Σε κατάσταση ομηρίας οι Μητροπολίτες Νέων Χωρών

Οι αντιδράσεις και ο προβληματισμός άγγιξαν αυτήν τη φορά και μέλη της κυβέρνησης, όπου διαψεύδουν τυχόν συνεννοήσεις μελών της με την Ελλαδική Εκκλησία για την εξασφάλιση συμφωνίας ή δέσμευσης προκειμένου να επιτευχθεί η αλλαγή του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ενώ ταυτόχρονα πληθαίνουν οι πιέσεις που ασκούν οι Μητροπολίτες της Ελλάδος, Νέων και Παλαιών Χωρών, προς τους τοπικούς βουλευτές για απαξίωση των δεσμεύσεων του κ. Ιερωνύμου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, επισημαίνοντας τις καταστροφικές συνέπειες που θα επιφέρουν για το Αυτοκέφαλο της Ελλαδικής Εκκλησίας, αλλά και το αδιέξοδο στο οποίο θα οδηγηθεί η ελληνική Πολιτεία.

Σε επικοινωνία που είχαμε με Μητροπολίτη των Νέων Χωρών μάς επισήμανε ότι «ήδη νιώθουμε υπό ομηρία, πολλοί από εμάς που ανήκουμε στις περιβόητες Νέες Χώρες πατάμε με δύο πόδια σε δύο βάρκες, ως πότε θα αντέξουμε; Έτσι θα τρέχουμε ως φτωχοί παρατρεχάμενοι σε κάθε επίσκεψη του Οικουμενικού στις Νέες Χώρες, με την απειλή ότι θα μπούμε στα μαύρα κατάστιχα του Πατριάρχη σε περίπτωση απουσίας μας; Πώς υποχρεώνουν Μητροπολίτες των Παλαιών Χωρών να μνημονεύουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη και όχι την Ιερά Σύνοδο; Μόνο ένας δεν δέχθηκε και μνημόνευσε τη Ιερά Σύνοδο, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος! Και μπράβο του».

Σε εκκρεμότητα παραμένει και η σύγκληση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει για τις κινήσεις του αλλά και για τις δεσμεύσεις του γύρω από το θέμα των σχέσεων των δύο Εκκλησιών. Τα χρονικά περιθώρια πιέζουν, μια και είναι άγνωστο αν ο Αρχιεπίσκοπος θα τηρήσει το χρονικό όριο των 6 μηνών για την πλήρωση των θρόνων των κενών Μητροπόλεων (τέλος Ιουνίου συμπληρώνονται 6 μήνες χηρείας για τη Μητρόπολη Λευκάδος, αρχές Ιουλίου για τη Μητρόπολη Θηβών, ενώ έπεται η Μητρόπολη Παροναξίας). Ήδη, όπως γράφαμε στην αρχή, υπάρχουν πληροφορίες ότι θα αναβάλει τη Σύνοδο της Ιεραρχίας ο Ιερώνυμος, γιατί έχει μηνύματα ότι δεν ελέγχει τα κουκιά…

Και χρίσμα έχει δώσει…

Ο ίδιος Μητροπολίτης μάς επισημαίνει ότι ενώ ο Αρχιεπίσκοπος διαβεβαίωνε πως δεν θα δώσει χρίσμα στους υποψηφίους, ο περίγυρός του υποβάλλει συγκεκριμένα ονόματα τα οποία επιβάλλεται και καλά να αποκατασταθούν ως δήθεν αδικημένα!!! Στο θέμα όμως αυτό θα επανέλθουμε σε επόμενο φύλλο μας με εκτενέστερη αναφορά για το ποιος είναι ο καθένας, για το τι έχει προσφέρει, για το ποιοι και για ποιον λόγο τους στηρίζουν (δηλαδή ένα πλούσιο βιογραφικό και όχι μόνο).

Η Εκκλησία δεν είναι πανηγυρόσπιτο

Τα προβλήματα προβλέπεται να είναι πολλά και τα κύματα μεγάλα. Θα ήταν το λιγότερο αφελές να πιστεύουν και να ευελπιστούν κάποιοι στα ευεργετικά τους αποτελέσματα, να ξεπλένουν και να εξαφανίζουν δηλαδή τα κύματα, ενίοτε, διάφορους λεκέδες, αγνοώντας τις καταστροφικές, ολέθριες συνέπειες, ότι δηλαδή μπορεί να προκαλέσουν και ναυάγιο, ιδιαίτερα αν η βάρκα έχει χάσει τη στεγανότητά της και μπάζει νερά! Η Εκκλησία δεν είναι πανηγυρόσπιτο. Ο Αρχιεπίσκοπος είναι αρκετά έξυπνος για να τα ξεπεράσει. Πρέπει να δημιουργήσει συμμαχίες ισχυρές και να εκμεταλλευτεί πρόσωπα με δυναμική, κύρος και καλή μαρτυρία. Ένα flash back ίσως έλυνε το πρόβλημα. Ίσως, ποιος ξέρει ίσως… Ευτυχώς όμως το αρχείο μας είναι από τα μεγαλύτερα και αν κάποιοι δυσκολεύονται να θυμηθούν το τι έλεγαν και το τι έκαναν, εδώ είμαστε εμείς, πάντα με καλή διάθεση για να τους ξυπνήσουμε τη μνήμη. Για να μη ξεχνιόμαστε!!!


Σχολιάστε εδώ