«Αμνηστία» πάει να δώσει στη Nestle ο Ζησιμόπουλος!

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού φαίνεται ότι αντιλήφθηκε ότι θα «θυσιασθεί» από την κυβέρνηση προς εξευμενισμό της κοινής γνώμης και προανήγγειλε αυτή την εβδομάδα αυτεπάγγελτους ελέγχους σε 55 κλάδους της αγοράς που ελέγχονται ασφυκτικά από διεθνείς ομίλους με ολιγοπωλιακή θέση (κατά σύμπτωση, αυτό ακριβώς είχε καταγγείλει στη Βουλή ο Γιώργος Παπανδρέου…).

Το κακόγουστο αστείο είναι ότι ο κ. Ζησιμόπουλος διαφημίζει τη δήθεν «αφύπνιση» της Επιτροπής και το ανελέητο «κυνηγητό» των μικρών και μεγάλων ολιγοπωλίων, την ώρα που έχει αποδειχθεί απολύτως ανίκανη να αντιμετωπίσει τους παραβάτες που έφθασαν ήδη ενώπιόν της.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των καταγγελιών κατά της Nestle για πλήθος πρακτικών που συνιστούν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά του καφέ, τις οποίες υπέβαλε ο έμπορος καφέ Γιώργος Δρίτσας. Ο κ. Δρίτσας χρειάσθηκε να ταλαιπωρηθεί επί χρόνια και να υποβάλει μηνυτήρια αναφορά κατά του κ. Ζησιμόπουλου, για να αποφασίσει τελικά η Επιτροπή να αρχίσει αυτεπάγγελτη έρευνα με βάση τις καταγγελίες του.

Η σχετική εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού υποβλήθηκε στην Ολομέλεια στις 17 Μαρτίου 2007 και ήταν καταπέλτης για τη Nestle, αφού επιβεβαίωσε σχεδόν πλήρως τις καταγγελίες: σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Nestle πρέπει να ελεγχθεί για επιβολή καταχρηστικών και μη εύλογων όρων σε όλη την… τροφική αλυσίδα του καφέ: από τα σούπερ μάρκετ και τις καφετέριες, μέχρι τους διανομείς των προϊόντων της. Με απλά λόγια, χρησιμοποιούσε τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά, για να διαιωνίζει την κυριαρχία της, με τακτικές αποκλεισμού των ανταγωνιστών.

Η εισήγηση άρχισε να συζητείται την Πέμπτη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπου ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Αρ. Αυγερόπουλος παρουσιάσθηκε με μια πρόταση που… αρκετοί εντός της Επιτροπής, περιλαμβανομένου του κ. Ζησιμόπουλου, φαίνεται ότι δεν θέλουν να αρνηθούν, δυσαρεστώντας τη μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στον κόσμο.

Ο κ. Αυγερόπουλος ζήτησε να υποβάλει η εταιρεία του μια δήλωση δέσμευσης ότι θα σταματήσει και δεν θα επαναλάβει στο μέλλον τις καταχρηστικές πρακτικές. Ουσιαστικά δηλαδή παραδέχεται ότι ευσταθούν οι καταγγελίες για πλήθος καταχρηστικών πρακτικών, που τελικά απομυζούν τους καταναλωτές και εξωθούν στην καταστροφή τους ανταγωνιστές, αλλά ζητάει «αμνηστία», για να αποφύγει τα πρόστιμα, που θα μπορούσαν να φθάσουν τα 50 εκατ. ευρώ (ποσοστό έως 15% του τζίρου)!

Η δύσκολη θέση της Nestle φάνηκε και από τον έντονο εκνευρισμό που έδειξε ο αντιπρόεδρός της στα γραφεία της Επιτροπής. Την ημέρα της συζήτησης εκτυλίχθηκαν στα γραφεία της Επιτροπής σκηνές απείρου κάλλους, όταν ο κ. Αυγερόπουλος, σύμφωνα με το περιεχόμενο της μήνυσης που κατέθεσε λίγο αργότερα ο κ. Δρίτσας, του επιτέθηκε με βαρύτατες υβριστικές εκφράσεις και άρχισε να βιαιοπραγεί εναντίον του.

Φόρμουλα απαλλαγών

Γεγονός είναι ότι η Επιτροπή προσανατολίζεται να δώσει τη ζητούμενη από τη Nestle «άφεση αμαρτιών», ίσως και με την επιβολή ενός συμβολικού προστίμου, σύμφωνα με το πνεύμα και άλλης πρόσφατης απόφασής της, με την οποία αμνηστεύθηκε η Vivartia του κ. Α. Βγενόπουλου για τη διαπιστωμένη κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στα κατεψυγμένα προϊόντα.

Με απόφαση που εξέδωσε στις 20 Μαρτίου, η Επιτροπή έκρινε ότι η εταιρεία Γενική Τροφίμων Α.Ε., που δραστηριοποιείται στην αγορά κατεψυγμένων με το γνωστό σε όλους σήμα «Μπάρμπα-Στάθης» ουσιαστικά απαγόρευε τον ανταγωνισμό. Επέβαλλε με ειδικές συμφωνίες με τους χονδρεμπόρους συνεργάτες της καθορισμένες τιμές πώλησης και τους απαγόρευε να πωλούν σε μεμονωμένους πελάτες που εμφανίζονται οικειοθελώς (παθητικές πωλήσεις), πρακτική που θεωρείται ένας από τους βασικότερους περιορισμούς του ανταγωνισμού.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις ελαφρυντικές περιστάσεις, όπως η άμεση τροποποίηση των επίμαχων συμβάσεων από την ίδια την εταιρεία μόλις αμφισβητήθηκε η νομιμότητά τους από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού», η Επιτροπή «τιμώρησε» τη Vivartia με το… κολοσσιαίο πρόστιμο των 468.870 ευρώ.

Η ανυποληψία της Επιτροπής είναι πλέον τέτοια, ώστε να μην ανησυχούν οι «μεγάλοι» της αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Nestle, ενώ εκκρεμεί η υπόθεσή της στην Επιτροπή, εξαγόρασε πρόσφατα γνωστή ελληνική αλυσίδα διανομής καφέ, μια από τις ελάχιστες που είχαν μείνει εκτός της «ομπρέλας» της, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη θέση της στους χώρους μαζικής εστίασης. Η εταιρεία ως τώρα δεν έχει μπει καν στον κόπο να υποβάλει στην Επιτροπή την επιβεβλημένη από τον νόμο αίτηση για να της επιτραπεί αυτή η συγκέντρωση…

Απραξία για τα χαλυβουργικά…

Το «παζλ» της υποτιθέμενης αφύπνισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού συμπληρώνεται από μια ακόμη πρωτοβουλία της αυτή την εβδομάδα: σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού εισηγήθηκε να απορριφθεί καταγγελία της εταιρείας Iron Tenco Α.Ε. για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από τη χονδρεμπορική εταιρεία χαλυβουργικών προϊόντων Α. Λιανός Α.Ε.

Νωρίτερα, με αυθαίρετη απόφασή του, ο κ. Ζησιμόπουλος είχε προσωπικά απορρίψει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της ίδιας εταιρείας, αν και ο νόμος ορίζει ότι αυτό γίνεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (προφανώς, με μια λουδοβίκεια λογική, ο κ. Ζησιμόπουλος ταυτίζει την Επιτροπή με το πρόσωπό του).

Η καταγγελία της Iron Tenco Α.Ε., που βρίσκεται στη διάθεση του «Π», προσφέρει όμως πλήθος στοιχείων που θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμα όχι μόνο για την υπόθεσή της, αλλά για μια συνολικότερη έρευνα στην αγορά χαλυβουργικών, για να ελεγχθούν περίεργες «ομοιομορφίες» στην τιμολόγηση και στην εμπορική πολιτική, μεταξύ των μεγάλων βιομηχανιών του κλάδου (Σιδενόρ, Χαλυβουργική) και των χονδρεμπόρων τους. Με τη βιασύνη της Επιτροπής για το κλείσιμο της υπόθεσης, ο κ. Ζησιμόπουλος ίσως «κλωτσάει» μια σπάνια ευκαιρία για έλεγχο αυτής της αγοράς…


Σχολιάστε εδώ