Προς νέα οικονομική κατοχή της χώρας

Άλλωστε, αυτή η διαπίστωση γίνεται ακόμα πιο φανερή από το γεγονός ότι η κυβέρνηση έσπευσε να προβλέψει διά της συμφωνίας ακόμα και τις τιμές μελλοντικής πώλησης νέων μετοχικών πακέτων στην Deutsche Telekom, οι οποίες πολύ σύντομα μπορεί να υποβιβάσουν τη συμμετοχή του Δημοσίου κάτω από το 15%, ακόμα και κάτω του 5%!
Η παράδοση του ΟΤΕ στην Deutsche Telecom είναι ένα σημείο μεγάλης καμπής που αλλάζει ριζικά τον οικονομικό, αλλά και τον πολιτικό χάρτη της χώρας. Το τελευταίο διάστημα είχαμε στη χώρα μας μια σημαντική έλευση ξένων κεφαλαίων. Είχαμε την πρόσφατη πρωτοφανή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Marfin Investment Group κατά 5,2δισ. ευρώ (δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο!), τον έλεγχο του ΟΤΕ από την Deutsche Telecom με 3,2δισ. ευρώ περίπου για την αγορά του 25% συν μια μετοχή, και τις προσφορές, αδιευκρίνιστου ακόμα ύψους, μεγάλων κινέζικων εταιρειών τερματικών σταθμών για την αγορά του λιμανιού του Πειραιά και κινέζικων συν εταιρείας από το Ντουμπάι για την αγορά του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
Το χαρακτηριστικό αυτών των ξένων κεφαλαίων που έρχονται στη χώρα μας είναι η κρατική τους προέλευση. Προέρχονται από εταιρείες οι οποίες ελέγχονται από τρίτα ξένα κράτη. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Marfin προήλθε, κυρίως, από κρατικά κεφάλαια του Ντουμπάι. Η Deutsche Telecom ελέγχεται από το γερμανικό κράτος. Επίσης κρατικές είναι η Cosco και Hatchicon (ελέγχονται από το κινέζικο κράτος), όπως και η Dubai port, οι οποίες έχουν κάνει προσφορές για τα λιμάνια. Το δεύτερο χαρακτηριστικό αυτών των εισερχόμενων ξένων κρατικών κεφαλαίων είναι ότι δεν πραγματοποιούν πραγματικά νέες επενδύσεις και επομένως δεν αυξάνουν το οικονομικό δυναμικό της χώρας, αλλά αγοράζουν ήδη υπερκερδοφόρες δραστηριότητες στην Ελλάδα και κυρίως επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας. Η Marfin εξαγόρασε σειρά από επικερδείς ελληνικές επιχειρήσεις στη χώρα μας (Vivartia, Υγεία, Ακτοπλοϊα, κ.λπ.), αλλά δεν έχει κάνει ούτε μία καινούργια επένδυση, ενώ το ίδιο κάνουν και οι υπόλοιπες εταιρείες που αγοράζουν υπαρκτούς κερδοφόρους στρατηγικούς τομείς (ΟΤΕ, λιμάνια).
Οι εξελίξεις αυτές τείνουν να δώσουν στη χώρα μας μια όψη οικονομικής κατοχής από κεφάλαια τρίτων κρατών και ευρύτερα από το πολυεθνικό κεφάλαιο. Η Ελλάδα οδεύει ολοταχώς να μετατραπεί σε μια ευρωπαϊκή έκδοση των «μπανανιών» της Καραϊβικής, στην οποία δεν θα υπάρχει τίποτα το δημόσιο, ενώ θα κυριαρχούν και θα αλωνίζουν ανενόχλητα ξένα κρατικά κεφάλαια και συμφέροντα, πολυεθνικές εταιρείες, το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο και τα κερδοσκοπικά funds σε μια συρρικνούμενη οικονομία με ακόμα πιο συρρικνούμενη παραγωγική βάση. Σε λίγο θα μοιάζουμε με ορισμένα από τα γειτονικά μας βαλκανικά «προτεκτοράτα» που πωλούν ακόμα και τον αέρα που αναπνέουν. Ας μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι η παράδοση του ΟΤΕ στην Deutsche Telecom, η οποία ισοδυναμεί και με εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας και εθνικό οικονομικό ακρωτηριασμό, έχει επισφραγίσει αυτόν τον δρόμο που υποθηκεύει το μέλλον της χώρας και του ελληνικού λαού.
Θα αντιδράσουμε, όμως, ή θα παραμείνουμε απλώς ήσυχοι και συχνά ανώδυνα φωνασκούντες θεατές τραγικών εξελίξεων με ακόμα πιο τραγικό τέλος;


Σχολιάστε εδώ