αμυντικά θέματα

Το σωστό

— Μπορεί την οκταετία Σημίτη να έγινε όργιο με τις απευθείας αναθέσεις οπλικών συστημάτων και τις υπερκοστολογήσεις, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει κανόνα και σχολή.

— Ορθώς η κ. Βάσω Παπανδρέου, ως σκιώδης ΥΕΘΑ του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνονται διεθνείς διαγωνισμοί στις αγορές υλικού, εφαρμογή πλήρους διαφάνειας και παραμερισμός του «παραμυθιού» περί «πολιτικής απόφασης». Φτάνει, αρκετά η λεηλασία της τσέπης των φορολογουμένων και η απαξίωση της αποτροπής.

Αντιαεροπορικά CROTALE:

Εκτός ενεργείας τα μισά!

— Τα έχουμε πει πολλές φορές. Το πώς αποκτήθηκαν (δηλ. χρυσοαγοράστηκαν), τις δυνατότητες και αδυναμίες τους.

— Τέλος πάντων, αυτά είναι και θα έπρεπε να τα συντηρούμε με τον καλύτερο τρόπο ή να τα… αποσύρουμε. Σωστά πράγματα και όχι μεσοβέζικα.

— Πληροφορίες φέρουν ότι τα μισά είναι εκτός ενεργείας λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, γιατί οι δικοί μας, όταν αγοράστηκαν, δεν έκαναν την αναγκαία συμφωνία υποστήριξης (follow-on support).

— Τώρα, για να πούμε του στραβού το δίκιο, έχουν δίκιο οι Γάλλοι να ζητάνε όσα ζητάνε, εκμεταλλευόμενοι τις δικές μας αδυναμίες. Ηλιθιότητα, ανικανότητα ή μεθόδευση, με το αζημίωτο «ημετέρων» τότε;

Τα λαμόγια και

τα παπαγαλάκια αλλού…

— Εκτεταμένη έρευνα του Ντέιβιντ Μπάσμαν στους «NY Times» αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι αναλυτές αμυντικών θεμάτων με πρόσβαση στο Πεντάγωνο έχουν δεσμούς με προμηθευτές οπλικών συστημάτων που έχουν συμφέροντα ασφαλώς σε πολιτικές και σε προμήθειες που οι ίδιοι καλούνται να εκτιμήσουν!

— Το ίδιο δηλαδή το Πεντάγωνο εξασφαλίζει πρόσβαση και πληροφορίες στα παπαγαλάκια!

— Κι εδώ μιμούμαστε τη μεγάλη δύναμη. Κι εδώ τα παπαγαλάκια λειτουργούν ομοίως, προς δόξαν της διαφάνειας και του πολέμου κατά της διαφθοράς. Ευτυχείτε…

Σύστημα αυτοπροστασίας (ΣΑ) F-16

— Αναφερόμαστε στα 60 σημιτικά F-16, παραγγελίας του 2000… Μετά οκτώ χρόνια, θα έλεγε ο μυθιστοριογράφος Αλέξανδρος Δούμας.

— Υπενθυμίζουμε, γιατί κάνει καλό, ότι το Σύστημα Αυτοπροστασίας (ΣΑ) γι’ αυτά τα μαχητικά αγοράστηκε από τη RAYTHEON (κ. Λιακουνάκος), μετά μεγάλη περιπέτεια, την εποχή που κυρίαρχος του ΥΕΘΑ και της κυβέρνησης ήταν ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος επέμενε να αγοραστεί άλλο σύστημα, προσωπικής του εκτίμησης, το οποίο είχε χαρακτηριστεί από την Πολεμική Αεροπορία επικίνδυνο – ακατάλληλο – ακριβότερο!
— Έφτασε σε σημείο ο εκπληκτικός αυτός υπουργός να εκδώσει, δύο ημέρες πριν αποχωρήσει από το ΥΕΘΑ, προσωπική διαταγή (Φ600/16/520028/19 Οκτ. ’01), με την οποία διέτασσε την άμεση περάτωση των διαδικασιών και την αγνόηση των προδιαγραφών της Πολεμικής Αεροπορίας! Το έγγραφο αυτό, ως μνημείο αυθαιρεσίας και παρανομίας, θα έπρεπε να αναρτηθεί εντός χρυσού περιβλήματος στην είσοδο του υπουργείου.

— Ο κ. Σημίτης, βέβαια, έμεινε αδιάφορος, ψιθυρίζων «αυτή είναι η Ελλάδα», διορίζων στη συνέχεια τον κ. Τσοχατζόπουλο υπουργό Ανάπτυξης, για να διαχειρίζεται την αγορά πετρελαίου. Η υπογραφή ματαιώθηκε από τη σθεναρή αντίδραση του προέδρου της επιτροπής και την επίθεση ειδικού Τύπου, ενώ τα Ακικά παπαγαλάκια σιωπούσαν, ως συνήθως.

— Ο επόμενος ΥΕΘΑ, κ. Γ. Παπαντωνίου, προχώρησε στην προμήθεια του προταθέντος από την Πολεμική Αεροπορία συστήματος της RAYTHEON, με κόστος που ανήλθε ταχυδακτυλουργικά σε 240 εκατ. δολ., ενώ η αρχική προσφορά, με βάση την οποία έγινε η αξιολόγηση, δεν υπερέβαινε τα 130 εκατ. δολάρια!
— Τώρα η LOCKHEED, των F-16, δεν μπορεί να παραδώσει τα μαχητικά, γιατί αρκετά πράγματα με το ΣΑ δεν πάνε καλά. Η εταιρεία έχει ξεσηκώσει θεούς και δαίμονες για να γίνει η παραλαβή. Πιέζει πανταχόθεν. Αν δεν παραληφθούν τα 60, πώς θα παρουσιαστεί, καμαρωτή καμαρωτή, για να απαιτήσει και την αγορά νέων; Διαθέτει, μάλιστα, και υποστηρικτές στην προσπάθειά της.
— Πληροφορίες φέρουν ότι μερικοί «αρμόδιοι» της Πολεμικής Αεροπορίας φαίνονται πρόθυμοι να παραλάβουν τα «χωλά» μαχητικά. Εσείς τι λέτε, εντιμότατε Αρχηγέ, κ. Γιάγκο;

Δύο μέτρα;

— Γιατί, κύριοι αεροπόροι, «ψήνατε στη σχάρα», και καλά κάνατε, τους Γάλλους της DASSAULT επί τριετία για την παραλαβή του συστήματος αυτοπροστασίας των MIRAGE 2000-5 και δεν τα παραλαμβάνατε μέχρι να τελειοποιηθεί; Κάνετε το ίδιο στη LOCKHEED;

— Δύο μέτρα, δύο σταθμά;

Μαγειρέματα
— Όντως γίνονται ζυμώσεις και ασκούνται πιέσεις για εκσυγχρονισμό των F-16 και αγορά νέων, μεταφερόμενων στις ελληνικές καλένδες της ανανέωσης του στόλου ή μιας ενδιάμεσης προωθημένης όμως λύσης.
— Παραθέτουμε, χωρίς σχόλια, την είδηση που διαβάσαμε εντελώς πρόσφατα («Defense News», 5 Μαΐου ’08) σύμφωνα με την οποία η Νορβηγία (στην κορυφή της διαφάνειας) απέρριψε κάθε σκέψη για εκσυγχρονισμό των 57 F-16 της ως δαπανηρή και προχωρεί στην προμήθεια νέου μαχητικού μεταξύ των F-35 και GRIPEN (το EUROFIGHTER αποκλείστηκε). Αυτά δήλωσε η υπουργός Άμυνας, κ. Anne-Grete Strom Erichsen.

UAV
— Μιλάμε για τα, χωρίς πιλότο, κατασκευαστικά αεροπλάνα.
— Νέας γενιάς UAV αγοράζει ο Στρατός των ΗΠΑ από τις εταιρείες ΑΑΙ Corp. και Genera— Avionics Aeronautical, αξίας 68 εκατ. δολαρίων.
— Εν τω μεταξύ, ο Καναδάς αποφάσισε την απόσυρση των γαλλικών UAV SPERWERS από το Αφγανιστάν, γιατί αποδείχτηκε ότι δεν διέθεταν την απαιτούμενη διάρκεια πτήσης ή ακτίνα δράσης για τις εκεί επιχειρήσεις. Κινούνται ταχέως οι του Καναδά για απόκτηση άλλου τύπου UAV («Defense News», 21 Απρ. ’08).
— Μας ενδιαφέρει; Βεβαίως. Τι γίνεται με την παραλαβή των δικών μας SPERWERS, ίδιων με τα καναδικά; Δύο χρόνια, ναι, δύο χρόνια, το τρένο πάει κι έρχεται…
— Τι γίνεται, κ. Βασιλάκο. Ο Στρατός έχει μείνει χωρίς ένα βασικότατο, σύγχρονο και απαραίτητο μέσο. Ή τα παραλαμβάνετε, εφόσον είναι αξιόμαχα, ή προχωρείτε σε προμήθεια νέων. Μιλάμε καθαρά ή όχι;
— Ο κ. Α/ΓΕΣ μήπως αδρανεί; Θέλει ή δεν θέλει UAV; Γνωρίζει, λεπτομερώς, τι έχουν οι απέναντι; Έλεος…

Ελικόπτερα ΝΗ-90
— Πέρασε ένας μήνας από την καταγγελία-καταπέλτη που έκανε το «Π» για την αγορά των 20 ελικοπτέρων ΝΗ-90 με 257 εκατ. ευρώ παραπάνω, υπερκοστολογημένα, σε σχέση με τα αγορασμένα από τη Φινλανδία.
— Ούτε ο τότε υπουργός ενοχλήθηκε ούτε ο νυν (του οποίου η κυβέρνηση κουκούλωσε το κορυφαίο σκάνδαλο) ούτε η εταιρεία που τα πούλησε. Μουγκαμάρα…
— Εν τω μεταξύ, η Φινλανδία παρέλαβε το πρώτο ελικόπτερο της ΝΗ-90 («Defense News», 5 Μαΐου ’08).
— Σημειώνουμε, προς δόξαν του υπουργού ΥΕΘΑ, ότι η Φινλανδία, πέραν του ότι προμηθεύτηκε 20 ελικόπτερα, όσα κι εμείς, 257 εκατ. ευρώ φθηνότερα, της παρασχέθηκε από την προμηθεύτρια εταιρεία ΝΗ INDUSTRIES, ως βιομηχανική συμμετοχή, η συναρμολόγηση 50 ελικοπτέρων στη φινλανδική εταιρεία PATRIA, κατασκευάστρια τεθωρακισμένων. Εμείς τι πήραμε για την ΕΑΒ, κ. Παπαντωνίου; Μια χοντρή κουλούρα… Ντροπή!


Σχολιάστε εδώ