Δάνειο-χρυσωρυχείο για λίγους από τη Vivartia
Εύκολα τεράστια κέρδη αποκόμισαν οι «τυχεροί» αγοραστές ομολογιών της Vivartia, από μια έκδοση τίτλων που έγινε λίγο πριν ανακοινωθεί η εξαγορά της εταιρείας τροφίμων από τη Marfin Investment Group του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου.
Η συναλλαγή έχει δημιουργήσει σοβαρά ερωτηματικά, που θα έπρεπε να απαντηθούν από μια επισταμένη έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του κ. Αλ. Πιλάβιο, η οποία πάντως, αν και έχει καταγγελθεί στη Βουλή από το ΠΑΣΟΚ ακόμη και χειραγώγηση των μετοχών της MIG από την ίδια την εταιρεία, δεν δείχνει ιδιαίτερη… προθυμία ελέγχου των συναλλαγών του κ. Βγενόπουλου.
Το μετατρέψιμο σε μετοχές ομολογιακό δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ… έτυχε να εκδοθεί από τη Vivartia λίγο πριν ανακοινωθεί η συμφωνία Βγενόπουλου – Δασκαλόπουλου – Θεοδωρόπουλου για την εξαγορά του 30% του ομίλου τροφίμων από τη Marfin Investment Group, έναντι 25 ευρώ ανά μετοχή. Η MIG λίγους μήνες αργότερα υπέβαλε και δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών της Vivartia.
Βέβαιο είναι ότι όσοι είχαν την πρόνοια να αγοράσουν μετατρέψιμες ομολογίες από την έκδοση που ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουνίου του 2007 εξασφάλισαν τεράστιες αποδόσεις, εύκολα και σε λίγους μήνες, αφού αμέσως μετά άλλαξε χέρια η Vivartia και είχαν δικαίωμα να μετατρέψουν τις ομολογίες σε μετοχές σε πολύ χαμηλότερη τιμή από την τιμή που πρόσφερε η MIG.
Η εξαγορά του 30% της Vivartia ανακοινώθηκε στις 13 Ιουλίου του 2007, συνεπώς βέβαιο θεωρείται ότι οι διαπραγματεύσεις Βγενόπουλου – βασικών μετόχων της εταιρείας είχαν αρχίσει πολύ νωρίτερα και βρίσκονταν σε εξέλιξη τον Ιούνιο, όταν αποφασίστηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Vivartia η έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, βάσει απόφασης της γενικής συνέλευσης που είχε ληφθεί τον Μάιο του 2007.
Το δάνειο ήταν δεκαετούς διάρκειας (λήξη το 2017) με προκαθορισμένη τιμή μετατροπής σε μετοχές 21,80 ευρώ. Βάσει των όρων του δανείου, όμως, η μετατροπή θα μπορούσε να γίνει ανά πάσα στιγμή, εφόσον άλλαζε χέρια η Vivartia. Πράγματι, οι μετατροπές ομολογιών σε μετοχές άρχισαν ήδη από το φθινόπωρο του 2007, αφού είχε ανακοινωθεί η εξαγορά της Vivartia, και μάλιστα έγιναν στην τιμή των 18,01 ευρώ, αφήνοντας κέρδος 28% για κάθε ομολογιούχο που μετέτρεπε τις ομολογίες του σε μετοχές, για να πουλήσει αμέσως μετά στην MIG στα 25 ευρώ της δημόσιας προσφοράς.
Όταν το διοικητικό συμβούλιο της Vivartia, στο οποίο μετείχαν οι κ. Δασκαλόπουλος και Θεοδωρόπουλος, αποφάσιζε τον Ιούνιο την έκδοση του δανείου είναι βέβαιο ότι είχε αντίληψη της προνομιακής πληροφορίας για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τον κ. Βγενόπουλο για την πώληση του 30% από τους δύο βασικούς μετόχους.
Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι αν πρόσωπα και εταιρείες που σχετίζονται με τον κ. Βγενόπουλο, τον κ. Θεοδωρόπουλο και τον κ. Δασκαλόπουλο, ή εν γένει πρόσωπα που είχαν γνώση της προνομιακής πληροφορίας περί της επικείμενης εξαγοράς στα 25 ευρώ, τοποθετήθηκαν στην έκδοση του ομολογιακού δανείου, για να εξασφαλίσουν το εγγυημένο κέρδος του 28% σε λίγους μήνες;
Μια απλή έρευνα στο Λουξεμβούργο, όπου διαπραγματεύονται οι ομολογίες και στην Αθήνα, όπου διαπραγματεύονται οι μετοχές, μπορεί να δείξει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αν όντως κάποιοι επωφελήθηκαν καταχρηστικά από μια προνομιακή πληροφορία και μια έκδοση ομολόγων με όρους που εξασφάλιζαν εγγυημένη υπεραπόδοση, για να αποκομίσουν τεράστια κέρδη σε μικρή χρονική περίοδο.
Σημειώνεται ότι ο νόμος 3340/2005 τιμωρεί σε βαθμό κακουργήματος την καταχρηστική αξιοποίηση προνομιακών πληροφοριών για την αποκόμιση μεγάλων κερδών.
Γεγονός είναι, πάντως, ότι είναι πολύ περίεργο να λαμβάνεται απόφαση έκδοσης ομολογιακού δανείου με τόσο προνομιακούς όρους μετατροπής, την ώρα που οι βασικοί μέτοχοι και διευθύνοντες μια εταιρεία γνωρίζουν ότι λίγες ημέρες αργότερα αυτή θα εξαγοραστεί…
Ν. Χ.