Lifting κάνει ο Γιώργος

Αλλαγή λοιπόν στην αντιπολιτευτική του τακτική εφαρμόζει ο Γιώργος Παπανδρέου επιχειρώντας να διεισδύσει στο Κέντρο, αφήνει τα περί Δεξιάς και Αριστεράς και εγκαινιάζει νέο τρόπο προσέγγισης στους πολίτες ψηφοφόρους.
Θέλοντας να δείξει υπεύθυνη και σθεναρή στάση όχι απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά στα προβλήματα της καθημερινότητας που αυτή δημιουργεί στους πολίτες με την πολιτική της, κάνει κινήσεις που στόχο έχουν να κερδίσουν το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Η αλλαγή της αντιπολιτευτικής του τακτικής έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Από τότε που επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό και ζήτησε να τον αξιοποιήσει στο θέμα των Σκοπίων, να πάει ακόμη και στη γειτονική χώρα για συναντήσεις με στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης με στόχο την εκτόνωση της κρίσης και την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος.
Ασφαλώς και δεν περίμενε ο Παπανδρέου να του έδινε το ΟΚ ο Κ. Καραμανλής για κάτι τέτοιο. Ήθελε όμως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να καταγραφεί στα θετικά η κίνησή του και να δείξει ένα άλλο πρόσωπο: της υπεύθυνης και σοβαρής στάσης απέναντι στα εθνικά μας θέματα, κυρίως όμως να εμφανιστεί ότι στα μεγάλα εθνικά ζητήματα η αξιωματική αντιπολίτευση υποστέλλει τη σημαία της στείρας αντιπαράθεσης, εγκαινιάζοντας έναν νέο, εποικοδομητικό, ενωτικό λόγο.
Ο Γιώργος Παπανδρέου κράτησε αυτήν την τακτική. Είδε ότι του απέφερε πολιτικό κέρδος και συνέχισε στην άλλη μεγάλη κρίση με τους βυτιοφορείς, όταν η απεργία τους είχε παραλύσει όλη την ελληνική αγορά, με τις γνωστές συνέπειες στην αύξηση των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Με δήλωσή του κάλεσε τον κλάδο των βυτιοφορέων να σταματήσει την απεργία, να ομαλοποιηθεί η αγορά, να σταματήσει η κρίση στα καύσιμα από την έλλειψη που είχε δημιουργηθεί, δείχνοντας πως δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος όταν πρόκειται για το συνολικό συμφέρον. Και σε αυτήν την περίπτωση ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο έδειξε υπεύθυνη στάση θυσιάζοντας τα κομματικά οφέλη.
Στη ζυγαριά έβαλε και το θέμα της παιδείας, με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης. Δεν τα καταδίκασαν στο ΠΑΣΟΚ χωρίς να το συζητήσουν. Συμφώνησαν με το μέτρο για την καθολική ψηφοφορία, που προτείνει το υπουργείο, αδιαφορώντας και σ’ αυτήν την περίπτωση για τις τυχόν αντιδράσεις που μπορεί να προκληθούν από τη φοιτητική παράταξη ΠΑΣΠ, η οποία συμμετέχει στις κινητοποιήσεις των φοιτητών και στις καταλήψεις των πανεπιστημίων, ακυρώνοντας στην πράξη τις εκλογές στη διοίκηση των πανεπιστημίων. Ούτε και σ’ αυτό προσμέτρησε τα κομματικά οφέλη, τις αντιδράσεις και τις εντυπώσεις που θα μπορούσαν να είχαν δημιουργηθεί.
Στο στόχαστρό του τέθηκε και το διατροφικό σκάνδαλο. Από τη μια οι φωνές των στελεχών του κατά των αρμοδίων υπουργών, από την άλλη όμως ο ίδιος θέλησε και πάλι να δείξει έναν άλλον δρόμο. Εκείνον της σύνεσης, της δημιουργίας, της συμβολής στο πώς θα βρεθεί λύση υπέρ των καταναλωτών, και της ηπιότητας, χωρίς να αποφύγει ωστόσο να επιρρίψει ευθύνες -γιατί είναι μεγάλο το σκάνδαλο- στον πρωθυπουργό. Η πρωτοβουλία του να καλέσει τον υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια στο γραφείο του και να συζητήσει μαζί του όλες τις πλευρές του σκανδάλου, δείχνει, όπως λένε συνεργάτες του, τον υπεύθυνο λόγο της αντιπολίτευσης.
Και σ’ αυτήν την περίπτωση ο Παπανδρέου θέλησε να δείξει τον «καλό του εαυτό», αψηφώντας εκείνους που μέσα στο κόμμα του αντιδρούν στη νέα τακτική του.
Στην ουσία ο Παπανδρέου παραμερίζει τον καταγγελτικό λόγο και με νέο ύφος, με προτάσεις όπως αυτές αποτυπώνονται μέσα από το πρόγραμμά του, σιγά σιγά και με μεθοδικότητα προσεγγίζει τον μεσαίο χώρο, ο οποίος σύμφωνα με τις έρευνες που διαθέτει η Χαριλάου Τρικούπη, δεν θέλει ακραίες φωνές και υπερβολές στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά μόνον εκεί όπου χρειάζεται.
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αφήνει τα στελέχη του να «κοπανάνε» την κυβέρνηση στα αδύνατα σημεία της και ο ίδιος εμφανίζεται διαλλακτικός, σίγουρος, ενωτικός, αγκαλιάζοντας, όχι μόνο τους κοινωνικά αποκλεισμένους με τη σκληρή του στάση, αλλά και εκείνα τα μεσαία κοινωνικά στρώματα που θέλουν να δούνε ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει υπεύθυνη και σοβαρή φωνή απέναντι στην κοινωνία.
Πού αποδίδουν οι συνεργάτες του αυτήν τη νέα αντιπολιτευτική στάση; Μα ακριβώς στο ότι ο Παπανδρέου για να κερδίσει τις εκλογές πρέπει να πείσει τον κόσμο ότι διαθέτει εναλλακτική αξιόπιστη πρόταση και θέσεις για όλα τα ζητήματα. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε εντάσσονται και οι συναντήσεις του μέσα στην εβδομάδα και με τον Νίκο Γκαργκάνα, απερχόμενο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας έτσι ακόμη μια φορά το ενδιαφέρον του για τον υπερδανεισμό των ελληνικών νοικοκυριών, και με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, για να «πιάσει» κι εκείνο το μέρος των πολιτών που δηλώνουν θρησκευόμενοι, αλλά και με τον Νικηφόρο Διαμαντούρο, τον ευρωπαίο διαμεσολαβητή.
Έτσι θα κινείται από τώρα και στο εξής ο κ. Παπανδρέου, λένε οι συνεργάτες του στο «Π» και εξηγούν ότι πρόκειται για έναν συνδυασμό λόγου και πράξεων, που από τη μια αγγίζει τις αδύναμες οικονομικά τάξεις και ταυτόχρονα δείχνει ότι ο ίδιος διαθέτει γνώση και δύναμη πολιτική αγκαλιάζοντας τους ανθρώπους του λεγόμενου μεσαίου χώρου. Όλες οι δημοσκοπήσεις άλλωστε δείχνουν ότι οι εισροές ψηφοφόρων της ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ είναι ελάχιστες και ο Γιώργος στοχεύει να τις αυξήσει. Να επιστρέψουν στη Δημοκρατική Παράταξη εκείνοι που ψήφισαν Καραμανλή στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις και τώρα είναι απογοητευμένοι πλήρως από την πολιτική που εφαρμόζει.
Βέβαια, υπάρχουν κι αυτοί που αντιδρούν στη νέα τακτική που έχει εγκαινιάσει ο κ. Παπανδρέου. Εκείνα δηλαδή τα στελέχη του που κατηγορούν τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ για παλινωδίες. Στη Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκουν αυτό που έχει αρχίσει και κάνει ο Παπανδρέου,
ο νέος τρόπος αντιμετώπισης του Καραμανλή, να αποτυπωθεί πολύ γρήγορα στις νέες δημοσκοπήσεις. Μέσα στο καλοκαίρι φυσικά έρευνες δεν διεξάγονται. Και αν εμφανιστούν ορισμένες, πάγια θέση όλων των κομμάτων είναι ότι δεν είναι αντικειμενικές. Ωστόσο και μέσα στο καλοκαίρι ο κ. Παπανδρέου θα εργάζεται μεθοδικά, θα κτίζει πάνω στην εναλλακτική υπεύθυνη και σοβαρή στάση που θέλει να δείξει, γιατί από φθινόπωρο οι απατήσεις των πολιτών θα είναι πολύ περισσότερες από το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα θέλει να προλάβει τους πολίτες πριν αυτοί δείξουν στις ευρωεκλογές ότι δεν το λογαριάζουν.


Σχολιάστε εδώ