Για τα μάτια των ΗΠΑ «έπαιξε» Κόσοβο η Ντόρα…
Αποκαλύφθηκε τελικά από ΜΜΕ του εξωτερικού (!) και τότε η υπουργός Εξωτερικών αναγκάστηκε να ομολογήσει και να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα!
Πρόκειται για τη συνάντησή της –μυστική συνάντηση– με τον ψευτο-υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου Σκεντέρ Χουσενί, στο Πομόριε της Βουλγαρίας την Τετάρτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Διαβαλκανικής Διάσκεψης.
Προσπάθησε, όπως προαναφέραμε, να την κρατήσει μυστική. Και το πέτυχε μέχρι την Παρασκευή, οπότε το «Έθνος» τη δημοσιοποίησε αναπαράγοντας σχετικό ρεπορτάζ και φωτογραφία από τα κοσοβάρικα ΜΜΕ.
Έχουν εγερθεί πλείστα όσα ερωτήματα για τη στάση της Ντ. Μπακογιάννη στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Τι σημαίνει αυτή της η κίνηση;
Έγινε ύστερα από υποχώρησή της στο –γνωστό– αμερικάνικο αίτημα για (έμμεση) αναγνώριση του Κοσόβου;
Αποτελεί το πρώτο αλλά και ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης και διʼ αυτού της κατάφωρης παραβίασης του ψηφίσματος 1244 του ΟΗΕ, το οποίο υποτίθεται ότι συνεχίζει να δεσμεύει τη χώρα μας;
Επίσης, ήταν αυτή η «πρωτοβουλία» της Ντ. Μπακογιάννη σε γνώση του πρωθυπουργού;
Έτσι κι αλλιώς, πάντως, «πέτυχε» η υπουργός να εκθέσει και την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα.
Εκτός αν αυτός ήταν ο στόχος της. Να φέρει δηλαδή κυβέρνηση και Καραμανλή προ τετελεσμένων.
Και δεν είναι, υπενθυμίζουμε, η πρώτη φορά…
Τις άκρως επικίνδυνες και εθνικά επιζήμιες πρωτοβουλίες της υπουργού Εξωτερικών αναγκάστηκε να τις ομολογήσει την Παρασκευή ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, Γ. Κουμουτσάκος, δηλώνοντας ότι τέτοιου είδους «ανεπίσημες συναντήσεις», όπως τις χαρακτήρισε, αποτελούν «συνηθισμένη πρακτική». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε επίσης ότι η συνάντηση έγινε κατόπιν αιτήματος του «στελέχους της κοσοβάρικης ελίτ» και όχι της ελληνίδας υπουργού, ότι αποτελεί δικαίωμα της υπουργού «να συζητά με όλους» και δεν ανακοινώθηκε επειδή «δεν ήταν προγραμματισμένη για να προανακοινωθεί». Δεν εισήλθε φυσικά στην ουσία, παρά τον ασυνήθιστο καταιγισμό ερωτήσεων που δέχτηκε, που είναι: τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν στην επαφή τους (καθώς δεν μπορεί να μην τέθηκε από την Πρίστινα αίτημα επίσημης αναγνώρισης), το πλαίσιο στο οποίο έγινε η επαφή (ήταν δηλαδή επαφή ομολόγων;) και ο λόγος για τον οποίο η Ντόρα Μπακογιάννη προτίμησε να κρατήσει κρυφή τη συνάντηση (επιλέγοντας την οδό της μυστικής διπλωματίας).
Ερωτήματα ωστόσο γεννιούνται και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, καθώς όπως όλα δείχνουν ο μοναδικός ηγέτης που σηκώθηκε κι έφυγε όταν πήρε τον λόγο ο κοσοβάρος πολιτικός, ήταν ο σέρβος πρόεδρος, Μπόρις Τάντιτς. Κανένας άλλος με βάση το ρεπορτάζ δεν έφυγε.
Η απόφαση της κυβέρνησης να συναντηθεί με τον κοσοβάρο ψευδο-υπουργό μάλλον προδικάζει αλλαγή στη στάση της ελληνικής διπλωματίας και αναγνώριση του Κοσόβου όπως επίμονα ζητούσαν οι Αμερικάνοι όλο το προηγούμενο διάστημα. Μια τέτοια απόφαση όμως δημιουργεί ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο για την Κύπρο, καθώς αν περάσει ο «διπλωματικός τσαμπουκάς» της Ουάσινγκτον και παρά την απόφαση του ΟΗΕ αναγνωριστεί τελικά το ψευδοκράτος του Κοσόβου ακόμη κι από κείνες τις χώρες που κρατούν επιφυλάξεις σεβόμενες τη διεθνή νομιμότητα –όπως η Ελλάδα– τότε η Άγκυρα θα επιχειρήσει να επαναλάβει και στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη το κοσοβάρικο πείραμα. Πώς θα αποτραπεί τότε αυτό το ενδεχόμενο, αν έχουμε αναγνωρίσει το σαθρό και ημιθανές ψευδοκράτος του Κοσόβου;
ΥΓ.: Μετά απʼ όλα αυτά δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της (επεισοδιακής όπως εξελίχθηκε) συνέντευξης του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών άργησε να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα λόγω της μακράς διάρκειάς της και της επιπλέον ώρας που απαιτήθηκε για να απομαγνητοφωνηθεί. Αν είναι δυνατόν επτά ώρες τουλάχιστον να μην ήταν αρκετές για την απομαγνητοφώνηση! Μάλλον, το γεγονός ότι οι εφημερίδες κλείνουν νωρίς την Παρασκευή έβαλε πολλούς σε πειρασμό να καταστήσουν διαθέσιμο το κείμενο μετά το κλείσιμο της ύλης των εφημερίδων, μήπως έτσι αποφύγουν τον πολιτικό διασυρμό…
Μετά τη μυστική διπλωματία, προφανώς, έπεται η… μυστική ενημέρωση…