Από το Περιστύλιο…

Η αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου τάχθηκε υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου μέσω του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού της παραγωγής και των δικτύων μεταφοράς. Κάποιοι δηλαδή θέλουν η δική μας ΔΕΗ να διατηρήσει την ιδιοκτησία των δικτύων, αλλά η εκμετάλλευση να γίνεται από ξεχωριστές εταιρείες με διαφορετικό όνομα, προσωπικό και διαχείριση.

Η Ελλάδα είναι αντίθετη, λέει ναι στον νομικό διαχωρισμό και όχι στον ιδιοκτησιακό. Από την εποχή που ήταν υπουργός Ανάπτυξης, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας είχε αντιταχθεί στον αρμόδιο επίτροπο Α. Πίπανς αν και ήταν προσωπικός του φίλος.

Επιπλέον είχε ξεκινήσει εκστρατεία στο συμβούλιο υπουργών τον Φεβρουάριο του 2007, ξεσηκώνοντας κι άλλους συναδέλφους του υπουργούς κυρίως από τη Γερμανία και τη Γαλλία. «Αν συμβεί αυτό θα είναι καταστροφικό για τη ΔΕΗ αλλά και για την υπό μετοχοποίηση ΔΕΠΑ», λένε οι οικονομικοί αναλυτές. Το θέμα είναι ότι η Ευρώπη είναι μεν χωρισμένη στα δύο, αλλά το ισχυρό λόμπι που δημιουργείται στους κόλπους της επιβάλλει να αναληφθούν πρωτοβουλίες…

νΤο καλό παράδειγμα για να μετατραπούν τα δημόσια κτίρια της πρωτεύουσας σε κέντρα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εξοικονομώντας πόρους με διαδικασίες φιλικές προς το περιβάλλον, έδωσε πρώτη η Βουλή. Στην ταράτσα του Μεγάρου εγκαθίστανται φωτοβολταϊκοί τάπητες καλύπτοντας μέρος των αναγκών της Βουλής, ενώ σε περίπτωση πλεονάσματος η ενέργεια θα διοχετεύεται στο δίκτυο της

ΔΕΗ δωρεάν. Το φωτοβολταϊκό σύστημα στη στέγη του Μεγάρου θα είναι ισχύος 408 WP, ενώ η τεχνολογία θα παρέχει υψηλή απόδοση ακόμα και σε χαμηλές στάθμες ηλιακής ακτινοβολίας. Τεχνικοί της Βουλής μελετούν τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και σε άλλα κτίρια όπως το παλιό καπνεργοστάσιο της Λένορμαν, που θα γίνει πολιτιστικό κέντρο για τη δυτική Αττική.

Και όπως μαθαίνουμε, τη σκυτάλη για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών την παίρνει αμέσως μετά το Ζάππειο…

νΔύσκολες μέρες έρχονται για τις υποκλοπές… Με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο διασφάλισης του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών που κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης και συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όλα τα αδικήματα που σχετίζονται με παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών καθίστανται κακουργήματα, ενώ ο κ. Χατζηγάκης επιμένει στη διάταξη να μην αναγνωρίζεται η χρήση στα δικαστήρια οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού ακόμα κι αν στοιχειοθετεί την αθώωση του κατηγορουμένου.

Εξετάζεται επίσης να μπει φρένο στη χρήση καρτών κινητής τηλεφωνίας που αγοράζονται ελεύθερα από τα περίπτερα. Αιτία η καταγγελία του βουλευτή της ΝΔ και πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Χρήστου Μαρκογιαννάκη ότι έχει δεχτεί πάνω από 300 απειλητικά SMS και δεν μπορεί να εντοπίσει τους δράστες!

Η δε Φωτεινή Πιπιλή ζήτησε να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα και κυρώσεις για τους υπαλλήλους μυστικών κρατικών υπηρεσιών που είναι συνεργοί σε παράνομες βιντεοσκοπήσεις και υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών, και δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένη καθώς «η καινούργια γενιά των ΚΥΠατζήδων δημοσιογράφων δεν θα μπορεί να συνεχίσει τα νταβατζιλίκια της»!

νΆλλο ένα θέμα να διαφωνήσει με την κυβέρνηση βρήκε ο «αντάρτης» της ΝΔ Πέτρος Τατούλης. Μετά το χωροταξικό, έσπειρε πάλι δαιμόνια τασσόμενος υπέρ της κατάργησης του ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ). «Γιατί να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία μέσω του ΔΙΚΑΤΣΑ, ενώ θα μπορούσαμε να είμαστε ξεκάθαροι και να πούμε ποια πανεπιστήμια αναγνωρίζονται, μέσα από διακρατικές συμφωνίες, με διαδικασία εξαιρετικά τυπική;», είπε. Ο υφυπουργός Παιδείας κ. Ταλιαδούρος απάντησε το αυτονόητο, πως οι ακαδημαϊκοί είναι αυτοί που κρίνουν για την αναγνώριση ενός πτυχίου, κάτι που δεν μπορεί να κάνει μόνη της η πολιτεία.

Ο κ. Τατούλης ζει μέρες απίστευτης ελευθερίας της έκφρασης… Ξέρει πως ότι κι αν πει, κανείς δεν πρόκειται να του ζητήσει τον λόγο…

νΚαθαρός και περιεκτικός ο λόγος του καθηγητή, βουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Αλυσανδράκη. Ιδού η τοποθέτησή του στην κύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά της Διαφθοράς: «Όταν η κοινωνία ολόκληρη μετατρέπεται σε μπακάλικο όπου τα πάντα πωλούνται και τα πάντα αγοράζονται, δεν είναι περίεργο να υπάρχουν και τρωκτικά. Στην πολιτική ζωή της χώρας μας δεν είναι σπάνια τα φαινόμενα της διαφθοράς. Είναι αξιοσημείωτο ότι η συζήτηση ανάμεσα στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, που αλληλοκατηγορούνται για διαφθορά, επικεντρώνεται όχι στο ποιος είναι αδιάφθορος, αλλά στο ποιος είναι λιγότερο διεφθαρμένος. Θεωρούμε ότι με νομοθετικές ρυθμίσεις που επιχειρούν να λύσουν το πρόβλημα στο επίπεδο του εποικοδομήματος, χωρίς να θίγεται η βάση, είναι αδύνατον να καταπολεμηθεί η διαφθορά»…

ν… Εξάντλησε την αυστηρότητά του από τη θέση του προεδρεύοντος ο Τάσος Νεράντζης, παρατηρώντας δριμύτατα τη νεοεισελθείσα βουλευτή του ΚΚΕ Εύα Μελά, επειδή διάβαζε την ομιλία της, κάτι που δεν επιτρέπει ο κανονισμός αλλά και ποτέ δεν τηρείται. «Σας παρακαλώ, έχετε μιλήσει δύο λεπτά επιπλέον. Ολοκληρώστε επιτέλους! Από κείμενο διαβάζετε, που δεν επιτρέπεται. Μπορείτε να προσδιορίσετε τον χρόνο».

«Εντάξει κύριε πρόεδρε, ευχαριστώ», του απάντησε ήσυχα η βουλευτής.

«Διαβάζουν από κειμένου παλαιοί βουλευτές, κύριε πρόεδρε», παρατήρησε σωστά ο Απόστολος Κακλαμάνης.

Και ο κ. Νεράντζης: «Αυτό νομιμοποιεί την παρανομία, κύριε πρόεδρε; Εσείς, εγώ και ο κ. Βενιζέλος και τινες άλλοι, δεν κάνουμε ποτέ χρήση αυτού, τηρούντες και εξ αυτού του λόγου τον κανονισμό».

«Να το λέτε, όμως, σε όλους, και στους παλαιούς», επέμεινε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

… Αξίζει ένα «μπράβο» στον κ. Νεράντζη, που τηρεί αυστηρά τον Κανονισμό προσβάλλοντας νέους βουλευτές, όταν σε άλλες περιπτώσεις το προεδρείο αποδεικνύεται τόσο ελαστικό…


Σχολιάστε εδώ