Έβαλε μπουρλότο στην πολιτική σκηνή της Κύπρου η συμφωνία Χριστόφια – Ταλάτ

Αντίδραση Τάσσου
Στο κοινό ανακοινωθέν γίνεται αναφορά σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και στη δημιουργία ενός νέου συνεταιρισμού με μία κεντρική κυβέρνηση που θα αποτελείται από δύο ισότιμου καθεστώτος «συνιστώντα κράτη» και θα έχει μία διεθνή εκπροσώπηση. Ταυτοχρόνως, γίνεται αναφορά σε στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Καμιά αναφορά δεν γίνεται στην ενιαία και μία κυριαρχία και ιθαγένεια, γεγονός που πυροδότησε την άμεση αντίδραση του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι πρόκειται για βήμα προς τα πίσω. Τάχθηκε εναντίον της αναφοράς, του περιεχομένου και της έννοιας του «συνεταιρισμού» μεταξύ των δύο «συνιστώντων κρατών», χωρίς μάλιστα να καταγράφεται ρητώς η μία και ενιαία κυριαρχία, οπότε, όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί, πάμε σε διχοτόμηση, αλλά και στην επιστροφή του Σχεδίου Ανάν εντός του οποίου καταγράφονταν όλες αυτές οι έννοιες και αναφορές. Ταυτοχρόνως, επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ΜΟΕ στο θέμα της ασφάλειας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, διότι η κατοχική δύναμη είναι ο «Αττίλας», και πρόσθεσε ότι εφόσον στα κατεχόμενα δεν αναγνωρίζεται κράτος, πώς μπορεί να γίνει διάλογος για ΜΟΕ μεταξύ των νόμιμων στρατιωτικών δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη μια και εκείνων του ψευδοκράτους και των Τουρκοκυπρίων από την άλλη;
Ο Χριστόφιας
Απάντηση στον τέως Πρόεδρο Παπαδόπουλο έδωσε ο νυν Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας. Αφού αρχικά εξέφρασε την έκπληξή του για τις τοποθετήσεις Παπαδόπουλου, εν συνεχεία δήλωσε ότι στην Κύπρο υπάρχει συνεταιρισμός από το ʼ60 και ότι όσοι δεν το κατανοούν βλάπτουν τον τόπο.
Κριτική από Λυσσαρίδη
Στον χορό των αντιδράσεων μπήκε και ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος υποστήριξε με γραπτή δήλωσή του ότι το κοινό ανακοινωθέν Χριστόφια – Ταλάτ, με την απουσία της αναφοράς στη μία και ενιαία κυριαρχία και την ταυτόχρονη μνεία σε ένα νέο συνεταιρισμό δύο «συνιστώντων κρατών», οδηγεί στις δύο χωριστές κυριαρχίες και στην κατάργηση ουσιαστικά της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δημιουργία στην Κύπρο «δύο κρατών» που θα έχουν για το θεαθήναι μία κεντρική κυβέρνηση.
Ανησυχίες και ταύτιση
Ανησυχίες εξέφρασαν και οι πρόεδροι του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, Μάριος Κάρογιαν και Γιαννάκης Ομήρου. Ο πρόεδρος του Ευρωκό Δημήτρης Συλλούρης υποστήριξε ότι πρόκειται για προσπάθεια επιστροφής του Σχεδίου Ανάν, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης αρχικώς υποστήριξε ότι παρά τα κενά και τις εποικοδομητικές ασάφειες, που υπάρχουν στο κοινό ανακοινωθέν, στηρίζει τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο οποίος, για να κατευνάσει τα πνεύματα, αποφάσισε να αρχίσει κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς. Μετά από τις επαφές αυτές ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι ταυτίζεται πλήρως με τον κ. Χριστόφια και ότι η απουσία της αναφοράς στην κυριαρχία οφειλόταν στην έλλειψη χρόνου!
Κάτω οι τόνοι
Οι λοιποί πολιτικοί αρχηγοί κατέβασαν τους τόνους, αλλά διατήρησαν τις ανησυχίες τους. Μόνο ο κ. Συλλούρης του Ευρωκό δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει μεν καλές προθέσεις, όμως ο ίδιος ο κ. Συλλούρης παραμένει στη θέση ότι πρόκειται για διαδικασία επιστροφής του Σχεδίου Ανάν.
ΤΟ ΔΗΚΟ
Το κόμμα στο οποίο εσωτερικά υπάρχει έντονη αντιπαράθεση είναι το ΔΗΚΟ, εντός του οποίου γίνεται προσπάθεια να κρατηθούν ισορροπίες. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Κολοκασίδης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Αγγελίδης υποστηρίζουν ότι ανοίγει παράθυρο για συνομοσπονδιακές ατραπούς, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Κάρογιαν είναι ηπιότεροι και δίδουν ανοχή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εφόσον άλλωστε η ανοιχτή διαφωνία τους θα σημάνει και έξοδό τους από την κυβέρνηση.


Σχολιάστε εδώ