ΔΙΑΤΙ να το κρύψωμεν άλλωστε

oΟΣΟΙ, εντός κι εκτός Ν. Δημοκρατίας, πιθανοί… υποψήφιοι η όχι, ξεκίνησαν σχετικώς πρόωρα τις συζητήσεις για τις προεδρικές εκλογές του 2010, μάλλον λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Για την ακρίβεια χωρίς να υπολογίζουν τα σχέδια του Κ. Παπούλια. Διότι, όπως σημειώνουν από το Μαξίμου, αν επιθυμεί να παραμείνει και για μια δεύτερη θητεία, ο Κ. Καραμανλής δεν θα είχε καμιά απολύτως αντίρρηση. Τι σκέφτεται επ’ αυτού ο κ. Παπούλιας; Το σκέφτεται, το μελετά, αλλά δεν έχει ακόμη καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις. Στους συνομιλητές του ο Πρόεδρος αναπτύσσει συγκεκριμένους προβληματισμούς. Ότι το 2010 θα είναι 81 ετών και πλέον «οι αντοχές του είναι περιορισμένες» και πως «τα συνεχή ταξίδια στο εξωτερικό τον κουράζουν». Τι άλλο αναφέρει; Ότι το πρόγραμμά του είναι τόσο φορτωμένο, ώστε «δεν έχει χρόνο να βλέπει τα εγγόνια του», κάτι που «το θεωρεί πολύ σημαντικό στην ηλικία που έχει φθάσει». Εικάζω ότι ο κ. Παπούλιας θα καταλήξει σύντομα, ώστε να ενημερώσει εγκαίρως τον κ. Καραμανλή.

oΟΤΑΝ κατά κανόνα… αισιόδοξοι υπουργοί όπως ο Γ. Σουφλιάς εμφανίζονται να ανησυχούν ιδιαίτερα με το κλίμα που διαμορφώνεται στην κοινωνία, αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για την κυβέρνηση. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ εκτιμά ότι «μας περιμένει ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο κι ένας ακόμη δυσκολότερος χειμώνας», καθώς, όπως σημειώνει, «όλες οι αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε θα προκαλέσουν ισχυρές αντιδράσεις και θα έχουμε πολιτικό κόστος». Με αυτά τα δεδομένα είναι λογικό ο κ. Σουφλιάς να προσχωρεί, όπως πληροφορούμαι, στην άποψη περί «διπλών εκλογών» τον Ιούνιο του 2009. Λόγω της συνεχούς φθοράς που θα υφίσταται η κυβέρνηση, αν φθάσει μέχρι το 2010, θα έχει περιορισμένες ελπίδες για μια νέα εκλογική νίκη.

oΗ προοπτική των «διπλών εκλογών» πάντως δεν ενθουσιάζει καθόλου τον Γ. Αλογοσκούφη. Ο υπουργός Οικονομίας στις συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό έχει υπογραμμίσει κατ’ επανάληψιν ότι μια τέτοια απόφαση «θα επιδεινώσει την κατάσταση της οικονομίας και θα είναι λάθος για τη χώρα». Ο κ. Αλογοσκούφης τάσσεται υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας, αφού γνωρίζει καλά (το ομολογεί στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του…) ότι σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας δεν πρέπει να αναμένονται νωρίτερα από το φθινόπωρο του 2009. Το θέμα είναι αν με το κλίμα που διαμορφώνεται στην ελληνική κοινωνία μπορεί ο κ. Καραμανλής να πάρει το «μεγάλο ρίσκο» να τραβήξει τον χρόνο των εκλογών μέχρι τουλάχιστον την άνοιξη του 2010.

oΜΕ… αναπτερωμένο το ηθικό αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Παιδείας, καθώς -όπως εξηγούσε αργότερα σε δημοσιογράφους- πήρε «σαφή εντολή» από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει ακάθεκτος στις μεταρρυθμίσεις. Στη θέση του εγώ δεν θα ήμουν τόσο βέβαιος για τη στήριξη του κ. Καραμανλή. Ανάλογες «οδηγίες» είχε λάβει πολλάκις στο παρελθόν η προκάτοχός του Μ. Γιαννάκου. Ωστόσο, όταν ήρθαν τα δύσκολα, τα πολύ δύσκολα και δη παραμονές των εκλογών, το Μαξίμου υπό το βάρος των αντιδράσεων έκανε πίσω και άφησε… ξεκρέμαστη την κ. Γιαννάκου. Το τι επακολούθησε το γνωρίζουμε. Υπάρχει πάντως μια ουσιώδης διαφορά στην περίπτωση του κ. Στυλιανίδη. Ότι ο τελευταίος διατηρεί μια στενή φιλία με τον κ. Καραμανλή, ο οποίος έχει «μεγάλα σχέδια» για τον σημερινό υπουργό Παιδείας.

oΡέστα δίνει κάθε Τρίτη ο Λαζόπουλος από το «Τσαντίρι» του (που δυστυχώς έχουν αρχίσει να το εγκαταλείπουν οι ίδιοι οι τσιγγάνοι, που ήταν το σπίτι τους, γυρνώντας από περιοχή σε περιοχή, όπου υπήρχε δουλειά).

Ανεξάντλητος σε έμπνευση ο Λάκης, χαρακτήρισε… εξώγαμο του Μητσοτάκη την Αποστασία και τόσα χρόνια ο… πατέρας της αρνείται να το αναγνωρίσει…

Μέχρι και η Μαρίκα πρόβλεψε σωστά και του είπε να μην μπλεχτεί στην ανατροπή του Γ. Παπανδρέου. Όμως ήταν… αργά για να κάνει πίσω ο Μητσοτάκης. Θα τον κατηγορούσαν οι άλλοι… συνωμότες ως… Αποστάτη! Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, δηλαδή.


Σχολιάστε εδώ