ψιθυριστά
Πλειοδοτούν σε ακραίες εκδηλώσεις Συνασπισμός και ΚΚΕ. Στη μέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ και κάπου στην άκρη παρακολουθεί χαμογελώντας η Νέα Δημοκρατία, μαζεύοντας… κοντά της τους νοικοκυραίους που δεν βλέπουν με καλό μάτι εκδηλώσεις με γιαούρτια, αυγά και πέτρες. Oι δε καταλήψεις γραφείων, με σπάσιμο πόρτας και καταστροφές και τα παρόμοια, δεν φέρνουν ψήφους…
Σαφώς και δεν είναι τσιφλίκι κανενός υπουργού τα μέσα ενημέρωσης, όπως σημείωσε καλός συνάδελφος. Αλλά και κανενός δημοσιογράφου δεν είναι τσιφλίκι τα μέσα ενημέρωσης, που θα πρέπει να σέβονται όλους τους εκπροσώπους του έθνους και να μην τους αντιμετωπίζουν με αγένεια και επιθετικότητα, προβάλλοντας ως άλλοθι ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να βρίσκονται απέναντι από την εξουσία. Άλλωστε εκεί ακριβώς αποδεικνύεται αν είσαι ικανός δημοσιογράφος. Όταν δηλαδή με ευγένεια αποσπάς από τον συνομιλητή σου αυτό που θέλεις… Κι όχι με τσαμπουκά, φωνές και παρατηρήσεις. Άλλωστε, θέλουμε δεν θέλουμε, οι βουλευτές έχουν θέσει τον εαυτό τους στην κρίση του ελληνικού λαού και εκλέχθηκαν. Εμείς μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ… πόσες ψήφους λάβαμε…
Το τι γέλιο κάνεις παρακολουθώντας επώνυμους αρθρογράφους να αναγορεύουν σε σωτήρα της εθνικής οικονομίας τον
Γ. Αλογοσκούφη και μέσα σε έξι-επτά μήνες να τον αποκαθηλώνουν… Μάλιστα εις εξ αυτών το πράττει αυτό εδώ και χρόνια…
Δηλαδή, καλοί μου άνθρωποι, που θα έλεγε κι ο Βέγγος, πείτε μας πώς μπορεί να αντιμετωπίσει τους λαθρομετανάστες μια χώρα που διαθέτει τέτοια ακτογραμμή και τόσα νησάκια όσα η Ελλάδα; Τι να κάνει όταν δεν διαθέτει τα υπέρογκα κονδύλια που απαιτούνται για να αστυνομεύσει τις ακτές μας και να λειτουργήσει αποτρεπτικά απέναντι στην είσοδο λαθρομεταναστών; Δυστυχώς το θέμα είναι μείζον και δεν μπορεί εύκολα να αλλάξει. Τα άλλα όλα είναι υπερβολές…
Από τις πλέον καλές ατάκες που καταγράψαμε τους τελευταίους μήνες: Ανήκει στον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκο: «Πολλές φορές οι δημοσιογράφοι αντιδρούν σαν υπουργοί των Εξωτερικών»… Καλό…
Σταδιακή άνοδο και των δύο κομμάτων εξουσίας, Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, καταδεικνύουν οι μετρήσεις της κοινής γνώμης. Μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών η δύναμη των δύο κομμάτων ανέβηκε κατά τριάμισι τοις εκατό. Βαστά ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κι αυτός χάνει σταδιακά μικρά ποσοστά… Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλο τα ίδια μένουν…
Toν Θεό μας δεν έχουμε: Επί μακρόν χρονικό διάστημα όλα ανεξαιρέτως τα μέσα ενημέρωσης κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι δεν επισπεύδει τις υποθέσεις που βρίσκονται στη Δικαιοσύνη, αποβλέποντας στο κουκούλωμά τους. Βγήκε ο υπουργός Δικαιοσύνης και δήλωσε ότι επισπεύδονται οι μεγάλες υποθέσεις και την άλλη μέρα ορισμένα μέσα ενημέρωσης υπογράμμιζαν: «Άρον άρον κλείνουν τα σκάνδαλα…» Τι να πεις;
Διεθνώς η καλύτερη ηλικία για να στρατεύονται οι νέοι είναι τα 18. Σ’ αυτήν την ηλικία είναι ευπροσάρμοστοι σε αλλαγές τρόπου ζωής και έχουν διάθεση και δυνατότητες προσφοράς. Υπό την έννοια αυτή δεν αντιλαμβάνεται κανείς το «τσουνάμι» που σηκώθηκε εναντίον του Βαγγέλη Μεϊμαράκη επειδή είπε ότι υπάρχουν σκέψεις για υποχρεωτική στράτευση στα 18. Πού είναι το κακό;
H πολιτική ευθύνη ενός υπουργού ή ενός πολιτικού προϊσταμένου μιας εταιρείας ή οργανισμού του Δημοσίου είναι αναμφισβήτητη σε κάθε περίπτωση που γίνεται η… στραβή. Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπως η τελευταία, εγκληματική είναι η αλήθεια, γκάφα της ΕΛΑΣ, οι ευθύνες δεν μπορεί να πέφτουν στις πλάτες του υπουργού ή του πολιτικού προϊσταμένου. Είναι τόσο βαθιές οι ρίζες των… ανύπαρκτων δομών του συστήματος, που είναι αστείο να θέλουν κάποιοι να χτυπήσουν την κυβέρνηση μέσω ενός τέτοιου γεγονότος…
Οκτώ φορές μέτρησαν οι ειδήμονες υποσχέσεις μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων σχετικά με τους πλειστηριασμούς. Γι’ αυτό και θα ‘ναι επιτυχία αν γίνει πράξη η υπόσχεση του Αλογοσκούφη να μην πωλείται ένα ακίνητο κάτω από την αντικειμενική του αξία
σε πλειστηριασμό.
Τι θα μείνει από τον απερχόμενο κ. Γκαργκάνα; Μία και μόνον μεγάλη αλήθεια: Τρώμε σήμερα ως κοινωνία το ψωμί του αύριο….
Οι κουλοχέρηδες λειτουργούν… επιτυχώς σε ολόκληρη την Ευρώπη εδώ και σαράντα περίπου χρόνια. Μόνο στην Ελλαδίτσα βρίσκονται στην… παρανομία. Κι εδώ και στην Ευρώπη θα πρέπει πάντως να τεθούν ορισμένα όρια, τα οποία ωστόσο υποτίθεται ότι έχουν τεθεί από την κείμενη νομοθεσία. Πλην όμως, άλλο όρια και άλλο απαγόρευση…
Ετεροχρονισμένο αλλά καλό: Από τις πλέον χαρακτηριστικές φωτογραφίες του Καραμανλή με τον Πούτιν, εκείνη της χειραψίας υπό το βλέμμα του Τσάρου Αλέξανδρου του Β΄… Τσαρικές φιλίες.
Κι όσο σκεφτόμαστε ότι ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης απομακρύνθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση για θέματα… πηδήματος ψύλλου, κάτι παθαίνουμε, γιατί είναι άδικο να υπάρχουν στελέχη δύο ταχυτήτων…
Zήτω η εργατική Πρωτομαγιά! Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι λαμβάνουν μέρος στις εκδηλώσεις της εργατικής Πρωτομαγιάς, ενώ όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται το νόημά της… Σημεία των καιρών…
Να δίνεις, ετεροχρονισμένα, μάχη σε διεθνείς οργανισμούς και σε παγκόσμιο επίπεδο για να υποστηρίξεις ότι δεν υπάρχει… Μακεδονία άλλη από τη δική σου, κάτι πάει κι έρχεται. Να κάνεις όμως ολόκληρο αγώνα για το αν είσαι εσύ η γενέτειρα του… Καραϊσκάκη κι όχι η… Άρτα, τότε… Καρδίτσα μου κάτι δεν πάει καλά…
Σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στο κυβερνητικό σχήμα οκτώ μήνες μετά τις εκλογές αφού αρκετοί από τους υπουργούς «δεν τραβάνε», όπως χαρακτηριστικά λένε από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός φαίνεται να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος, αφού πλέον είναι αναγκασμένος να στηρίζεται σε δυο τρεις υπουργούς του που συνεχίζουν να παράγουν έργο το οποίο μπορεί να αξιοποιήσει επικοινωνιακά η κυβέρνηση στη μάχη της καθημερινότητας.
Κύκλοι του Μαξίμου λένε ότι αρκετά από τα νέα ονόματα στα οποία εμπιστεύτηκε ο πρωθυπουργός σημαντικά πόστα αποδείχθηκαν ότι σε περιόδους κρίσης δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος που τους αναλογεί, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να εμφανίζεται ανίκανη να διαχειριστεί ακόμη και τα πλέον απλά προβλήματα της καθημερινότητας.
Το ζήτημα αυτό έχει αξιολογηθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ως ιδιαίτερα σοβαρό αφού στην ουσία οι άπειροι και οι μη αποτελεσματικοί υπουργοί έχουν ακυρώσει, στη συνείδηση μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού, τις πρόσφατες επιτυχίες που είχε ο πρωθυπουργός στο μέτωπο της «ενεργειακής διπλωματίας» κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Μόσχα.
Έτσι ο πρωθυπουργός φέρεται, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, να γυρίζει πάλι στους δοκιμασμένους από χρόνια υπουργούς του για να ανορθώσει την εικόνα της κυβέρνησης κυρίως στο μέτωπο της καθημερινότητας.