήσεις, τις οποίες και απέστειλε στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ορισμένες από αυτές είναι οι εξής:

• Είναι λάθος η προοπτική ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Κρήτης μόνο με το Μητροπολιτικό Κέντρο και τα δυναμικά νησιωτικά αστικά κέντρα (Ερμούπολη). Πρέπει να προβλεφθεί σύνδεσή της και με άλλα νησιά, όπως Θήρα, Μήλος, Νάξος, Τήνος κ.λπ. Κατά τον ίδιο τρόπο πρέπει να προβλεφθεί σύνδεση των νησιών αυτών και με τη Θεσσαλονίκη.

• Είναι τελείως λανθασμένος ο μεγάλος ρόλος που αποδίδεται στην Αθήνα, η οποία μπορεί να είναι πολιτιστική μητρόπολη, μπορεί τουριστικός πόλος διεθνούς ακτινοβολίας, μπορεί να είναι κέντρο παροχής υπηρεσιών υγείας και πολιτισμού, δεν είναι απαραίτητο όμως να είναι αποκλειστικά κόμβος μεταφορών και διαμετακομιστικού εμπορίου, ούτε αποκλειστικό κέντρο έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας, ούτε αποκλειστικός πόλος διάχυσης της αναπτυξιακής δυναμικής.

Είναι δυνατόν μια ολόκληρη δέσμη εμπεριστατωμένων προτάσεων, όπως αυτές από παράγοντες που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις ιδιαίτερες συνθήκες και τα προβλήματα των ευαίσθητων νησιωτικών περιοχών, να ρίχνονται ελαφρά τη καρδία στον κάλαθο των αχρήστων, κ. υπουργέ; Τις έχετε υπ’ όψιν σας ή μήπως κάποιοι καρεκλοκένταυροι έκριναν ότι δεν αξίζει τον κόπο να φτάσουν στο γραφείο σας;

Τη μια παραπονιέστε ότι δεν συμμετέχουν οι πολίτες στον διάλογο και την άλλη, όταν καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις, τις απαξιώνετε;

Ακούει ο κ. Σουφλιάς;


Σχολιάστε εδώ