ΧΡΗΜΑτιστήριο

> Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στη Σοφοκλέους κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές, εν αναμονή των εταιρικών ανακοινώσεων, παρέμειναν επιφυλακτικοί, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.199,04 μονάδες, καταγράφοντας οριακή πτώση της τάξης του 0,16%. Ο τζίρος κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, διαμορφούμενος στα 262,16 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,5 αφορούσαν μεταβιβάσεις πακέτων. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν αυτοί των Κατασκευών και Μέσων Ενημέρωσης, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες τις σημείωσαν εκείνοι των Υγείας και Πετρελαίου. Την επομένη οι επενδυτές, επηρεασμένοι από το κλίμα των ξένων αγορών, προχώρησαν σε τοποθετήσεις, κυρίως στις τράπεζες, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.265,62 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 1,59%, ενώ η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 353,26 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 33,2 ήταν προσυμφωνημένες. Από τις μετοχές που άλλαξαν χέρια 118 ενισχύθηκαν, 112 κατέγραψαν απώλειες και 52 παρέμειναν σταθερές. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και επιλεκτικές τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.276,56 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,26%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 371,24 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 50,7 ήταν προσυμφωνημένες. Από τον χώρο της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν οι μετοχές των εταιρειών Intralot, Μυτιληναίος, Motor Oil, Βιοχάλκο, ΕΛΠΕ και ATEbank. Την επομένη, παρά την οριστικοποίηση της συμφωνίας του φερόμενου ως μεγάλου επιχειρηματικού deal μεταξύ ΟΤΕ – DT, οι μικρομέτοχοι τήρησαν σιγή ιχθύος και οι επενδυτές στάση αναμονής, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών, υπό το βάρος των πιέσεων στη μετοχή του οργανισμού, να υποχωρήσει κατά 0,56% κλείνοντας στις 4.252,51 μονάδες. Η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 3,03 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,57 αφορούσαν τη μεταβίβαση πακέτων μετοχών του ΟΤΕ από τη MIG στην Deutsche Telekom.

> Μα καλά, κύριε Πρόεδρε του Συλλόγου των Εργαζομένων της ATEbank, είναι δυνατόν να κατηγορείτε το νυν Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας, για την αναγκαιότητα λήψης κάποιων δανείων τα οποία εσείς προσωπικά ως μέλος των πρώην συμβουλίων της είχατε «στηρίξει» και μάλιστα με χειρότερους όρους; Και κάτι ακόμα, με αφορμή την απόφαση της ΓΣ για αγορά ιδίων μετοχών, θα θέλαμε σας επισημάνουμε ότι άλλο είναι οι τοποθετήσεις κάτω από όρους – προϋποθέσεις, για τη διατήρηση της τιμής σε ικανοποιητικά επίπεδα, όπως γίνεται σήμερα, και άλλο αυτές που πραγματοποιήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν «χύμα και τσουβαλάτα», παραπέμποντας μάλιστα σε εναρμονισμένες πρακτικές «καλλωπισμού» του Γενικού Δείκτη Τιμών.

> Από την αγορά ή εκ των έσω; Ακόμα δεν επισημοποιήθηκε η μετακίνηση του κ. Προβόπουλου στην Τράπεζα της Ελλάδος και κάποια από τα στελέχη της Πειραιώς έχουν ξεκινήσει τις υπόγειες κόντρες, με σκοπό τον «διορισμό» του εκλεκτού τους. Έχουμε συνέχεια.

> Και στο βάθος… Eurobank; Οι «γενικές» είναι προαποφασισμένες, οι «έκτακτες» εξαρτώνται από τις εξελίξεις, οι «ειδικές» όμως και μάλιστα με ένα και μόνο θέμα συζήτησης αποτελούν πρωτοτυπία! Ο λόγος για την συνέλευση της ΕΥΔΑΠ, στην οποία αναμένεται να συζητηθεί, εκ μέρους των μετόχων μειοψηφίας, η εκλογή δύο μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

> Στο ίδιο έργο θεατές… κομματικοί, φίλοι και ημέτεροι! Είναι γεγονός ότι η εξυγίανση των ΔΕΚΟ, που την επιδιώκει αυτή την περίοδο η «γαλάζια διακυβέρνηση», αναμένεται να ξεκινήσει από την τοποθέτηση στελεχών της «ελεύθερης» αγοράς, σε διευθυντικές θέσεις των εν λόγω επιχειρήσεων;

> Ούτε τοποτηρητής συμφερόντων να ήταν ο κύριος Καπράλος! Είναι γεγονός ότι η διοίκηση του Χρηματιστηρίου, έχοντας άνωθεν εντολές και ισχυρό άλλοθι τις απαιτήσεις των εταιρειών της ναυτιλίας, είναι έτοιμη να αλλάξει ακόμα και το βασικό κριτήριο διασποράς, ανοίγοντας έτσι «διάπλατα» τον δρόμο για την εισαγωγή των υπό κρατικό έλεγχο επιχειρήσεων;

> Οι περισσότεροι από τους φερόμενους ως «θεματοφύλακες» του χρηματοπιστωτικού συστήματος, επενδυτικές εταιρείες, τμήματα τραπεζών, αναλυτές πραγματοποιούν τις επαφές τους με τις υποψήφιες εταιρείες, πολύ πριν προβούν σε επίσημες εκθέσεις για τις μετοχές τους. Στο διάστημα που μεσολαβεί αγοράζουν, ενώ μόλις ανακοινωθούν οι θετικές αναλύσεις και μπει το retail, αρχίζουν το ξεφόρτωμα.

> Αληθεύει ότι ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη του τμήματος επενδύσεων, της Emporikis Asset Management, δεν έχει καταφέρει να πιστοποιηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, με αποτέλεσμα να έχει εναποθέσει όλες του τις ελπίδες στις επαφές του με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς;

> Από παράταση… σε παράταση! Έτσι απλά λοιπόν μεταφέρεται με απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών η ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων Ενιαίου Τέλους Ακινήτων νομικών προσώπων για το έτος 2008, σύμφωνα με το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ. σύμφωνα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.

> Υπάρχει και η άλλη πλευρά, καθώς στις εισηγμένες επιχειρήσεις, δεν είναι όλα ρόδινα! Την παράταση κατά ένα μήνα της προθεσμίας κάλυψης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλατέξ αποφάσισε το διοικητικό της συμβούλιο.

> Για να δούμε αν οι προσπάθειες «απεξάρτησης» των τραπεζών, από τις συμμετοχές σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, παραμείνουν στα λόγια ή αν τελικά προχωρήσουν και σε πράξεις; Πρόσφατο παράδειγμα αυτό των φημών μεταξύ Ιονικής Ξενοδοχειακής και Alpha Bank.

> Η μείωση στις δημοπρατήσεις, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση του Προγράμματος δημόσιων επενδύσεων, ήταν κάποιοι από τους λόγους που οδήγησαν στην επιδείνωση των δεικτών βιωσιμότητας και στο οικονομικό αδιέξοδο αρκετές από τις μέχρι πρότινος «πολλά υποσχόμενες» κατασκευαστικές εταιρείες.

> Άλλα έλεγαν και άλλα αναμένεται να πράξουν! Την τροποποίηση της διάθεσης των αντληθέντων κεφαλαίων αποφάσισε η έκτακτη γενική συνέλευση της Nel Lines, με τις εξοφλήσεις των δανειακών υποχρεώσεων και τις κεφαλαιουχικές ενισχύσεις των θυγατρικών εταιρειών να έχουν την τιμητική τους.

> Λέτε να είχε δίκιο ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Σπηλιωτόπουλος, όταν αναφερόταν στην αποενοχοποίηση των σκαφών αναψυχής, τονίζοντας μάλιστα ότι απευθύνονται σε όλα τα βαλάντια; Τολμά άραγε να τα πει στους νέους των 700 ευρώ και τους συνταξιούχους των 400 ευρώ;

> Μπαράζ γενικών συνελεύσεων, εισηγμένων επιχειρήσεων που επηρεάζουν την επενδυτική ψυχολογία και την πορεία του Γενικού Δείκτη Τιμών ξεκίνησαν από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας και αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το τέλος Μαΐου. Βλέπε Alpha, ATE, ETE και ΤΤ.

> Τους πληρώνουμε… για να μας εξαγοράσουν; Για να δούμε αν η μερισματική πολιτική του ΟΤΕ, για την τρέχουσα χρήση, καλύψει ένα μεγάλο μέρος του ποσού που αναμένεται να καταβληθεί από την DT, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ολοκλήρωση της επιχειρηματικής συμφωνίας με τον οργανισμό;

> Τι και αν φέρνουν ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής, τι και αν έχουν θέσει προτεραιότητα τον έλεγχο της φοροδιαφυγής, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο και ο αριθμός των οφειλετών αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

> Από ό,τι φαίνεται η Εθνική αποφάσισε να «κόψει» μέρισμα, την ίδια ημέρα που η Β΄ Επαναληπτική Γενική της Συνέλευση συζητούσε τα περί αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου με έκδοση νέων μετοχών, έναντι μέρους του μερίσματος. Γιατί άραγε;

> Παρά τις «εσωκομματικές» διαμάχες που είχαν να κάνουν με την εκλογή νέου προέδρου στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, με την οριακή πλειοψηφία του ενός ψήφου, άπαντες άφησαν να εννοηθεί, τουλάχιστον προς τα έξω, ότι θα κινηθούν ενωμένοι προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους. Για την ιστορία ο κ. Αριστοδήμου κέρδισε στο νήμα.

> Για την εμπλοκή της στις έρευνες του χρηματιστηριακού σκανδάλου 1999-2000… ούτε λόγος! Ξεκίνησε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η απολογία της πρώην 19ης τακτικής ανακρίτριας Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια, η οποία δικάζεται αποκλειστικά και μόνο για αδικήματα που άπτονται της υπόθεσης του παραδικαστικού κυκλώματος.

> Άκρα του τάφου σιωπή επικρατεί σε κάποιους δημόσιους φορείς και θυγατρικές τραπεζών οι οποίοι «προκηρύσσουν εν κρυπτώ» διαφημιστικές καμπάνιες ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

> Με αφορμή την εισαγωγή της Μυτιληναίος στον Δείκτη Eurobank MidCap Private Sector 50 Index, ρωτάμε αν η απομάκρυνση μιας μετοχής, από τους δείκτες της εν λόγω τράπεζας, είναι σε θέση να επηρεάσει την τιμή και την εμπορευσιμότητά της;

> Σε αντίθεση με πολλά από τα καλοπληρωμένα γιουσουφάκια του οικονομικού ρεπορτάζ που εκθειάζουν, χειροκροτούν και θριαμβολογούν, υπέρ των προσφάτων επιχειρηματικών κινήσεων του κ. Λαυρεντιάδη εμείς «κρατάμε μικρό καλάθι», επισημαίνοντας αρνητικά: 1) την αλλαγή των επαγγελματικών δραστηριοτήτων, από τα χημικά και τις ζωοτροφές στα ΣΕΜΠΟ των λιμανιών και 2) την ελλιπή ως ανύπαρκτη πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού, για τις αγοραπωλησίες μετοχικών πακέτων από αγνώστου ταυτότητας επενδυτικά χαρτοφυλάκια και όχι μόνο.

> Εκ του αποτελέσματος θα κριθούν για την επιλογή τους! Τρεις ήταν οι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να βελτιώσει τη ρευστότητά της… είτε με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είτε με ενίσχυση των καταθέσεων είτε μέσω τιτλοποίησης δανείων και έκδοσης ομολογιών. Η ΑΤΕbank επέλεξε τον τελευταίο, με αποτέλεσμα τρεις ξένες τράπεζες να αναλύουν ήδη τόσο τη σύνθεση όσο και το ποσοστό κάλυψής τους.

> Σαν να μην πέρασε μια ημέρα! Με εγκύκλιο ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Λέγκας ζήτησε αυτό που ζητούν εδώ και τόσα χρόνια οι προκάτοχοί του, δηλαδή περαιτέρω μείωση του ελλείμματος, δραστική αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους, ενίσχυση των επενδύσεων και διατήρηση του ρυθμού της οικονομικής ανάπτυξης.

> Παρέλαση ονομάτων και για τη θέση νέου manager στον OTE! Βουρλούμης από οργανισμό, Αντωνόπουλος της Intralot, Κομινάκης από Wind, Κορωνιάς πρώην Vodafone είναι κάποια από τα στελέχη του τηλεπικοινωνιακού χώρου που «παίζουν» για τον εν λόγω θώκο.

> Δεν διαβάζουμε όλοι με τον ίδιο τρόπο! Τι και αν το 2007 οι επιχειρήσεις που «άνοιξαν» ήταν σχεδόν τριπλάσιες από αυτές που έβαλαν λουκέτο το 2006, ο ρυθμός μείωσης των πτωχεύσεων ήταν σαφώς μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο του 2005.

> Από ό,τι φαίνεται η σύναψη ομολογιακών δανείων, που έχουν σκοπό την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού, δεν αποτελεί «προνόμιο» των μικρομεσαίων εισηγμένων επιχειρήσεων! Η εταιρεία Πήγασος προχώρησε σε δάνειο συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ.

> Και πού είστε ακόμα; Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του διατραπεζικού επιτοκίου αναφοράς Libor εξετάζει η Ένωση Βρετανικών Τραπεζών, προκειμένου να άρει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις αθέμιτες πρακτικές «ωραιοποίησης» στους ισολογισμούς των μελών της.

> Να γιατί κρίθηκαν «απαραίτητες» οι «εκπτώσεις» του πρόσφατου νομοσχεδίου! Η Πειραιώς Επενδύσεις Ακίνητης Περιουσίας ανακοίνωσε πως δεν έχει διενεργήσει πρόβλεψη για τις ανέλεγκτες φορολογικά από το 2005 χρήσεις, καθώς εκτιμά ότι, λόγω του ειδικού τρόπου φορολόγησης, επί του ενεργητικού της και όχι επί των κερδών, δεν θα προκύψουν διαφορές κατά τους ελέγχους.

> Αυτά παθαίνουν όσοι περιμένουν τα πάντα από τους άλλους! Η μείωση της συνολικής συναλλακτικής δραστηριότητας και η περιορισμένη δραστηριότητα στην άντληση κεφαλαίων ήταν δύο από τους λόγους που τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της ΕΧΑΕ, στο α΄ τρίμηνο του 2007, εμφανίστηκαν μειωμένα κατά 23%.

> Εξακολουθούν να υπάρχουν εταιρείες που από τη μια δεν έχουν πραγματοποιήσει αποσβέσεις σε σειρά περιουσιακών τους στοιχείων, ενώ από την άλλη δεν έχουν σχηματίσει προβλέψεις για ανάλογες δαπάνες, «καλλωπίζοντας» με αυτόν τον τρόπο τους ισολογισμούς τους;

> Σιγά το κατόρθωμα! Αν και με αυτά τα επίπεδα τιμών, στα οποία κινείται διεθνώς το αργό πετρέλαιο, δεν κατάφερναν να καταγράψουν υπέρ- κέρδη της τάξης των 97 εκατομμυρίων ευρώ, τότε… Περί των Ελληνικών Πετρελαίων ο λόγος. Τώρα όσον αφορά τους λόγους στους οποίους απέδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τις υψηλές τιμές καυσίμων στη χώρα, βλέπε πρατήρια, μεταφορικό κόστος και διατήρηση αποθεμάτων ασφαλείας, ό,τι και να πούμε είναι περιττό.

> Όπου υπάρχει καπνός… υπάρχει και φωτιά! Η ΕΛΤΕΧ πάντως με επίσημη ανακοίνωση της Διοίκησης διέψευσε τα σενάρια που είχαν να κάνουν με επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου «αποκλειστικά και μόνο» με καταβολή μετρητών.

> Πιθανόν να ζει σε μια άλλη χώρα, ίσως να βιώνει μια διαφορετική πραγματικότητα, μπορεί να απέχει πολύ από τα προβλήματα της καθημερινότητας! Ως πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών τραπεζών, απέρριψε την άποψη ότι ο Έλληνας καταναλωτής είναι τραπεζικά υπερχρεωμένος, ενώ ως Διοικητής της Εθνικής τράπεζας θεώρησε ότι η αύξηση του κόστους χρήματος που μεταφέρεται στις χορηγήσεις επηρεάζει περισσότερο τα πιστωτικά ιδρύματα τα οποία στηρίζονται σε δανεισμό από τη διατραπεζική. Περί του κ. Αράπογλου ο λόγος.

> Τα συμπεράσματα δικά σας! Αν είναι έτσι όπως τα είπε ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ κ. Κουτρουμάνης, τότε το κέρδος από τον ασφαλιστικό νόμο μέχρι το 2030 θα ανέλθει στα 13 δισ. ευρώ, ενώ οι απώλειες του συστήματος από αιτίες που δεν προβλέφθηκαν θα αγγίξουν τα 235.

> «Αποφασίζουμε και διατάζουμε»! Αλήθεια ποιος ο ξαφνικός λόγος των τροποποιήσεων της κεντρικής μεταβλητότητας, που λαμβάνει υπόψη του το RIVA, για τον υπολογισμό των περιθωρίων ασφάλισης παράγωγων προϊόντων, στους δείκτες FTSE/ASE-20 και FTSE/ASE Mid-40;

> Από δύο… έγιναν ξαφνικά τρεις; Μπα δεν νομίζουμε… απλώς κάποιοι μεσάζοντες προσπαθούν, έστω και την ύστατη στιγμή, να «εκβιάσουν» καταστάσεις, φτάνοντας μέχρι το σημείο να αφήνουν να διαρρέουν για «εικονικές ναυμαχίες» μεταξύ των ομίλων Sea Star, MIG και Grimaldi.

> Από το κακό στο χειρότερο οδεύουν οι δημόσιες εγγραφές των εταιρειών που θέλουν να διαβούν το κατώφλι της Σοφοκλέους, με μοναδική ίσως εξαίρεση την Εναλλακτική Αγορά, στην οποία εισήχθησαν μέχρι πρόσφατα πέντε επιχειρήσεις.

> «Άστραψε και βρόντηξε» η Μorgan Stanley, που σε αντίθεση με τους άλλους επενδυτικούς οίκους εξακολουθεί να βλέπει «μαύρα σύννεφα» πάνω από τις χρηματαγορές, παροτρύνοντας μάλιστα τους πελάτες της να πουλάνε σε κάθε ανοδική έξαρση.

> Αύξηση της αξίας των συναλλαγών, απώλειες στις τιμές των κρατικών ομολόγων και μείωση της κλίσης των καμπυλών απόδοσης ήταν κάποια από τα σημεία της ΗΔΑΤ και των διεθνών αγορών που χρήζουν ιδιαίτερης αναφοράς για τον μήνα Απρίλιο.

> Οι αλλαγές σε καίρια «πόστα» εισηγμένων επιχειρήσεων καλά κρατούν! Μετά τους οικονομικούς διευθυντές, τους υπευθύνους των τμημάτων εσωτερικού ελέγχου, τους προϊστάμενους των υπηρεσιών Εξυπηρέτησης Μετόχων, σειρά φαίνεται να παίρνουν τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων. Πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Ευρωπαϊκής Πίστης.

> Ένα από τα πάλαι ποτέ κραταιά «φρούτα» έκανε την επανεμφάνισή του. Ο λόγος για τις εταιρείες holding που «άνθισαν» την περίοδο της χρηματιστηριακής φούσκας και «μαράθηκαν» τα αμέσως επόμενα χρόνια. Η ΣΙΔΕΝΟΡ πάντως είναι έτοιμη να μετατραπεί, μεταβιβάζοντας τα περιουσιακά της στοιχεία.

> Τι σας λέγαμε; Όταν η πιστωτική κρίση «χτυπά κόκκινο», όταν το «αίμα ρέει» άφθονο στην αγορά, τότε και μόνο τότε ξεχωρίζουν αυτοί που θα ηγηθούν των εξελίξεων, εκείνοι που διαθέτουν την ρευστότητα για να επανατοποθετηθούν.

> Σε αντίθεση με τις εκποιήσεις που παρουσιάζουν προμηθειακό ή επιχειρηματικό ενδιαφέρον, οι οποίες «τυχαίνει» να καταλήγουν στα χέρια των ισχυρών ΑΧΕΠΕΥ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μεσοβδόμαδα αποφάσισε και διόρισε τη MERIT ΑΧΕΠΕΥ αρμόδιο μέλος για τη διενέργεια της «πώλησης» ποσότητας 1.010 ενσώματων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας Τρία Άλφα. Ουδέν σχόλιον.

> Η ορθολογική διαχείριση οδήγησε στην υψηλή κερδοφορία! Η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΑTEbank αποφάσισε την διανομή μερίσματος στους μετόχους, συμπεριλαμβανομένου και του προμερίσματος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

> «… κυμαινόμενο επιτόκιο συνδεδεμένο με Euribor ενός μηνός, πλέον περιθωρίου…» Μια από τις συνήθεις προτάσεις, στα μικρά γράμματα των δανειακών συμβάσεων, που πρέπει να μας προκαλεί «απέχθεια και τάσεις φυγής».

> Τα καλά μαντάτα από την ένατη κερδοφόρα χρονιά των Ελληνικών Ταχυδρομείων αποτέλεσαν την καλύτερη διαφήμιση! Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας κατʼ εμάς έχει καλυφθεί κάτω από τον μανδύα της αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή κατά την κυβέρνηση, γεγονός που φαίνεται ξεκάθαρα και στην περίπτωση της εταιρείας Ταχυμεταφορών των ΕΛΤΑ.

> Σε αυτήν που εμπεριέχει το premium ή στην εκάστοτε τρέχουσα χρηματιστηριακή; Αλήθεια με ποια τιμή θα υπολογισθεί η υποχρέωση του Δημοσίου προς το Ταμείο των εργαζομένων του ΟΤΕ, ήτοι 4%, έτσι ώστε να βρεθεί το ισοδύναμο της οφειλής των μετοχών σε κρατικά ομόλογα;

> Ανωνυμία, ασυλία, απόδοση! Αλήθεια ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους κρατούνται «μυστικά» τα στοιχεία των πελατών και των παρεχόμενων υπηρεσιών, στα υπό διαχείριση κεφάλαια των τμημάτων private banking; Ελπίζουμε τουλάχιστον τα στελέχη τους να έχουν ενημερωθεί για την πρόσφατη καταδίκη των δύο κορυφαίων manager, που φέρονται να βοήθησαν μεγαλο-πελάτη να «φοροδιαφύγει».

> «Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»!… Δεν ξέρουμε αν είναι αποτέλεσμα των επισημάνσεων της Τράπεζας της Ελλάδος ή αν οφείλονται στην αλλαγή στρατηγικού σχεδιασμού της Διοίκησης, αυτό πάντως που γνωρίζουμε είναι ότι η ανάγκη για παραγωγικές επενδύσεις οδήγησαν σε απεξάρτηση του χαρτοφυλακίου του από σύνθετα εναλλακτικά προϊόντα. Η αναφορά μας στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

> Σχεδιάζει, μελετά, εξετάζει, αλλά μέχρι εκεί… από λόγια, άλλο τίποτε, από έργα όμως; Αλήθεια κύριε Αθανασόπουλε, γιατί δεν λάβατε όλα εκείνα τα μέτρα που θα απέτρεπαν τη λειτουργία της μονάδος Αλουμίνιον της Ελλάδος, η οποία αναμένεται να ζημιώσει την ΔΕΗ κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ;

> «Άνοιξε τις αγκάλες του» για επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ενέργειας, των κατασκευών, της τηλεόρασης και των τηλεπικοινωνιών! Ο λόγος για το ανανεωμένο διοικητικό και γενικό συμβούλιο του ΣΕΒ.

> Στις χαρές και στα πανηγύρια όλοι μαζί! Από τη μια ο Διευθύνων Σύμβουλος της πρώτης ιδιωτικής ΑΧΕΠΕΥ που εισήχθη στη Σοφοκλέους ευχαριστούσε τη διοίκηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ενώ από την άλλη ο Πρόεδρος του ΧΑ δήλωνε ικανοποιημένος που τα μέλη του εμπιστεύονται την εγχώρια χρηματαγορά. Για την ιστορία πάντως, με άνοδο 37,93% έκανε ντεμπούτο η μετοχή της Euroxx, κλείνοντας τελικά στα 2 ευρώ με 21.224 τεμάχια.

> Επειδή πολλά λέγονται και ακόμα περισσότερα φημολογούνται, περί νέων «ευκαιριών» και χρηματοδοτούμενων θέσεων εργασίας, θεωρούμε ότι πρέπει να ντρέπονται όσοι κυβερνητικοί επινόησαν και όσοι συνδικαλιστές σιώπησαν στη «μαύρη εργασία» των προγραμμάτων stage, καθώς οι μισθοί φτάνουν να είναι χαμηλότεροι ακόμα και από τον κατώτατο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

> Μακρά ναι… πάνω από 30 έτη… σημαντική όχι… καθώς στιγματίστηκε από ανυπαρξία ελέγχων! Αυτή είναι η θέση μας για τον απερχόμενο Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Νικόλαο Γκαργκάνα, ο οποίος ανακηρύχθηκε από το Γενικό Συμβούλιο της τράπεζας, ως συνήθως συμβαίνει μʼ όλους τους απερχόμενους, «επίτιμος».

> Καλά που υπάρχει η Κομισιόν. Τα «ψιλά γράμματα» των δανειακών συμβάσεων και η αναγραφή των ετήσιων πραγματικών επιτοκίων αναμένεται να είναι δύο από τα κύρια σημεία τριβής με τα πιστωτικά ιδρύματα.

> Προς το παρόν, παρέμεινε στις συστάσεις, επισημαίνοντας σε όλους τους τόνους ότι ανησυχεί για τις χώρες που παρουσιάζουν δημοσιονομικές αδυναμίες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Περί του διεθνή οίκου αξιολόγησης Fitch η αναφορά μας.


Σχολιάστε εδώ