XΡΗΜΑτιστήριο

>Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη Σοφοκλέους κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές, επηρεασμένοι από το κλίμα των ξένων αγορών, προχώρησαν σε τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.257,94 μονάδες, ενισχυμένος σε ποσοστό 0,66%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 430,99 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 172,9 αφορούσαν μεταβιβάσεις πακέτων. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες την μεγαλύτερη άνοδο την κατέγραψαν αυτοί των πετρελαίου, ασφαλειών και τεχνολογίας, ενώ αντίθετα τη μεγαλύτερη πτώση που σημείωσαν εκείνοι των πρώτων υλών, τηλεπικοινωνιών και βιομηχανιών. Την επομένη, η επικράτηση των πωλητών στην εγχώρια αγορά επηρέασε αρνητικά την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.165,62 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,17%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 328 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 64,7 αφορούσαν μεταβιβάσεις πακέτων. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 2,32%, της μεσαίας σημείωσε απώλειες 1,51%, ενώ της μικρής έχασε ποσοστό 0,97%. Από το σύνολο των μετοχών που διακινήθηκαν 195 σημείωσαν πτώση, 54 ενισχύθηκαν και 41 παρέμειναν σταθερές. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία επικράτησαν πτωτικές τάσεις, καθώς οι αγοραστές, παρά τις επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μετοχές των εταιρειών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, δεν κατάφεραν να απορροφήσουν τις αρχικές ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.151,36 μονάδες, μειωμένος σε ποσοστό 0,34%, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 226,6 εκατ. ευρώ. Από τις επιμέρους μετοχές την μεγαλύτερη άνοδο την είχαν οι Ιντεάλ (Κ), Euroxx και Μπουτάρης (Π), ενώ αντίθετα τη μεγαλύτερη πτώση την κατέγραψαν οι Λανακάμ (Κ). Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία και Altius. Την επόμενη, οι σημαντικές απώλειες που κατέγραψαν οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, μετά τη δημοσιοποίηση των ανησυχιών της FED για πληθωριστικές πιέσεις, επηρέασαν αρνητικά και το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο πάλεψε να ξεφύγει από ένα νέο καθοδικό κανάλι, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.093,72 καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 1,39%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 289 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που άλλαξαν χέρια 61 κινήθηκαν ανοδικά και 186 πτωτικά.

>Από τη στιγμή που ρυπαίνει περισσότερο, γιατί να μην την πληρώσει και ακριβότερα από κάθε άλλη εταιρεία ηλεκτρισμού; Η διοίκηση πάντως της ΔΕΗ αναμένεται να ακολουθήσει την «πεπατημένη», μετακυλίοντας το κόστος των επιπτώσεων, απευθείας στους καταναλωτές, με αυξήσεις στις τιμές των τιμολογίων. Κατά τα άλλα, καλά που υπάρχει η ΓΕΝΟΠ και παλεύει για τα συμφέροντα της δημόσιας επιχείρησης, προσφεύγοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά της απόφασης του υπουργείου Ανάπτυξης, να τροποποιήσει την άδεια της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της Αλουμίνιον Ελλάδος. Τώρα όσον αφορά την πρόσφατη ανακοίνωση ανάθεσης καθηκόντων Γενικού Διευθυντή Ανθρωπίνων Πόρων και Οργάνωσης, ταιριάζει η λαϊκή ρήση «εδώ ο κόσμος καίγεται…»

>Πέρασαν ανεπιστρεπτί οι εποχές που οι συνελεύσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων έκρυβαν ενέργεια, ειδήσεις, έντονους διαλόγους, καθώς στις ημέρες μας στις περισσότερες εξ αυτών επικρατεί ηρεμία, τάξη και ασφάλεια, με τους περισσότερους μετόχους να περιμένουν υπομονετικά την ώρα να αποχωρήσουν.

>Απίστευτο και όμως ελληνικό! Οι αυξήσεις στα επιτόκια των εγχώριων τραπεζών έχουν φτάσει στο σημείο να υπερβαίνουν ακόμα και την ανοδική πορεία του euribor, προερχόμενες ως επί το πλείστον από τις παντός είδους προμήθειες.

>Συγκοινωνούντα δοχεία… ενδοομιλικές μετακινήσεις! Από τη μια αποχώρησε από τη θέση του Υπευθύνου του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου της Attica Συμμετοχών και από την άλλη ανέλαβε τα ίδια καθήκοντα στη Blue Star Ναυτιλιακή. Περί του κ. Οικονόμου ο λόγος.

>Σε δουλειά να βρισκόμαστε! Παρά το ρηχό βάθος της αγοράς, τις χαλαρές προϋποθέσεις εισαγωγής των εταιρειών, την αποκλειστικότητα των ιδιωτικών τοποθετήσεων και το ελάχιστο free float, η διοίκηση του ΧΑ εξετάζει ακόμα και τη δημιουργία Δείκτη Εναλλακτικής Αγοράς.

>«Ευχολόγια»για τους στόχους της, «διθυράμβους»για τις προοπτικές της, εκφράσεις που «στάζουν μέλι» για το management, στα μαλακά και αθόρυβα η κατά 55,6% μείωση των κερδών της,…, για την «ταμπακιέρα» όμως, που αφορά την εμπλοκή της στο σκάνδαλο των ομολόγων, ούτε λόγος. Η αναφορά μας στην Proton Bank.

>Στο ίδιο έργο θεατές! Από τη μια η αντιπολίτευση, μέσω του κ. Λαφαζάνη, καλεί την κυβέρνηση να καταργήσει τις παράνομες πρακτικές των τραπεζών και των εισπρακτικών εταιρειών και από την άλλη κυβέρνηση, μέσω του κ. Βλάχου, προαναγγέλλει παρεμβάσεις υπέρ της διαφάνειας των εν λόγω συναλλαγών.

>Πάνω από 5 δισ. ευρώ και έπεται συνέχεια! Για να δούμε αν οι αποκρατικοποιήσεις – στρατηγικές συμμαχίες κατά την κυβέρνηση, το ξεπούλημα-εκποίηση κατά την αντιπολίτευση, αποτελέσουν σωσίβιο για την ενίσχυση των κρατικών εσόδων και σανίδα σωτηρία για το ΧΑ; ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Ελευθέριος Βενιζέλος, Μαρίνα Φαλήρου, Καζίνο Κέρκυρας, βρίσκονται ψηλά στη σχετική λίστα.

>Καλά που υπάρχουν οι μετανάστες και «σώζουν» λίγο την κατάσταση! Από κακό στο χειρότερο οδηγούνται οι πωλήσεις ακινήτων στη χώρα, καθώς οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες, στα καύσιμα,στο ελάχιστο κόστος κατασκευής, στο αντίστοιχο έκδοσης οικοδομικής άδειας, στον φόρο για την αγορά οικοπέδου και στα ένσημα των εργατών έχουν πάρει προ πολλού την ανιούσα.

>«Μικρό καλάθι» πρέπει να κρατούν οι διοικήσεις των εγχώριων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις χώρες της νοτιανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, καθώς οι εκτιμήσεις των ειδικών, τόσο από τις παρενέργειες της διεθνούς πιστωτικής κρίσης όσο και από την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξής τους, συγκλίνουν στη περικοπή των προϋπολογιζόμενων κερδών και όχι μόνο.

>«Εκτός τόπου και χρόνου» η κυβέρνηση… τον «χαβά του» το οικονομικό επιτελείο! Αυξήσεις κάτω από τον τρέχοντα πληθωρισμό προβλέπει το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Η μέση αύξηση υπολογίζεται συνολικά σε 3,6% για τους υπαλλήλους και 3,5% για τις συντάξεις.

>Γνωρίζει κάτι περισσότερο από όλους εμάς τους «κοινούς θνητούς»; Γιατί η Εθνική-Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ «έτρεξε» να προκαταλάβει το αναθεωρημένο business plan της εταιρείας ΕΥΑΘ, που αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα τον Ιούνιο, φτάνοντας μέχρι το σημείο να προαναγγείλει ακόμα και την αύξηση της τιμής-στόχο στην εν λόγω μετοχή;

>Επανερχόμαστε και ξαναρωτάμε πόσες από τις χορηγίες, που στα πλαίσια της υποτιθέμενης εταιρικής κοινωνικής ευθύνης μοιράζονται απλόχερα, από φορείς, οργανισμούς, εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των τραπεζών, έχουν αποκλειστικό στόχο την εξαγορά συνειδήσεων, την αποτροπή αρνητικών δημοσιευμάτων και την εντεταλμένη προς την κυβέρνηση παροχή υπηρεσιών;

>Ποιοι είναι οι κλάδοι που θα επηρεαστούν περισσότερο από την αύξηση του ενεργειακού κόστους; Οι επιπτώσεις στους ισολογισμούς των περισσότερων εταιρειών της βαριάς βιομηχανίας, της μεταλλουργίας και της διύλισης αναμένεται να είναι πάντως αρνητικές.

>Ήρθαν, είδαν και απήλθαν! Μείωση των ποσοστών συμμετοχής, επί του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου του ΟΤΕ, τόσο για τη Royal Bank of Scotland όσο και για την Commerzbank, μετά τη διάθεσή τους. Πρέπει πάντως να έχει «βάλει το χεράκι» της και η MIG, καθώς οι γνωστοποιήσεις σχετικά με τη μείωση των ποσοστών συνέπεσαν με τις ανακοινώσεις των μεταβιβάσεων της DT.

>Τι και αν η κοινωνία κραυγάζει κατά των «προνομίων» που απολαμβάνουν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει και σε άλλες «διευκολύνσεις»! Σύμφωνα με πρόσφατη διάταξη που κατατέθηκε στην Βουλή, προβλέπεται το ίδιο ποσοστό φορολογικής έκπτωσης για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες που αγοράζουν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, ανεξάρτητα του χρόνου διακράτησης των τίτλων.

>Δεν μπορεί να περάσει χρηματιστηριακή εβδομάδα, χωρίς να υπάρξει αντικατάσταση στελέχους εισηγμένης επιχείρησης. Αυτή την φορά, μέχρι την επόμενη, παραιτήθηκε (;) ο Εσωτερικός Ελεγκτής της Κούμπας Α.Ε. Συμμετοχών.

>Από τη στιγμή που η «υψηλή εποπτεία»των νοσοκομείων περνά στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ή αν προτιμάτε καλύτερα στους «αλχημιστές»της δημιουργικής λογιστικής, τα ελλείμματα αναμένεται να «εξαφανιστούν» ενώ οι ισολογισμοί να «ωραιοποιηθούν». Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που ο ρυθμός αύξησης των δημοσίων εσόδων υστερεί, έναντι αυτού που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός, γεγονός που πονοκεφαλιάζει τους πάντες.

>Μπορεί να πιστεύουν στις θετικές προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, έχουν όμως αναθεωρήσει τις προβλέψεις τους προς τα κάτω, γεγονός που φανερώνει και το μέγεθος της αβεβαιότητας που επικρατεί στις τάξεις τους. Περί των διεθνών επενδυτικών οίκων ο λόγος.

>Σύμφωνα με την Διοίκηση… είναι θέμα εποχικότητας και καυσίμων! Παρά την αύξηση των πωλήσεων, οι καθαρές ζημιές μετά από φόρους ανήλθαν σε 4,4 εκατομμύρια ευρώ, από 2,6 που ήταν το προηγούμενο έτος. Η αναφορά μας στις Αερογραμμές Αιγαίου.

>Δεν ξέρουμε αν η στάση της κυβέρνηση απέναντι σε θέματα διαφθοράς και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος έχει αλλάξει, αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι κλιμάκιο του διεθνούς εποπτικού οργάνου για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος αναμένεται να μας επισκεφθεί με «άγριες διαθέσεις», γιατί άραγε;

>Όλα γίνονται για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις! Την επικαιροποίηση του καταλόγου με τους Μοναδικούς Συντελεστές Καθαρού Κέρδους, που χρησιμοποιούνται για τον εξωλογιστικό προσδιορισμό του καθαρού εισοδήματος των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, μελετά μεταξύ άλλων η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

>Θα μας τρελάνουν! Έπρεπε να περάσει ένας περίπου μήνας, για να επισημάνει η Διοίκηση της Αστήρ Παλλάς «… το διευκρινιστικό λάθος, στην από 12-5-2008 ανακοίνωσή της προς το ΧΑ, σχετικά με την αλλαγή στη σύνθεση του ΔΣ της 29-4-2008…»;

>Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να καταγγέλλει τη συμπαιγνία των κυρίων Αλογοσκούφη – Αράπογλου, σχετικά με την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και την αποδυνάμωση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, πρώην «πράσινος» υπουργός είναι όμως αυτός που διορίστηκε σε μια εκ των θυγατρικών της Εθνικής, έτσι δεν είναι;

>Ανωνυμία, ελλιπής πληροφόρηση, υποψία πλασματικών όγκων! Οι αυξομειώσεις ποσοστών, πέριξ του 5% του μετοχικού κεφαλαίου των εισηγμένων επιχειρήσεων, από πλευράς επενδυτικών οίκων και όχι μόνο, συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Morgan Stanley στη μετοχή της ΕΧΑΕ.

>Ιδρύστε εταιρείες περιορισμένης ευθύνης! Αυτό είναι το μήνυμα της νομοθετικής ρύθμισης που προβλέπει την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης των ΕΠΕ. Βασικά σημεία αναφοράς, η μείωση του χρονικού διαστήματος και του ελάχιστου απαιτούμενου κεφαλαίου.

>Με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου, από την Piraeus Bank Romania, ειδικά δε στο σημείο που αφορά την αύξηση των χορηγήσεων δανείων, έναντι των καταθέσεων, ρωτάμε τον επικεφαλής της τράπεζας κ. Λεκκάκο, αν θεωρεί ότι υπάρχουν βάσιμα στοιχεία, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει ορθή αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου που αναλαμβάνουν τα πιστωτικά ιδρύματα σε αυτές τις χώρες;

>Πληροφορούμαστε ότι ορισμένοι εισηγμένοι επιχειρηματίες λειτουργούν ως επενδυτικά κεφάλαια για τα προσωπικά τους χαρτοφυλάκια, καθώς εμφανίζονται να κατέχουν ποσοστά μέσω διαφορετικών προσωπικών τους εταιρειών.

>«Μπανανία»! Τι και αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απεφάνθη ότι βάσει του νόμου 2190 η επανεπένδυση μερίσματος δεν είναι υποχρεωτική, η νομική υπηρεσία της Εθνικής τράπεζας, στηριζόμενη στην παράγραφο 3 του άρθρου 45 της νομοθεσίας περί ανωνύμων εταιρειών, διαπίστωσε ακριβώς το αντίθετο, έπραξε αναλόγως, δημιουργώντας παρενέργειες στην αγορά και προβλήματα στους μικροεπενδυτές.

>Και τώρα «τρεχάτε, ποδαράκια μου»! Όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα, ρευστότητα και αύξηση των πιστωτικών περιθωρίων spread, είναι δύο από τους σημαντικότερους τραπεζικούς κινδύνους, λόγω της διεθνούς κρίσης στις αγορές κεφαλαίων, γεγονός που θα πρέπει να αφυπνίσει άμεσα, πολλά από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.

>Έχει τη σημασία του! Από κέρδη σε ζημιές πέρασε μια ακόμη εισηγμένη επιχείρηση, για το πρώτο τρίμηνο του έτους, αγγίζοντας τα -11,3 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι +1,9 της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Η αναφορά μας στην Global ΑΕΕΧ.

>Καλά που υπάρχει η Κομισιόν! Μετά το «συνήθως ύποπτο» έλλειμμα… ο πληθωρισμός, η ακρίβεια, η ανεργία και η απελευθέρωση των αγορών είναι κάποια από τα μεγέθη που στοχοποιεί η ΕΕ, προκειμένου να ελέγξει τα κράτη-μέλη της που εμφανίζουν δημοσιονομικό πρόβλημα.

>Τα συμπεράσματα δικά σας! Μπορεί ο Πρόεδρος και ο γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, βλέπε Αράπογλου και Γκόρτσο, να δηλώνουν ότι τα ελληνικά νοικοκυριά δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερχρέωσης, η Τράπεζα της Ελλάδος πάντως διαπιστώνει ότι η δανειακή επιβάρυνση των νοικοκυριών συνεχίζει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, ως αποτέλεσμα του υψηλού ρυθμού δανεισμού.

>Σε χρηματαγορά των «ολίγων», των «ισχυρών», των «μεγάλων», τείνει να γίνει πλέον η Σοφοκλέους, καθώς από την αρχή του έτους, περίπου το 95% της συνολικής αξίας των συναλλαγών της και το 85% της συνολικής κεφαλαιοποίησής της προέρχονται από εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

>Συμβαίνει και στις «καλύτερες οικογένειες»! Για επαναξιολόγηση των οικονομικών μεγεθών και αναθεώρηση του business plan προειδοποίησε ο επικεφαλής της Marfin Popular Bank, κ. Α. Βγενόπουλος, γεγονός που φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τις προβλέψεις-εκτιμήσεις των εισηγμένων εταιρειών.

>Κατά τα άλλα εμφανίζεται υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς, του θεμιτού ανταγωνισμού, των πρακτικών που οδηγούν στη μείωση της ακρίβειας και των τιμών! Η αναφορά μας στον κ. Αλογοσκούφη, ο οποίος σχετικά με το μονοπώλιο στον ΟΠΑΠ, κράτησε μια «συντεχνιακή»λογική, μια στάση «κλειστών επαγγελμάτων». Γιατί άραγε;

>Δεν μπορεί να είναι όλοι ευχαριστημένοι! Μετά την πάροδο τόσων ετών, κάνοντας ένα μικρό απολογισμό μπορεί κάποιος από τους «εφευρέτες της πατέντας» των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να μας ενημερώσει σχετικό με το ποιοι ωφελήθηκαν περισσότερο από αυτές;

>Εντύπωση προκαλούν οι «εκ των υστέρων» διευκρινίσεις τις Moodyʼs, σχετικά με την πιστοληπτική αξιολόγηση του ΟΤΕ! Τελικά η υποβάθμιση του οργανισμού «δεν» οφείλεται στην ανάληψη της διαχείρισης του management από την DT, αλλά προκύπτει από τη μεθοδολογία που θέλει τις εταιρείες στις οποίες το δημόσιο κατέχει σημαντικό ποσοστό να επωφελούνται με υψηλότερο βαθμό. Ουδέν σχόλιον.

>Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια! Μπορεί η εγχώρια αγορά αυτοκινήτου στο τετράμηνο να κινήθηκε σε ανοδικά επίπεδα, κανένας όμως δεν είναι σε θέση να μας ξεκαθαρίσει πόσα εξ αυτών αγοράστηκαν τις μετρητοίς, πόσα με τραπεζικό δανεισμό και πόσα με συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης;

>Είτε οφείλεται στο ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων είτε στο αντίστοιχο των εισοδημάτων, ένα είναι το βέβαιο, ότι η αύξηση κατά 423 εκατ. ευρώ του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο αντικατοπτρίζει τη διαρθρωτική αδυναμία της χώρας, αποτελεί προάγγελο αρνητικών εξελίξεων.

>Αφού είναι «νέα», «ωραία», δυναμική και ταχέως αναπτυσσόμενη, τότε ποιος ο λόγος του «Συμφώνου Αμοιβαίας Κατανόησης» που υπέγραψαν οι εταιρείες Βιοσώλ και Sychem, σχετικά με την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της δεύτερης από την πρώτη;

>Κάτι τέτοια βλέπει το οικονομικό επιτελείο και «τρίβει τα χέρια»του! Ούτε ένα ούτε δύο ούτε καν πέντε, αλλά επτά ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ «παίχτηκαν» μέσω ΟΠΑΠ, στο παιχνίδι τελικού του Champions League, ανάμεσα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Τσέλσι.

>Βαριές οι κατηγορίες! Για εμπαιγμό και παραπλάνηση των ασφαλισμένων καταγγέλλει την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις φαρμάκου η ομοσπονδία των εργαζομένων στα εν λόγω σκευάσματα καθώς, όπως λένε, με τις ανά τρίμηνο αναπροσαρμογές των τιμών «βαφτίζουν» τις αυξήσεις… μειώσεις.

>Υπάρχει και η άλλη πλευρά… η καθημερινή, η αληθινή, η συνήθης! Μια ακόμη εισηγμένη επιχείρηση, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό της, προχώρησε στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου. Περί της Χατζηιωάννου ο λόγος.

>Αποτελεί πρόκληση! Την ίδια στιγμή που «αυξάνονται και πληθύνονται» οι νέοι των 700 και οι συνταξιούχοι των 400 ευρώ, ενεργοποιούνται στη χώρα μας αλλοδαπά fund, τα οποία απευθύνονται σε αγοραστές πολυτελών εξοχικών κατοικιών άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων. Περί του οίκου Sothebyʼs ο λόγος.

>Μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου της HSBC Ελλάδος, του οποίου οι γνώσεις και η προϋπηρεσία σηματοδοτούν τη στροφή του πιστωτικού ιδρύματος στην επιχειρηματική τραπεζική και στον τομέα των συγχωνεύσεων – εξαγορών.

>Τα προβλήματα στις «ΔΕΚΟ» όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά αντίθετα αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς, καθώς τα ελλείμματα παραμένουν, ενώ η αδυναμία παρουσίασης ολοκληρωμένων στοιχείων επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

>Ενός κακού μύρια έπονται! Όπως εκτίμησε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, στο διάστημα που θα ακολουθήσει, με ορίζοντα δεκαετίας, οι τιμές των τροφίμων θα παραμείνουν κατά 30%-40% υψηλότερες της μακροχρόνιας μέσης τάσης.

>Πάνω από τα 135 δολάρια το βαρέλι! Αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά και νέο ρεκόρ κλεισίματος, για το συμβόλαιο παράδοσης του αργού πετρελαίου, με τις τιμές να εμφανίζονται αυξημένες κατά περίπου 95%, σε σχέση με τις αντίστοιχες περυσινές.


Σχολιάστε εδώ