Ο δωδεκάλογος της ήττας του Tάσσου

Το εν λόγω πόρισμα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στελεχών του ΔΗΚΟ και του ίδιου του Τ. Παπαδόπουλου. Ελήφθη υπόψη από τα συλλογικά όργανα του κόμματος, αλλά στην ουσία δεν είχε γίνει δεκτό. Τελικώς, κατόπιν ενδελεχούς μελέτης, τα συλλογικά όργανα του ΔΗΚΟ εξέδωσαν πόρισμα που αποτελείται από δώδεκα σημαία. Ο δωδεκάλογος της ήττας, όπως ονομάστηκε, έχει ως ακολούθως:
Τα σημεία:
1. Το πολιτικό κλίμα που επικράτησε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ήταν ο κύριος λόγος που οδήγησε στη μη πρόκριση της υποψηφιότητας του Τάσσου Παπαδόπουλου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Πιο συγκεκριμένα:
Α) Η υποψηφιότητα Τάσσου Παπαδόπουλου, πέρα από την πολεμική που δέχτηκε από το εξωτερικό, λόγω της πολιτικής του στο κυπριακό πρόβλημα, αντιμετώπισε και σκληρή, και συχνά συντεταγμένη πολεμική από τα ισχυρά πολιτικά και επικοινωνιακά στρατόπεδα των δύο ανθυποψηφίων του.
Β) Η ανυπόστατη κατηγορία ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν θέλει λύση του κυπριακού προβλήματος ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία της πολεμικής αυτής.
2. Ο στρατηγικός σχεδιασμός της προεκλογικής εκστρατείας για στήριξη της υποψηφιότητας Τάσσου Παπαδόπουλου και ο τρόπος ανάπτυξης της στρατηγικής αυτής παρουσίασαν αδυναμίες.
3. Ο συντονισμός, τόσο σε πολιτικό και σε στρατηγικό επίπεδο όσο και στους τομείς της επικοινωνιακής πολιτικής και της οργανωτικής δράσης, παρουσίασε αδυναμίες.
4. Ο εφησυχασμός που προκάλεσαν οι δημοσκοπήσεις της προεκλογικής περιόδου, που έδιναν σίγουρη νίκη του Τάσσου Παπαδόπουλου στον πρώτο γύρο, μείωσε την ένταση της προεκλογικής προσπάθειας.
5. Οι πολλοί αυτοτελείς και αυτόνομοι συντελεστές της προσπάθειας για επανεκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου προκάλεσαν αδυναμίες στον συντονισμό τους και στην αποτελεσματικότητα των κοινών δράσεων.
6. Η επικοινωνιακή πολιτική έκανε, κυρίως, καθημερινή διαχείριση της πολιτικής ατζέντας που έθεταν τα στρατόπεδα των δύο ανθυποψηφίων του.
7. Το αξιόλογο έργο της κυβέρνησης δεν προβλήθηκε και δεν στηρίχθηκε επαρκώς στην προεκλογική περίοδο.
8. Η προεκλογική τακτική ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ προκάλεσε κλίμα πόλωσης, που είχε αποτέλεσμα την υψηλή τελικά συσπείρωση των ψηφοφόρων τους.
9. Παρ’ όλον που η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου απέδωσε σημαντικό έργο υπέρ πολλών κοινωνικών ομάδων, με σταθερό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, κάποιες κοινωνικές ομάδες είχαν παράπονα για τον τρόπο προσέγγισής τους και αντιμετώπισης αιτημάτων τους.
10. Το Δημοκρατικό Κόμμα παρουσίασε για μιαν ακόμα φορά τις διαχρονικές του αδυναμίες. Ωστόσο, παρουσίασε υψηλά ποσοστά συσπείρωσης υπέρ της υποψηφιότητας Τάσσου Παπαδόπουλου, κυρίως λόγω του κομματικού πατριωτισμού του ΔΗΚΟκοϊκού κόσμου και της συναίσθησης της ευθύνης για στήριξη της πατριωτικής και διεκδικητικής πολιτικής του Τάσσου Παπαδόπουλου στο Κυπριακό.
11. Παρ’ όλον που ο ρόλος των στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος ήταν κυρίως εκτελεστικός των κεντρικών σχεδιασμών και αποφάσεων του επιτελείου Τάσσου Παπαδόπουλου, υπήρξαν αδυναμίες στην ανάπτυξη μιας πιο μαζικής και αποτελεσματικής κομματικής προεκλογικής δράσης.
12. Διαπιστώθηκαν, επίσης, μεμονωμένες αντικομματικές συμπεριφορές. Μεμονωμένα στελέχη και μέλη του κόμματος δεν στήριξαν την υποψηφιότητα Τάσσου Παπαδόπουλου.


Σχολιάστε εδώ