ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ
Με «ρεγάλο» τις εισφορές
η αύξηση του χρόνου σύνταξης…
Ένα σωστό μέτρο είπε να πάρει αυτή η κυβέρνηση όπως είναι η αύξηση του χρόνου που πρέπει να έχει ένας στη Βουλή για να δικαιούται ξεχωριστή -δεύτερη- σύνταξη, που από τα τέσσερα χρόνια θητεία θα πρέπει κανείς να συμπληρώνει οκτώ, αλλά το κάνει με τέτοιον τρόπο που μοιάζει περισσότερο με πρόκληση.
Στο νομοσχέδιο για την αύξηση των συντάξεων του δημοσίου όπου μπήκε το σχετικό άρθρο προστέθηκε ακόμη μια διάταξη που θυμίζει «ρεγάλο», καθώς με αυτήν υποχρεώνεται η Βουλή να πληρώσει -και μάλιστα αναδρομικά από το 2003!- εισφορές για (πλασματικό) χρόνο ασφάλισης για τους βουλευτές που πριν εκλεγούν δούλευαν στο δημόσιο ή ακόμη και στο εξωτερικό.
Η ρύθμιση γίνεται, λέει η εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, «για λόγους ισότητας» με τους βουλευτές που πριν εκλεγούν ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες και για τους οποίους η Βουλή πληρώνει ήδη τις εισφορές τους από το 2003, που ισχύει το επαγγελματικό ασυμβίβαστο, το οποίο αυτή την εβδομάδα καταργείται.
Ο Γενικός Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου τονίζει ότι η διάταξη με την οποία «αναγνωρίζεται για δημοσίους υπαλλήλους παράλληλα προς τη βουλευτική θητεία και χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας σαν να τελούσε σε αναστολή η άσκηση των καθηκόντων τους δεν συμπορεύεται με το Σύνταγμα και τις αρχές του συνταξιοδοτικού δικαίου».
Τα επιχειρήματα που εκθέτει είναι ακλόνητα και μεταξύ αυτών επισημαίνει ότι είναι το ίδιο το Σύνταγμα που -προτού καθιερωθεί το ασυμβίβαστο- επέβαλε στους δημοσίους υπαλλήλους να παραιτηθούν, για να μπορούν να ανακηρυχθούν βουλευτές, αλλά «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα…».
Είμαστε περίεργοι να δούμε μετά την επικείμενη κατάργηση του ασυμβίβαστου τι θα γίνει και πώς θα δικαιολογηθεί η πληρωμή των εισφορών από τον προϋπολογισμό της Βουλής… Θα πρέπει τότε τις εισφορές να τις πληρώνουν στα Ταμεία τους.
Πάντως, για να μην τα φορτώνουμε όλα στους πολιτικούς, θα πρέπει να πούμε ότι το θέμα της ρύθμισης έγινε κυρίως για χάρη των δημοσιογράφων-βουλευτών, που μετά την ψήφιση του ασυμβίβαστου ήταν από τότε ανασφάλιστοι και δεν είχαν βιβλιάριο ασθενείας, αφού είχαν πάψει να ασκούν το επάγγελμά τους. Το θέμα είχε τεθεί και στην προηγούμενο πρόεδρο της Βουλής Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη και στον σημερινό Δημ. Σιούφα, και είχαν συμφωνήσει ότι έχουν δίκιο, αφού το ασυμβίβαστο τους επεβλήθη και επομένως η Βουλή πρέπει να πληρώσει τις εισφορές τους. Μάλιστα το «Π» είχε αφιερώσει παραπολιτικό στο θέμα αυτό. Έτσι έχει η… σκοτεινή πλευρά της ρύθμισης, που τηλεοπτικοί συνάδελφοι των δημοσιογράφων-βουλευτών τη χαρακτήρισαν σκανδαλώδη και πρόκληση για τον λαό.
————–*—————
… που θα ισχύσει για τους
επόμενους βουλευτές
Εκτός, όμως, από το αντισυνταγματικό «ρουσφέτι» προς τους προερχόμενους από το δημόσιο βουλευτές, η κυβέρνηση ακόμη και την αύξηση του συντάξιμου χρόνου τη μετέθεσε για το μέλλον.
Εφαρμόζοντας το περίφημο δόγμα για τα «ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα» -το οποίο στο Ασφαλιστικό δεν ίσχυσε για όλους- όρισε ότι η οκταετία για τη βουλευτική σύνταξη θα ισχύει για όσους εκλεγούν από την επόμενη Βουλή.
Με άλλα λόγια οι νυν βουλευτές θα «κάνουν τη δουλειά τους», διατηρώντας το προνόμιο της δεύτερης σύνταξης με τετραετή θητεία (αφού βέβαια συμπληρώσουν το 65ο έτος ηλικίας τους) και θα ψηφίσουν για να πάνε μόνον οι επόμενοι στο καθεστώς της οκταετίας.
Ε, αν δεν είναι αυτό πρόκληση, τότε τι είναι;
————–*—————
Η καθημερινή παρέλαση
των υφυπουργών στη Βουλή
Παρά τις συνεχείς προσπάθειες του προέδρου του Σώματος Δημ. Σιούφα για την αναβάθμιση του κοινοβουλευτικού διαλόγου, η κατάσταση δεν βελτιώνεται. Γιατί μπορεί να πείστηκε ο Κώστας Καραμανλής να ενεργοποιήσει την «ώρα του Πρωθυπουργού», δεν συνέβη το ίδιο και με τους υπουργούς, οι οποίοι, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες βουλευτών, αποφεύγουν τη Βουλή και δεν πατάνε εκεί ούτε όταν συζητούνται νομοσχέδια ούτε πολύ περισσότερο όταν είναι να απαντήσουν σε ερωτήσεις ή επερωτήσεις.
Με λίγες εξαιρέσεις, όπως τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, που είναι παρών στην αίθουσα ακόμη και όταν απαντούν υφυπουργοί του, όπως ο κοινοβουλευτικά άπειρος Π. Χηνοφώτης, ή τους υπουργούς Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη και Μεταφορών Κ. Χατζηδάκη, που δεν διαθέτουν αντικαταστάτες υφυπουργούς, σπάνια οι βουλευτές έχουν την τύχη να απαντηθούν οι ερωτήσεις τους από υπουργό.
Αντιθέτως αυτοί που καθημερινά παρελαύνουν από τα κυβερνητικά έδρανα είναι οι υφυπουργοί. Επιλέγοντας τυχαία την περασμένη Πέμπτη που ήταν μέρα και με κοινοβουλευτικό έλεγχο και με νομοθετική εργασία, στα υπουργικά έδρανα βρήκαμε αποκλειστικά και μόνον υφυπουργούς. Έχουμε και λέμε: Εσωτερικών Π. Χηνοφώτης, Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, Οικονομικών Αντ. Μπέζας, Ανάπτυξης Γ. Βλάχος και Υγείας Γ. Κωνσταντόπουλος και Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου, που έμεινε και για τη νομοθετική εργασία.
Υπουργός ούτε για… δείγμα. Τόσο πολυάσχολοι είναι πια όλοι τους;
————–*—————
Για τα σκουπίδια κι αυτός ο νόμος, επιμένει ο Απ. Κακλαμάνης
Άστραψε και βρόντηξε για μια ακόμη φορά ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης στη συζήτηση για τη διαφθορά, που έγινε την περασμένη Πέμπτη, με αφορμή την κύρωση σχετικής σύμβασης του ΟΗΕ με την οποία γίνεται κακούργημα η δωροδοκία και για τον ιδιωτικό και για τον δημόσιο τομέα.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη ανακοίνωση της Βουλής για τις εκλογικές μας δαπάνες που βρέθηκε, όπως είπε, ότι «δεν είχαν κανένα πρόβλημα, όπως παλαιότερα και οι δηλώσεις μας για το πόθεν έσχες», ο πρώην πρόεδρος της Βουλής συμπλήρωσε: «Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα. Ούτε οι εκπρόσωποι των κομμάτων στην Επιτροπή ούτε οι τρεις ανώτατοι δικαστές προφανώς συγκαλύπτουν. Αλλά έχουμε νομοθεσία που είναι για τα σκουπίδια και οφείλουμε αυτά τα ζητήματα να τα ξεκαθαρίσουμε».
Έθιξε, μάλιστα, και το ζήτημα που ανέκυψε με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, στον οποίο, σύμφωνα με ερώτηση που κατέθεσε τις προηγούμενες ημέρες ο Μ. Καρχιμάκης, μια εταιρεία έστειλε εξώδικο υποστηρίζοντας ότι της χρωστάει από τις εκλογές του 2004 το ποσό των 280 χιλιάδων ευρώ για υπηρεσίες ταχυμεταφοράς ψηφοδελτίων και άλλα. «Με ενοχλεί ότι όταν εστάλη αυτό το εξώδικο, ο υπουργός δεν έστειλε αμέσως στον Εισαγγελέα τον κύριο αυτόν», είπε ο κ. Κακλαμάνης επαναλαμβάνοντας -για… χιλιοστή φορά- την πρότασή του να δημεύονται τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτικών που δεν δηλώνονται.
Τις ίδιες απόψεις είχε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κι όταν ήταν το κόμμα του στην εξουσία και εκείνος στο τρίτο υψηλότερο πολιτειακό μας αξίωμα. Και τότε είχε υποστηρίξει ότι οι νόμοι για το «πόθεν έσχες» και τις εκλογικές δαπάνες ήταν για τα σκουπίδια, χωρίς να γίνει, παρά τις επανειλημμένες αλλαγές τίποτε το ουσιαστικό. Αφού, λοιπόν δεν μπόρεσε να κάνει ο ίδιος τίποτε τότε, γιατί ζητάει από τους άλλους να τα κάνουν; Εκτός κι αν και εδώ φταίει ο… λαουτζίκος που σας ψηφίζει…