«ΚΑΜΠΑΝΑ» ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΤΟΥ ΔΣΑ ΣΤΟΝ Α. ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟ!
Στα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου απαγορεύεται να έχουν την ιδιότητα του διευθύνοντος συμβούλου μιας επιχείρησης. Ο κ. Βγενόπουλος είχε γράψει στα… παλαιότερα των υποδημάτων του αυτό το βασικό κανόνα και ήταν επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος στην Marfin και σε άλλες εταιρείες του ομίλου που ο ίδιος δημιούργησε στα τέλη της δεκαετίας του ʼ90, ενώ παράλληλα ασκούσε και το δικηγορικό επάγγελμα.
Πριν από μερικούς μήνες αυτή η ιδιότυπη «ασυλία» τερματίστηκε, αφού στο Πειθαρχικό καταγγέλθηκε η ύπαρξη αυτής της ασυμβίβαστης ιδιότητας. Αρχικά στον κ. Βγενόπουλο επιβλήθηκε πειθαρχική ποινή τεσσάρων μηνών, που θεωρείται αρκετά «βαριά» για τα δεδομένα του Πειθαρχικού Συμβουλίου.
Ως επιδέξιος νομικός, όμως, ο κ. Βγενόπουλος βρήκε γρήγορα το απαραίτητο «παραθυράκι», που θα του επέτρεπε να βγει από το αδιέξοδο: όπως γνωρίζουν όσοι παρακολουθούν τα επιχειρηματικά δρώμενα και την πορεία του κ. Βγενόπουλου πολύ πριν εμφανισθεί στη δημόσια ζωή ως μεσάζων ιδιωτικοποιήσεων και μηνυτής πολιτικών αρχηγών, ο ιδρυτής της MIG εγκατέλειψε φέτος όλες τις… πολυθρόνες του διευθύνοντος συμβούλου που κατείχε στον όμιλό του και πλέον εμφανίζεται ως εκτελεστικός αντιπρόεδρος.
Έτσι, διευθύνων σύμβουλος σήμερα στη Marfin Investment Group είναι ο κ. Διονύσης Μαλαματίνας και στη Marfin Popular Bank ο κ. Ευθύμιος Μπουλούτας, πρόσωπα παντελώς άγνωστα στο ευρύτερο κοινό. Όλοι βέβαια γνωρίζουν ότι τον ρόλο όχι απλώς του νομίμου εκπροσώπου, αλλά του «μεγάλου αφεντικού» στον όμιλο της Marfin εξακολουθεί να τον έχει ο κ. Βγενόπουλος.
Ίσως γιʼ αυτόν τον λόγο, ακόμη και στην ιστοσελίδα του ομίλου της Marfin Investment Group, ο κ. Βγενόπουλος αναφέρεται εσφαλμένα με την ιδιότητα που θα μπορούσε να τον φέρει και πάλι στο εδώλιο του Πειθαρχικού. «Σήμερα, είναι Πρόεδρος του ΔΣ του ʽʽΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΥΓΕΙΑ Α.Ε.ʼʼ και Διευθύνων Σύμβουλος της «MARFIN POPULAR BANK PUBLIC CO LTD», διαβάζουμε στην ιστοσελίδα.
Πάντως, με τη νέα ιδιότητα του εκτελεστικού αντιπροέδρου, ο κ. Βγενόπουλος κατάφερε να «ξεγλιστρήσει» από το Πειθαρχικό του ΔΣΑ. Σε δεύτερο βαθμό, η ποινή του μειώθηκε από τους τέσσερις μήνες στις 40 ημέρες. Βέβαια, το ηθικό πρόβλημα για τον ΔΣΑ παραμένει, ενώ δημιουργείται και ένα μάλλον κακό προηγούμενο: πώς γίνεται ένας άνθρωπος που εμφανίζεται και να διευθύνει και να εκπροσωπεί τον μεγαλύτερο επιχειρηματικό όμιλο της χώρας να διατηρεί ταυτόχρονα τη δικηγορική ιδιότητα;
Πλούσιος δικηγόρος,
«φτωχός» businessman
Πολλοί θα αναρωτηθούν γιατί ο κ. Βγενόπουλος δεν εγκαταλείπει απλώς το δικηγορικό επάγγελμα, αφού είναι πλέον επικεφαλής του «μεγαλύτερου ελληνικού επιχειρηματικού ομίλου», όπως αυτοδιαφημίζεται η Marfin. Γιατί υποχρεώνεται σε τέτοιους, μάλλον υποτιμητικούς ελιγμούς, που θα του επιτρέψουν να διατηρήσει τη διπλή –και ασυμβίβαστη, για να μην ξεχνιόμαστε…- ιδιότητα του μεγαλοδικηγόρου-μεγαλοεπιχειρηματία;
Η απάντηση είναι απλή: ο κ. Βγενόπουλος διευθύνει τη δικηγορική εταιρεία Vgenopoulos and Partners, που ο ίδιος την ίδρυσε το 1983, η οποία –στα χαρτιά τουλάχιστον- εμφανίζεται να αποτελεί τη βασική πηγή των εισοδημάτων του. Όσο και αν φαίνεται περίεργο, ο κ. Βγενόπουλος εμφανίζεται ως μη αμειβόμενος διαχειριστής του ομίλου της Marfin, από την οποία λαμβάνει μόνο ειδικά μπόνους, με τη μορφή των δικαιωμάτων αγοράς μετοχών (stock options). Το «ψωμί», θα έλεγε κανείς, βγαίνει για τον κ. Βγενόπουλο από τη δικηγορία και το «παντεσπάνι» από την MIG.
Η εταιρεία του κ. Βγενόπουλου διατηρεί γραφεία στην Αθήνα και τον Πειραιά, έχει 16 εταίρους και 18 συνεργάτες. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα της, ειδικεύεται σε εταιρικά και φορολογικά θέματα, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ναυτιλίας. Και στην Marfin, άλλωστε, που στήθηκε κυρίως με κεφάλαια εφοπλιστών, τους οποίους ο κ. Βγενόπουλος γνώριζε από τη δικηγορία, το πρώτο συνθετικό Mar- προέρχεται από τη λέξη Maritime (ναυτιλιακός).
Όσοι θυμούνται τον κ. Βγενόπουλο από τη δεκαετία του ʼ80 λένε ότι από τον ναυτιλιακό τομέα «έχτισε» την πανίσχυρη δικηγορική εταιρεία που διευθύνει ως σήμερα. Ιδιαίτερα σε μια εποχή κρίσης για τη ναυτιλία, ο κ. Βγενόπουλος έκανε τον εαυτό του πολύτιμο νομικό παραστάτη τραπεζών που στρέφονταν εναντίον εφοπλιστών με δυσκολίες πληρωμής των υποχρεώσεών τους, αφού λέγεται ότι αξιοποιούσε επιδέξια το ποινικό δίκαιο για την είσπραξη των απαιτήσεων.
Με τις αγωγές… παρά πόδα
Όλα αυτά εξηγούν, ίσως, και τη δικομανία που εμφανίζεται να διακατέχει τον κ. Βγενόπουλο ακόμη και τώρα, που έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο επιχειρηματία. Οι αγωγές είναι το αγαπημένο του «σπορ», σύμφωνα και με τη διατύπωση Ρουσόπουλου, και δεν στρέφονται μόνο κατά του κ. Γιώργου Παπανδρέου και του κ. Αλέξη Τσίπρα.
Στο πρόσφατο παρελθόν είχε στραφεί με αγωγή και κατά του κ. Μιχάλη Σάλλα, όταν βρισκόταν σε αντιπαράθεση με τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά γρήγορα συμφωνήθηκε «ανακωχή» και η αγωγή αποσύρθηκε. Όσον αφορά τον Τύπο και τα ΜΜΕ, ο κ. Βγενόπουλος δεν έχει στραφεί μόνο κατά του Star του Ομίλου Βαρδινογιάννη. Πρόσφατα αναβλήθηκε η συζήτηση αγωγής του εναντίον εκδότη εβδομαδιαίας εφημερίδας με κυκλοφορία 2.000 φύλλων, από τον οποίο ζητεί αποζημιώσεις 60 εκατ. ευρώ!
Τα… δολοφονικά νομικά ένστικτα του κ. Βγενόπουλου φαίνεται, όμως, ότι ενεργοποιούνται με μεγάλη επιλεκτικότητα. Στις 6 Δεκεμβρίου του 2007, ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης τον χαρακτήρισε «νέο Κοσκωτά», μιλώντας στη Βουλή, σε συζήτηση για τις δραστηριότητες του Θεραπευτηρίου Υγεία σε σχέση με το Ασκληπιείο Βούλας.
Δυο μέρες αργότερα, η σαββατιάτικη εφημερίδα του ΛΑΟΣ «Α1» επανέλαβε τον ίδιο χαρακτηρισμό με πηχυαίο πρωτοσέλιδο τίτλο της. Αν και αυτός ήταν χωρίς αμφιβολία ο βαρύτερος χαρακτηρισμός που έχει απευθυνθεί ποτέ προς τον κ. Βγενόπουλο, ο ίδιος προτίμησε να… δώσει τόπο στην οργή. Γιατί, άραγε;