Ο Ρεν δίνει συγχωροχάρτι στην Τουρκία!
Ο κοινοτικός επίτροπος, μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη Τρίτη, με αφορμή την έκθεση για την αξιολόγηση της τουρκικής ενταξιακής πορείας, την οποία ψήφισε το Σώμα, αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, μεταφέροντας το βάρος των ευθυνών από τους ώμους της Τουρκίας ως κατοχικής δύναμης στους ώμους των ηγετών των δύο Κοινοτήτων. Όπως είπε ο κ. Ρεν, τώρα είναι η ώρα των ηγετών των δυο Κοινοτήτων να λύσουν το Κυπριακό. Καμιά αναφορά στις ευθύνες της Τουρκίας. Αντίθετα, υποστήριξε και προεξόφλησε ότι η Τουρκία θα βοηθήσει στη λύση του Κυπριακού.
Θετική εικόνα
Ο κ. Ρεν δεν είναι η πρώτη φορά που καλλιεργεί θετική εικόνα για την Τουρκία ως προς το Κυπριακό. Το είχε πράξει πριν από ενάμιση περίπου μήνα ενώπιον της Επιτροπής των Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όταν είχε δηλώσει ότι η ευθύνη για τη λύση του Κυπριακού ανήκει αποκλειστικά στους ηγέτες των δύο Κοινοτήτων. Η θέση Ρεν είναι και απάντηση προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος κατά την πρώτη συνάντησή του με τον κ. Ρεν είχε πει στον κοινοτικό Επίτροπο: “Αναλαμβάνω εγώ τον κ. Ταλάτ, αναλαμβάνετε εσείς την Τουρκία;”. Ο κ. Ρεν πήγε στην Άγκυρα, ανέλαβε την Τουρκία και το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Η Τουρκία θέλει να βοηθήσει στη λύση του Κυπριακού. Την ίδια όμως στιγμή στη Λευκωσία άλλα δηλώνει ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Ότι η διαδικασία στις Τεχνικές Επιτροπές και στις Ομάδες Εργασίας δεν προχωρεί. Γι’ αυτό και οργανώθηκε η συνάντηση της περασμένης Παρασκευής με τον κ. Ταλάτ. Για να εξετάσουν τι εννοούσαν με τη συμφωνία της 21ης Μαρτίου και τι εννοούν όταν μιλούν για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Λύση σύμφωνη με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Στην έκθεση αξιολόγησης για την Τουρκία υπάρχουν δύο παράγραφοι για το Κυπριακό. Στη μια χαιρετίζεται η συμφωνία της 21ης Μαρτίου και καλούνται οι δύο πλευρές να εκμεταλλευθούν το παράθυρο ευκαιρίας για λύση, η οποία θα είναι στο πλαίσιο των Ην. Εθνών και σύμφωνη με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τονίζεται επίσης ότι η αποχώρηση του τουρκικού στρατού θα βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού.
Υποχρεώσεις… γιοκ
Στην άλλη συναφή με το Κυπριακό παράγραφο γίνεται αναφορά στην εκπλήρωση των τουρκικών υποχρεώσεων όπως αυτές εκπηγάζουν από το Πρωτόκολλο της Τελωνειακής Ένωσης και προνοούν τον τερματισμό του εμπάργκο που η Τουρκία επιβάλλει σε βάρος των πλοίων και των αεροσκαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενώ, μάλιστα, ο κ. Ρεν επιχειρεί να αθωώσει την Άγκυρα, η σλοβενική Προεδρία, διά του εκπροσώπου της, δήλωσε ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι καμιά πρόοδος δεν έχει σημειωθεί στο θέμα του Πρωτοκόλλου και στις σχέσεις Τουρκίας – Κυπριακής Δημοκρατίας. Στις σχέσεις αυτές περιλαμβάνεται και η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.