Το μαρτύριο της βενζίνης…

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ με τα προβλήματα της καθημερινότητας βρίσκεται η κυβέρνηση, ενώ η καθυστερημένη αντίδραση των αρμοδίων (υπουργείων, φορέων) επιτείνει το κλίμα δυσφορίας στην κοινή γνώμη της χώρας. Τις προηγούμενες ημέρες οι πολίτες υποβλήθηκαν στο «μαρτύριο της βενζίνης», καθώς η παρατεταμένη απεργία των ιδιοκτητών βυτιοφόρων είχε αποτέλεσμα να εξαντληθούν τα αποθέματα καυσίμων. Έτσι, ήταν καθημερινό το φαινόμενο με «ουρές» οχημάτων στα πρατήρια και τους οδηγούς να υποβάλλονται σε πολύωρη ταλαιπωρία. Οι απεργοί εκμεταλλευόμενοι την κοινωνική αναστάτωση που προκάλεσαν οι κινητοποιήσεις τους επιχείρησαν να πετύχουν από την κυβέρνηση την ικανοποίηση αιτημάτων που κινούνται ακόμη και στα όρια της παρανομίας. Εν μέσω απεργίας είχαμε την παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε αφενός από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την κατάσταση και αφετέρου από τους ιδιοκτήτες των βυτιοφόρων να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους, διότι αυτές αποβαίνουν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Η αναστάτωση στον χώρο των καυσίμων, σε συνδυασμό δε με το διατροφικό σκάνδαλο (ορυκτέλαιο), διαμορφώνουν ένα δυσμενές περιβάλλον για τους πολίτες. Οι εταιρείες αποσύρουν ποσότητες τροφίμων, οι αρμόδιες αρχές συνεχίζουν τις έρευνες, πλην όμως είναι διάχυτη η εντύπωση ότι οι έλεγχοι ήταν πλημμελείς και η αντίδραση της πολιτείας καθυστερημένη.

ΤΟ χρονικό μιας προαναγγελθείσας πώλησης ολοκληρώθηκε εν μέσω αντιδράσεων και καταγγελιών. Η Διϋπουργική Επιτροπή ενέκρινε τη συμφωνία με τη γερμανική εταιρεία για τον ΟΤΕ, εκχωρώντας στην «Ντόιτσε Τέλεκομ» το μάνατζμεντ του Οργανισμού. Η κυβέρνηση επισήμανε τα θετικά σημεία της συμφωνίας, όπως το δικαίωμα του βέτο σε στρατηγικούς τομείς, ωστόσο κόμματα και συνδικάτα αντέδρασαν με σκληρές ανακοινώσεις. Το ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε ότι θα ζητήσει Εξεταστική Επιτροπή και ότι ερχόμενο στην εξουσία θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες προκειμένου να ανακτήσει εκ νέου τον έλεγχο του ΟΤΕ. Το ΚΚΕ ανήγγειλε ότι ο αγώνας για δημόσιο φορέα τηλεπικοινωνιών συνεχίζεται, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «μεγάλο οικονομικό, κοινωνικό και εθνικό έγκλημα». Οι συνδικαλιστικοί φορείς προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Προκλήσεις

ΟΙ προκλητικές αναφορές στην ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ήρθαν να ταράξουν τα… λιμνάζοντα νερά των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι τούρκοι επιτελείς επαναφέρουν το «casus belli», εγείρουν ζήτημα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, αλλά και παραβίασης των δικαιωμάτων του μουσουλμανικού πληθυσμού στη Θράκη. Στην καθυστερημένη αντίδρασή της η Ντ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε αβάσιμους τους ισχυρισμούς του τουρκικού υπουργείου, έγιναν τα απαραίτητα διαβήματα, ενώ ο Θ. Ρουσόπουλος επανέλαβε τη διάθεσή της να βοηθήσει στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το τελευταίο προκάλεσε τις επικριτικές ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

ΥΠΟ το βάρος των επικρίσεων που δέχεται εντός και εκτός Ελλάδος για την πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα του περιβάλλοντος, ο Γ. Σουφλιάς ανακοίνωσε πακέτο μέτρων που μελετά και θα προωθήσει για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η απόσυρση των παλαιών ΙΧ, τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τους ρύπους που εκπέμπει κάθε όχημα, αντικατάσταση των καυστήρων πετρελαίου σε φυσικού αερίου στις πολυκατοικίες κ.ά. Από ορισμένες πλευρές οι εξαγγελίες του κ. Σουφλιά χαρακτηρίστηκαν επικοινωνιακό τρικ, προκειμένου να αμβλυνθούν οι δυσμενείς εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί σε βάρος του.

Σημείο τριβής…

Η Συνταγματική Αναθεώρηση που προωθεί η κυβέρνηση αποτελεί ένα ακόμη «σημείο τριβής» στις σχέσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Από τη Χαρ. Τρικούπη επισημαίνουν ότι η διαδικασία αποτελεί «νεκρό γράμμα» και απευθυνόμενη προς την Κουμουνδούρου «προειδοποιεί» ότι αναλαμβάνει τις ευθύνες του όποιος λειτουργήσει ως σωσίβιο στις προσπάθειες της κυβέρνησης. Από την πλευρά του ο Αλ. Αλαβάνος ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει ορισμένες επουσιώδεις διατάξεις, προκειμένου να καθυστερήσει για μια πενταετία τουλάχιστον η επόμενη προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 24 για τα δάση και του 16 για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

ΣΕ περίοδο αναταραχής μπαίνει ο χώρος της Παιδείας. Το τελεσίγραφο του αρμόδιου υπουργού αναφέρει ότι όσα πανεπιστήμια δεν εφαρμόσουν τις τετραετείς προγραμματικές συμφωνίες δεν θα πάρουν την προβλεπόμενη χρηματοδότηση. Κι αν δεν δεχτούν να υλοποιήσουν την αξιολόγηση, θα χάσουν και τα χρήματα για τις μεταπτυχιακές σπουδές. Ορισμένοι πρυτάνεις ιδρυμάτων ζητούν παράταση στην εφαρμογή των συμφωνιών και άλλοι θέτουν όρους προς το υπουργείο, ενώ το διδακτικό προσωπικό προσανατολίζεται σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Αντίστοιχο είναι το κλίμα και στις τάξεις των φοιτητών που ανακοίνωσαν τις πρώτες καταλήψεις, αλλά και στον χώρο των Λυκείων.

Αποδείξεις

ΣΤΗΝ υπόθεση της «Ζήμενς» από τις πρώτες καταθέσεις προέκυψαν ντοκουμέντα για χρηματισμούς. Προέκυψαν ονόματα, αποδείξεις, τραπεζικοί λογαριασμοί μέσω των οποίων διακινήθηκαν οι «μίζες» από τη Γερμανία. Την παραίτησή του από τον Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου υπέβαλε ο Δ. Νέγρης, στέλεχος της Ν. Δημοκρατίας, ο οποίος φέρεται άμεσα εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο.

ΚΑΙ ξαφνικά 43 χρόνια μετά ο Κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να ξαναγράψει την ιστορία, προκειμένου –τι άλλο;– να διασώσει την υστεροφημία του. Μέσα από ένα Συμπόσιο που οργάνωσε το Ίδρυμά του επιχείρησε να αθωώσει εαυτόν για την Αποστασία του ʼ65. Υποστήριξε ότι δεν έχει καμμιά ευθύνη για τα δραματικά γεγονότα της εποχής, ότι δεν μετείχε σε παρασκηνιακές διεργασίες, δεν υπονόμευσε την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου και ότι για όλα φταίει ο τελευταίος. Οι ισχυρισμοί του προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων και διαψεύσεων από πολλές πλευρές. Ενώ οι επικρίσεις που διατύπωσε σε βάρος του ιδρυτή της Ν. Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή εξόργισαν υπουργούς και στελέχη που κινούνται στο κλίμα του σημερινού πρωθυπουργού ή υπήρξαν συνεργάτες του εθνάρχη.


Σχολιάστε εδώ