ΑΡΩΜΑ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ ΜΕ… ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ «ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ»

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε για να εξετάσουν οι δύο ηγέτες τι εννοούν με τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και τι εννοούν με τη συμφωνία της 21ης Μαρτίου. Εάν δηλαδή θα προχωρήσουν ή όχι σε συνομιλίες ανεξαρτήτως αποτελέσματος του έργου των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας.

Ενωμένη Ομοσπονδία της Κύπρου

Με βάση το κοινό ανακοινωθέν οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για το αυτονόητο, δηλαδή για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, στο πλαίσιο όμως ενός συνεταιρισμού με μια διεθνή εκπροσώπηση και με τα δυο «συνιστώντα κράτη», το ένα ελληνοκυπριακό και το άλλο το τουρκοκυπριακό να έχουν καθεστώς ισότητας. Η δήλωση γεννά ερωτηματικά, διότι δεν ξεκαθάρισε το θέμα της παρθενογένεσης και πώς εννοούν την ισότητα των δυο «συνιστώντων κρατών». Συνεπώς, η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία μπορεί να αποτελεί, με βάση το κοινό ανακοινωθέν, φερετζέ της παρθενογένεσης και μια μορφή συνομοσπονδίας. Όταν ρωτήθηκε ο κ. Χριστόφιας για το θέμα της παρθενογένεσης απέφυγε ν’ απαντήσει. Απλώς είπε ότι αυτό το οποίο συμφωνήθηκε είναι η ονομασία του πολιτειακού συστήματος που θα προκύψει από τη λύση. Και το όνομα αυτού θα είναι Ενωμένη Ομοσπονδία της Κύπρου.

Παρθενογένεση

Η συνάντηση δεν επέλυσε το θέμα της παρθενογένεσης, εάν δηλαδή θα είναι το νέο πολιτειακό σύστημα συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας ή αν θα είναι νέο πολιτειακό σύστημα σε τρία επίπεδα. Το ένα θα είναι το κοινό κράτος και τα άλλα δύο θα είναι συνιστώντα. Το ένα των Ελληνοκυπρίων και το άλλο των Τουρκοκυπρίων. Η έννοια «συνιστώντα» καθορίστηκε στο Σχέδιο Ανάν για να δείχνει το νέο συνεταιρισμό που συντίθεται από τα δύο ισότιμα, όπως συμφώνησαν χθες οι δυο ηγέτες, συνιστώντα κράτη. Οι Τούρκοι με την έννοια «συνιστώντα» εννοούν ότι και η κυριαρχία πηγάζει από αυτά, είναι δηλαδή διπλή, και όχι από την κεντρική και μία εξουσία, που δεν θα μπορεί να είναι άλλη από αυτήν της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συνομιλίες

Επίσης η συνάντηση δεν επέλυσε το πρόβλημα του χρόνου που οι δυο ηγέτες θα προσέλθουν σε απευθείας συνομιλίες. Δηλαδή δεν συμφώνησαν στην ερμηνεία της 21ης Μαρτίου. Εάν δηλαδή θα πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες των δύο ηγετών ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας. Η διαφωνία για τον χρόνο των συνομιλιών έγινε δημοσίως. Το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι υπάρχει η πιθανότητα να ανοίξει άλλο ένα οδόφραγμα στον Λιμνήτη για την επικοινωνία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Αντιδράσεις

Οι Βρετανοί με τοποθέτηση εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας τους χαιρέτισαν τη συνάντηση. Το ίδιο και το ΑΚΕΛ, καθώς και ο ΔΗΣΥ. Ανησυχίες εξέφρασε το συγκυβερνών ΔΗΚΟ.


Σχολιάστε εδώ