Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1 Μια ματιά στο πετρέλαιο, που μας καίει χωρίς έλεος. Χαρμόσυνα μαντάτα από τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς για την τιμή του μαύρου χρυσού. Το ΔΝΤ, σε σχετική έκθεσή του, κάνει την πρόβλεψη ότι η μέση τιμή του πετρελαίου το 2008 θα διαμορφωθεί στα 95,50 δολάρια το βαρέλι. Και με την προϋπόθεση βέβαια ότι η μέση ισοτιμία του ευρώ προς το δολάριο θα διατηρηθεί στο 1 ευρώ = 1,47 δολάρια. Σημειώνουμε ότι η μέση τιμή του πετρελαίου το πρώτο τετράμηνο του 2008 έφτασε στα 102 δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει από τώρα και μέχρι το τέλος του έτους η μέση τιμή να πέσει κάτω από τα 100 δολάρια για το δεύτερο τετράμηνο και περίπου στα 90 δολάρια για το τρίτο τετράμηνο. Μόνον με τέτοιες τιμές μπορεί να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτές. Αντίστοιχες είναι και οι προβλέψεις της ΕΚΤ και των αναλυτών του Bloomberg. Αντίθετα, οι περισσότεροι αναλυτές τοποθετούν τη μέση τιμή για το 2008 στα 115 δολάρια το βαρέλι και προβλέπουν έξαρση της τιμής κατά το τρίτο τετράμηνο. Και ο Σακίμπ Χελίλ, υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας, δήλωε στις 29/4/2008 ότι οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να φτάσουν και στα 200 δολάρια το βαρέλι και ο OPEC δεν μπορεί να κάνει τίποτε για να τις ανακόψει. Πάντως όλοι συμφωνούν ότι όσο η ισοτιμία του δολαρίου θα κατρακυλάει, τόσο η τιμή του πετρελαίου θα ανεβαίνει. Η σύνδεση δολαρίου – πετρελαίου αποδεικνύεται επικίνδυνο μίγμα για όλους, εκτός από τους πετρελαιάδες και τους κερδοσκόπους της ενεργειακής αγοράς.

2Η χρηματοπιστωτική κρίση θα φέρει επιτέλους και ένα καλό για την παγκόσμια οικονομία. Τα διαβόητα κερδοσκοπικά κεφάλαια, τα hedge funds, αντιμετωπίζουν σοβαρή κρίση και το ένα μετά το άλλο καταρρέουν, προκαλώντας ενθουσιασμό σε όλους που έχουν το ευτύχημα να διαθέτουν έστω και τη στοιχειώδη νοημοσύνη. Είναι αυτά που έχουν εφεύρει τα έξυπνα προϊόντα της χρηματοπιστωτικής αγοράς. Το α’ τετράμηνο του έτους, περίπου δέκα hedge funds έβαλαν λουκέτο και πολλά άλλα ετοιμάζονται να κάνουν το ίδιο. Αιτία η αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Δανείζονταν από τις τράπεζες και αγόραζαν μετοχές και άλλα επενδυτικά προϊόντα, τα οποία έβαζαν εγγύηση για επιπλέον δανεισμό. Τώρα που τα χρηματιστήρια περνάνε κρίση και η τιμή των μετοχών μειώθηκε, καθώς και η αξία των άλλων περιουσιακών τους στοιχείων έχει μειωθεί, οι τράπεζες απαιτούν από τα κερδοσκοπικά κεφάλαια να καλύψουν με μετρητά το άνοιγμα αυτό. Από πού όμως; Έτσι οδηγούνται σε πτώχευση. Παράδειγμα το επιφανειακά κραταιό ολλανδικό hedge fund CCC, από το οποίο οι τράπεζες ζήτησαν 16,6 δισ. δολάρια για κάλυψη ανοίγματος! Το CCC για κάθε δολάριο περιουσιακών του στοιχείων (μετοχές, ομόλογα, παράγωγα κ.λπ.) είχε δανειστεί 30 δολάρια περίπου. Τέτοια προβλήματα αξεπέραστα δημιουργεί η υπερχρέωση για κερδοσκοπία. Σε μικρότερη κλίμακα τα ίδια έπαθαν και πολλοί δικοί μας (Έλληνες) που το 1999 θέλησαν να θησαυρίσουν στα γρήγορα μέσω του χρηματιστηρίου. Η ιστορία επαναλαμβάνεται.

3Ξαφνικό κυβερνητικό ενδιαφέρον για την ακρίβεια. Σύσκεψη υπό την προεδρία του κ. πρωθυπουργού για θέματα ακρίβειας. Στη σύσκεψη αυτή διαπιστώθηκε ότι τα περίφημα 41 μέτρα Φώλια άρχισαν να αποδίδουν! Και έπιασε… πανικός τους κερδοσκόπους της αγοράς. Και ο υπουργός Ανάπτυξης (της ακρίβειας) περιχαρής μετά τη σύσκεψη δήλωσε ότι από τα 41 μέτρα τα 18 ήδη εφαρμόζονται και τα υπόλοιπα προγραμματίζονται. Φαντάζεστε τι έχει να γίνει όταν εφαρμοστούν και τα 41 μέτρα. Οι κερδοσκόποι της αγοράς θα εξαφανιστούν. Και θα αγοράζουμε τα πάντα σχεδόν δωρεάν. Τέτοια φτήνια ονειρεύονται στο υπουργείο Ανάπτυξης και πλέουν σε πελάγη ευτυχίας! Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε ότι εκείνο που πρέπει να κάνει μια χώρα είναι να ενισχύει τους ελέγχους. Μήπως αντελήφθη κανένας την ίδρυση ελεγκτικών μηχανισμών για τον έλεγχο της αγοράς; Η κυβέρνηση τα θέματα της αγοράς τα άφησε την τελευταία δεκαετία στην αφελή θεωρία της αυτορύθμισης και τους αυτοελέγχου, δηλαδή στα ευγενή αισθήματα των ίδιων των κερδοσκόπων! Και τώρα καμώνονται ότι χτυπάνε τάχα την ακρίβεια. Να γιατί οι τιμές κάθε μέρα πετάνε και ψηλότερα! Και όπως πάντα, οι κυβερνήσεις μάς κοροϊδεύουν, με μέτρα άμετρα.


Σχολιάστε εδώ