Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια
δδ Για όλα φταίει το πετρέλαιο! Τουλάχιστον για την κατακρήμνιση της ψυχολογίας μας ευθύνεται σίγουρα. Σαφώς και για την πλήρη ανατροπή της θετικής εικόνας που απέπνεαν οι διεθνείς αγορές μέχρι και την Τρίτη.
δδ Προσέξτε πόσο διαφορετικά αντιμετωπίστηκαν από τους αναλυτές –από όλους εκείνους δηλαδή που καθημερινά μας αναλύουν την πορεία των αγορών– οι εξελίξεις στις αγορές και κυρίως η αντίδραση του ΧΑ.
δδ Αρχικώς, με την αγορά να παραπαίει όλοι επικαλούνταν την… παράδοση! Διάβασα πλείστες όσες αναλύσεις περί του «παραδοσιακά θετικού διμήνου Απριλίου – Μαΐου» και της αλλαγής ψυχολογίας στις χρηματιστηριακές αγορές. Διάβασα τις αναλύσεις για το θετικό γύρισμα των ευρωαγορών (Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι) που βρέθηκαν στα υψηλά έτους.
Διάβασα τέλος και τη στροφή των επενδυτών προς την επιχειρηματική ειδησεογραφία και τις επικείμενες εξαγορές και συγχωνεύσεις μεγάλων ομίλων –και τραπεζικών– που δρομολογούνται για την επόμενη περίοδο.
δδ Μετά ήρθε αυτό το -2% της Τρίτης. Και κατόπιν ξεκίνησαν οι αναλύσεις για τη δυσχερή διεθνή συγκυρία, για την επίδραση του πετρελαίου στην πορεία της οικονομίας μας και της αγοράς μας και για τις… ευάλωτες θέσεις πολλών εισηγμένων λόγω της έκθεσής τους σε μεγάλα ξένα funds. Όπερ σημαίνει πως οι ξένοι βγαίνουν πωλητές στα χαρτιά αυτά, θέλοντας να καλύψουν πιθανές τους απώλειες σε τρίτες αγορές.
δδ Με το να αναλύεις όμως το τι έχει πάει στραβά τίποτε απτό δεν κερδίζεις. Το να παρατηρείς τη διόρθωση του Γενικού Δείκτη σπανίως βοηθάει να καλύψεις τη χασούρα. Και το να περιμένεις να γυρίσει το κλίμα, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, μοιάζει ουτοπικό.
Επομένως, εκείνο που προέχει είναι να αναλύσει κανείς προσεκτικά τους στόχους του, να ορίσει την εκάστοτε ρευστότητά του και κυρίως τις… αντοχές του σε περιπτώσεις παρατεταμένης διόρθωσης και κατόπιν να επιλέξει πότε θα επενδύσει.
Σύμφωνοι, δεν είναι και η απλούστερη των επιλογών αυτή. Αλλά –σε τελική ανάλυση– ποιος είπε πως η χρηματιστηριακή αγορά είναι εύκολο σπορ;
ΥΓ.: Σημαντικότατη παράμετρος της αγοράς αυτή των ενεργών κωδικών. Πρόκειται για το στοιχείο εκείνο που δείχνει σε τελική ανάλυση πόσοι ιδιώτες –κυρίως – επενδυτές δραστηριοποιούνται σήμερα στο ΧΑ. Και οι αριθμοί λένε την πικρή αλήθεια! Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, μόλις 55.000 είναι πλέον οι ενεργοί κωδικοί. Πρόκειται για την χειρότερη επίδοση των τελευταίων 7 ετών. Χωρίς περαιτέρω σχόλιο…