Γαλλικό μπλόκο στην Τουρκία

Η Γαλλία για άλλη μια φορά στέλνει στην Τουρκία το μήνυμα ότι δεν είναι εκ των προτέρων δεδομένη η πλήρης ένταξή της στην ΕΕ και ότι το καλύτερο καθεστώς που η Τουρκία μπορεί να έχει στην ΕΕ είναι η ειδική σχέση.
Σημεία για Κύπρο
Στην κοινή θέση των 27 υπάρχουν και τα ακόλουθα σημεία για το Κυπριακό:
Πρώτον, η ΕΕ αναμένει από τις δυο πλευρές να εργαστούν για να υπάρξουν θετικές εξελίξεις και συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό στο πλαίσιο του ΟΗΕ και ευθυγραμμισμένη με τις αρχές επί των οποίων είναι θεμελιωμένη η ΕΕ.
Δεύτερον, η λύση θα πρέπει να είναι σύμφωνη με την παράγραφο 6 των Συνθηκών της ΕΕ, που κατοχυρώνει τη εφαρμογή του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τρίτον, η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της επειδή δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην εκπλήρωση των τουρκικών υποχρεώσεων, όπως αυτές απορρέουν από το Πρωτόκολλο, στο οποίο προνοείται ο τερματισμός του εμπάργκο που η Τουρκία εφαρμόζει σε βάρος των πλοίων και των αεροσκαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τέταρτον, το Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις που σχετίζονται με την εκπλήρωση και με τη δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005 που αναφέρεται στην ομαλοποίηση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία και την αναγνώρισή της από Άγκυρα. Πέμπτον, η Τουρκία πρέπει να σταματήσει να ασκεί βέτο για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνείς οργανισμούς.


Σχολιάστε εδώ