Με βάρκα στο άγνωστο

Τις οποίες και ενίσχυσε η καθυστερημένη απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης να αποσύρει μαζικά όλα τα ηλιέλαια που έχουν εισαχθεί στη χώρα μας από τις αρχές του 2008. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρμόδιοι φορείς δηλώνουν αδυναμία να πουν με σαφήνεια από πότε άρχισαν οι εισαγωγές ηλιελαίου από την Ουκρανία, αλλά και πόσες ακριβώς ποσότητες έχουν μπει στη χώρα μας. Κινούνται ουσιαστικά σε θολά νερά. Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση για πλήρη αποτυχία, ενώ και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας βάλλουν κατά του αρμόδιου υπουργού Χρ. Φώλια, ο οποίος προκάλεσε θυμηδία με τη δήλωσή του ενώπιον του Γ. Παπανδρέου ότι… δεν φοβάται να φάει ηλιέλαιο!

Σκηνικό σύγκρουσης

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ στον χώρο της Παιδείας με τους φοιτητές να διαμαρτύρονται για τον νόμο-πλαίσιο και τις πρυτανικές εκλογές – αυξάνονται σταδιακά οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια. Οι διαδοχικές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Ευρ. Στυλιανίδη για προώθηση –ούτως ή άλλως– των μεταρρυθμίσεων, αλλά και η επιμονή του στην αναθεώρηση του άρθρου 16 πυροδότησαν νέο γύρο αντιδράσεων από κόμματα, πανεπιστημιακούς και φοιτητικές παρατάξεις. Μάλιστα, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι στήνει σκηνικό σύγκρουσης με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Πάντως, η εκλογή των πρυτάνεων από το σύνολο των φοιτητών έχει διχάσει τις φοιτητικές παρατάξεις, αλλά έχει προκαλέσει διχογνωμίες στο εσωτερικό τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκίνησαν χωρίς –μέχρι στιγμής– σοβαρά προβλήματα.

ΑΛΥΣΙΔΩΤΕΣ αντιδράσεις από ολόκληρο το φάσμα του πολιτικού κόσμου προκάλεσε η επιμονή του επιχειρηματία Α. Βγενόπουλου στο «σπορ» των αγωγών. Η δημόσια δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η κυβέρνηση δεν συμμερίζεται τέτοιου είδους πρακτικές κρίθηκε «υποτονική» από το ΠΑΣΟΚ, που επέμεινε στις καταγγελίες του για «υπόγεια συνεννόηση» του επιχειρηματία με την κυβέρνηση. Τα κόμματα της Αριστεράς επισήμαναν τις ευθύνες της κυβέρνησης για τις κινήσεις του κ. Βγενόπουλου και έκαναν λόγο για απόπειρα τρομοκράτησης και φίμωσης των πολιτικών. Ωστόσο, ο επιχειρηματίας, παρά τις αντιδράσεις, επέμεινε στις θέσεις του και σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι κανείς δεν μπορεί να θεωρεί ότι είναι υπεράνω του Συντάγματος και της έννομης τάξης.

Γκρίζες θεωρίες

Η «ΑΡΝΗΣΗ» του ΝΑΤΟ, μετά από παρέμβαση της Τουρκίας, να πάρει μέρος στην προγραμματισμένη από τη χώρα μας στρατιωτική άσκηση στην περιοχή του Άη-Στράτη οδήγησε στη ματαίωσή της, επαναφέροντας έτσι στο προσκήνιο τις συζητήσεις περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο. Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι η κυριαρχία της Ελλάδας στη συγκεκριμένη περιοχή δεν αμφισβητείται και ότι η άσκηση θα πραγματοποιηθεί σε άλλη ημερομηνία. Δεν έπεισε όμως την αντιπολίτευση, που κατήγγειλε ότι με την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ενθαρρύνεται η Τουρκία στην προπαγάνδα της για τις «γκρίζες ζώνες». Και μέσα σʼ όλα προέκυψε και γκρίνια μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, που αντάλλαξαν αιχμές για λανθασμένους χειρισμούς στην υπόθεση.

ΛΙΓΟ-ΠΟΛΥ προβλέψιμα εξελίσσονται τα επεισόδια στο «πολιτικό φλερτ» ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε να συμφωνήσει με την πρόταση του Ν. Κωνσταντόπουλου για κυβερνητική συνεργασία των δύο κομμάτων, όμως ο Αλ. Τσίπρας απάντησε αρνητικά, κάνοντας μάλιστα λόγο για τη «μονομανία της εξουσίας» που διακατέχει το ΠΑΣΟΚ. Από τη Χαρ. Τρικούπη κάλεσαν τα στελέχη του ΣΥΝ να εγκαταλείψουν ιδεοληψίες, δογματισμούς και μικρομεγαλισμούς. Για να επανέλθει ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κρίση πολιτικής ταυτότητας.

Πήραν τον δρόμο

ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ της δικαστικής αίθουσας παίρνει πλέον η υπόθεση «ντόπινγκ» μετά την απόφαση του αρμόδιου εισαγγελέα να ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον 25 προσώπων. Σʼ αυτούς περιλαμβάνεται ο αρχιπροπονητής Χρ. Ιακώβου (κατηγορείται για ηθική αυτουργία), οι αθλητές για χρήση απαγορευμένων ουσιών, προπονητές για τη χορήγηση, ο εισαγωγέας που τις έφερε στην Ελλάδα κ.ά. Οι διώξεις πάντως είναι σε βαθμό πλημμελήματος, που σημαίνει ότι οι όποιες ποινές θα είναι εξαγοράσιμες. Στο μεταξύ, θετικό βρέθηκε και το δεύτερο δείγμα του πρωταθλητή της κολύμβησης Γ. Δρυμωνάκου, που σημαίνει ότι τελικά είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Ο αθλητής δήλωσε ότι δεν γνώριζε τίποτα, αλλά μέσω του δικηγόρου του ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τις πισίνες.

ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ της «Ζήμενς» συνεχίσθηκαν οι καταθέσεις των προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται στην «παράνομη χρηματοδότηση» πολιτικών και πρώην στελεχών του ΟΤΕ. Παράλληλα, ο εισαγγελέας με νέο αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις ελβετικές αρχές ζητά να του κοινοποιηθούν τα ονόματα των πραγματικών δικαιούχων 13 τραπεζικών λογαριασμών μέσω των οποίων φαίνεται να διακινήθηκαν πέραν των 40 εκατ. γερμανικών μάρκων ως «μίζες» για την προώθηση των συμφερόντων της εταιρείας. Τις επόμενες ημέρες από το γραφείο του Εισαγγελέα θα περάσουν 11 ύποπτοι, μεταξύ των οποίων και ο τέως διευθύνων σύμβουλος της «Ζήμενς» Μιχ. Χριστοφοράκος.

ΠΡΟΣΩΠΟ των ημερών ο Γ. Σουφλιάς, ο οποίος σε διαδοχικές συνεντεύξεις του υποστήριξε ότι δέχεται «οργανωμένη επίθεση» και πως συμφέροντα κινούνται βάσει σχεδίου προκειμένου να τον πλήξουν προσωπικά, να τον… κοντύνουν πολιτικά όπως είπε! Αμέσως μετά δέχθηκε τις επικρίσεις του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος τον κάλεσε να αποσύρει το νέο χωροταξικό σχέδιο, αλλά και την επίθεση του Θ. Πάγκαλου με εκφράσεις που κινούνταν στα όρια των ύβρεων.


Σχολιάστε εδώ