Διάδρομοι και Ψίθυροι

4Επειδή πολύς λόγος έχει γίνει τελευταία για την απουσία σχεδίων πολλών επιχειρηματιών από το γενικότερο… γίγνεσθαι, η ανακοίνωση Λιακουνάκου για τις μελλοντικές κινήσεις της AXON Συμμετοχών έρχεται στην κατάλληλη στιγμή, για να ανατρέψει την παγιωμένη σε πολλούς πεποίθηση της… απραξίας! Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΑΧΟΝ θα επεκταθεί σε τουλάχιστον 3 κλάδους κα δη στα… νερά (μην πάει ο νους σας σε λιμάνια!), στην αγορά real estate και σε αυτή των Μέσων Ενημέρωσης.

4Αντιγράφω από τα συμπεράσματα μελέτης που εκπόνησε το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών: «Toν δρόμο για τη δημιουργία ισχυρών ολιγοπωλίων στην εγχώρια τραπεζική αγορά, δημιουργεί η εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙ, καθώς οι τράπεζες για να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις για το ύψος των ιδίων κεφαλαίων αναμένεται να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές». Το ότι θα συμβούν αλλαγές το θεωρούμε όλοι –λίγο έως πολύ– δεδομένο. Ερωτηματικά υπάρχουν μόνον ως προς το πότε θα πρέπει να περιμένουμε «φως», αλλά και για το κατά πόσον τελικώς η αγορά έχει ήδη αποτιμήσει (και… «χωνέψει») όλες αυτές τις θρυλούμενες εξελίξεις!

4Όταν αυτή εδώ η στήλη πρωτοέγραφε για τις Ιχθυοκαλλιέργειες, είναι ζήτημα αν πίστευαν οι μισοί από τους ασχολουμένους με το ΧΑ πως ο κλάδος «έκρυβε» ειδήσεις. Κι όμως το πλήρωμα του χρόνου ΔΕΝ έχει έρθει ακόμη. Παρά την εκ νέου αναθέρμανση του ενδιαφέροντος, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε πως τουλάχιστον ένα ξένο επενδυτικό fund (και δη ισπανικό) έχει βγει στην αγορά προς άγραν μετοχών εταιρειών του κλάδου, ήτοι της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες και της Νηρεύς, το σίγουρο είναι πως τα καλύτερα είναι μπροστά μας…

4Εντύπωση προκάλεσε μεσοβδόμαδα η συμπεριφορά –εν προκειμένω η «ανθεκτικότητα»– αρκετών μετοχών. Κι αν για τις καλές επιδόσεις τίτλων όπως η Νεοχημική ή η Coca Cola Hellenic ήμασταν λίγο έως πολύ προετοιμασμένοι (λόγω των ειδήσεων των τελευταίων ημερών) για τη θετική αντίδραση των τίτλων του Μυτιληναίου, της Ελληνικής Τεχνοδομικής ή της Motor Oil πολλοί εξεπλάγησαν, μηδέ του γράφοντος εξαιρουμένου, για την πορεία της Σιδενόρ και της Intralot.

4Ειδικότερα όσον αφορά στην περίπτωση της Coca Cola, οι ειδήσεις έρχονται με καταιγιστικούς ρυθμούς. Τελευταία χρονικά είδηση αυτή της μεταφοράς της παραγωγικής μονάδας της από την Εσθονία στη Λετονία και τη Λιθουανία για λόγους κόστους αλλά και αναπτυξιακών ρυθμών στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης.


Σχολιάστε εδώ