Υπάρχει χώρος για κοινό πρόγραμμα και κοινές δράσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ήταν η παρέμβαση του πρώην προέδρου του ΣΥΝ, Νίκου Κωνσταντόπουλου, στην εκδήλωση που οργάνωσε το ΙΣΤΑΜΕ για τον Μάη του 1968 και ειδικά στη συζήτηση με θέμα «Το Μέλλον της Αριστεράς». Αναφερόμενος στην περίοδο εκείνης της εποχής μίλησε για τις επιρροές του Μάη στα κοινωνικά κινήματα των επόμενων δεκαετιών και ειδικότερα στα νέα κοινωνικά κινήματα που αμφισβητούν τον ευρύτερο νεοφιλελεύθερο πολιτικό πλαίσιο.
ΜΙΛΗΣΕ ακόμη για το μέλλον της Σοσιαλδημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ως εναλλακτική πρόταση απέναντι στον φιλελευθερισμό, για το θέμα των σχέσεων της Σοσιαλδημοκρατίας και της ευρύτερης Αριστεράς, καθώς και για το πρόβλημα της ανάπτυξης της δυναμικής των κοινωνικών κινημάτων για να αλλάξει η σημερινή ευρωπαϊκή κοινωνία, να αλλάξει η δομή των πολιτικών σχημάτων, η κομματική κουλτούρα, οι τρόποι δημοκρατικής συμμετοχής και αντιπροσώπευσης, η λήψη αποφάσεων και ελέγχου.
ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ στο ελληνικό πολιτικό σύστημα ο Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι είναι φανερό πλέον ότι ο μεταπολιτευτικός κύκλος έχει κλείσει και ότι ο συλλογικός μας βίος φτωχαίνει σε όλα τα επίπεδα και μίλησε αναλυτικά για τις σχέσεις των δυνάμεων της σοσιαλιστικής Αριστεράς και της ευρύτερης δημοκρατικής Αριστεράς… Ουσιαστικά δηλαδή αναφέρθηκε αναλυτικά στις σχέσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, αφού αυτές θεωρεί ότι είναι το κρίσιμο στοιχείο για τις πολιτικές εξελίξεις και την κατεύθυνση που θα πάρουν.
ΣΥΜΦΩΝΑ λοιπόν με τις εκτιμήσεις του, τα δύο κόμματα βρίσκονται μπροστά σε δύο δρόμους εκ των οποίων ο πρώτος είναι η επιλογή της πεπατημένης, η επιλογή του τύπου σχέσεων που έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ να επιδιώκει κάποια στιγμή την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, ποντάροντας στην κυβερνητική φθορά της ΝΔ, και ο ΣΥΝ να έχει ως στόχο το να αποσπάσει ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας να ανατρέψει ριζικά τον μεταξύ τους συσχετισμό και εδραιώνοντας τη δική του θέση στην πολιτική ζωή. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να περιορίσει τόσο δραστικά όσο θα ήθελε τον ΣΥΝ και ο ΣΥΝ δεν μπορεί να ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ και να γίνει αυτό ο κύριος δεύτερος πόλος του δικομματικού συστήματος
Η ΔΕΥΤΕΡΗ επιλογή, την οποία και υποστηρίζει ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, είναι δρόμος διαφορετικός απʼ όσα μέχρι σήμερα έχουμε γνωρίσει. Είναι μια επιλογή που πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο ενός θεμιτού ανταγωνισμού των δύο κομμάτων και γενικότερα μέσα σʼ ένα ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας, με στόχο την από κοινού διακυβέρνηση της χώρας.
Αυτή η επιλογή, τόνισε μιλώντας στην εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ, προϋποθέτει κουλτούρα διαλόγου και προγραμματικών συγκλίσεων και επιβάλλει στις δύο ηγεσίες να υπερβούν πρακτικά τα εσκαμμένα και να επαναπροσδιορίσουν με ριζικό τρόπο τη στρατηγική τους.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ πεποίθηση του πρώην πρόεδρου του ΣΥΝ είναι ότι θα μπορούσε να ανοίξει και για τους δύο χώρους ένα πραγματικά νέο κεφάλαιο, γιατί ένα κοινό πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ θα έπρεπε να συνδυάζει στις σημερινές συνθήκες την αντιπολίτευση στην κυβερνητική πραγματικότητα, αλλά και την προοπτική υπέρβασης αυτής της πραγματικότητας. Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και το πρόβλημα πάνω στο οποίο σπάει τα μούτρα της τα τελευταία χρόνια η ευρωπαϊκή Αριστερά, όποτε ήρθε σε επαφή με την εξουσία.
Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ νόμος που ισχύει σήμερα για πρώτη φορά δίνει το περιθώριο για λύσεις κυβερνητικής συνεργασίας. Είτε αυτό πρόκειται να συμβεί ως αποτέλεσμα της μη επίτευξης αυτοδυναμίας, είτε πρόκειται να συμβεί ως θετική επιλογή με τη συγκρότηση προεκλογικής συμμαχίας με κοινό πρόγραμμα και κοινή κυβερνητική πρόταση, είναι κάτι που πρέπει να επιδιώξουμε.


Σχολιάστε εδώ