Πάγωμα τιμών η λύση κατά της ακρίβειας

Το περίεργο είναι ότι, όπως δείχνουν οι μετρήσεις, δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να ποντάρει στην ακρίβεια για να εισπράξει πόντους. Κι αυτό είναι ένα στοιχείο που θα επιδιώξει να το εκμεταλλευθεί η Νέα Δημοκρατία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρέπει να δοθεί μάχη «μαζί με τους πολίτες».

Για τον λόγο αυτόν και τα συναρμόδια υπουργεία, όπως έγινε εμφανές το τελευταίο χρονικό διάστημα, δεν διαφωνούν με τα στοιχεία που δίνουν διάφορες ενώσεις προστασίας καταναλωτών για την ακρίβεια, πλην όμως κανένα μέτρο δεν παίρνουν.

Η λύση θα ήταν ένα πάγωμα τιμών, από τη στιγμή που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να επιβάλει διατίμηση λόγω Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το δεδομένο ότι θα προσφύγουν οι θιγόμενοι «μεγαλομπακάληδες» στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Όμως το πάγωμα στις τιμές που επέβαλε η κυβέρνηση, προκειμένου να προλάβει ανατιμήσεις στην αγορά εξαιτίας του νοθευμένου ηλιέλαιου, δείχνει ότι, αν θέλει, υπάρχει τρόπος να επιβάλει έμμεσα διατίμηση, που θα προστατέψει τον κόσμο από την αισχροκέρδεια. Κι έτσι θα αποτρέψει έναν αιτιολογημένο ξεσηκωμό, από τη στιγμή που οι μισθοί και οι συντάξεις δεν φτάνουν για τα απαραίτητα προς επιβίωση στους συνταξιούχους και στους χαμηλόμισθους.

Εάν όμως στον τομέα της ακρίβειας τα πράγματα είναι δύσκολα, στον τομέα της καλυτέρευσης των συνθηκών της καθημερινότητας των Ελλήνων καθίστανται ακατόρθωτα. Το τρίπτυχο «εξασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών, αντιγραφειοκρατικός αγώνας και απλούστευση των διαδικασιών», παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, δεν έχει επιτευχθεί και, όπως όλα δείχνουν, δεν είναι από τα «δυνατά» σημεία της κυβέρνησης.

Η αστυνόμευση κάθε άλλο παρά παρέχει αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, κάτι που φυσικά ενοχλεί πολύ και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα από τα πολύ δυνατά χαρτιά της Νέας Δημοκρατίας πριν γίνει κυβέρνηση ήταν ακριβώς η ασφάλεια των πολιτών. Το αίσθημα της ασφάλειας, με μεγάλα ποσοστά στα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών, το παρείχε η Νέα Δημοκρατία και όχι το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα αυτό το αίσθημα ασφάλειας δεν έχει εμπεδωθεί στον πολίτη. Αντίθετα, ο κόσμος φοβάται.

Η έλλειψη συντονισμού όσον αφορά την απλούστευση των διαδικασιών στον δημόσιο τομέα επίσης παραμένει… Παρά τις συνεχείς αποφάσεις περί περιορισμού των υπογραφών στον δημόσιο τομέα και στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, οι δομές αποδείχθηκαν και σ’ αυτήν την περίπτωση πολύ πιο ισχυρές από τη θέληση της κυβέρνησης. Πολιτικές πρωτοβουλίες ελήφθησαν, αλλά δεν υπήρξε κατ’ ουσίαν αποτέλεσμα. Οι υπογραφές μειώθηκαν, όμως τα προβλήματα γραφειοκρατίας δεν λύθηκαν, ούτε έγινε απόλυτα αισθητή η αλλαγή νοοτροπίας, που φυσικά θα απαιτήσει χρόνια ολόκληρα για να έχει αποτέλεσμα.

Τα προβλήματα ασφάλειας, αντιγραφειοκρατικών μεθόδων και γενικότερα καλυτέρευσης των συνθηκών της καθημερινότητας διαμορφώνουν ένα πολύ δύσκολο σκηνικό για την κυβέρνηση. Ένα σκηνικό που κάθε μέρα που περνάει μάλλον θα δυσκολεύει περισσότερο παρά θα καλυτερεύει. Για να μη μιλήσουμε για το θέμα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, που μαζί με τα προβλήματα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος δημιουργεί ένα «πακέτο» προβλημάτων για τα οποία οι πολίτες δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία. Κι αυτό είναι που φοβίζει την κυβέρνηση, εν όψει του καλοκαιριού…


Σχολιάστε εδώ