Τους «κάρφωσε» η Φάνη

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα νέα αποκαλυπτικά στοιχεία που ήρθαν στο φως από την απάντηση της αρμόδιας υπουργού Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, προκύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα:
1. Ότι η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, εξ αιτίας της παράνομης τακτικής της να μην καταβάλει εγκαίρως τις εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, επιβάρυνε το δημοτικό ταμείο για το διάστημα από το 2000 και μετά -και μόνον από πρόστιμα που επιβλήθηκαν από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ- κατά 307.821,93 ευρώ, δηλαδή πάνω από 100 εκατ. δρχ.
2. Ότι ο κύριος Παπαγεωργόπουλος όταν υποστήριζε ότι ουδέποτε τον ενόχλησαν τα ταμεία απέκρυβε την αλήθεια.
Πιο συγκεκριμένα στην απάντησή της η αρμόδια υπουργός:
α. Αναφερόμενη στις οφειλές του δήμου Θεσσαλονίκης προς το ΤΣΜΕΔΕ, σημειώνει ότι η διοίκηση του δήμου χρωστά εισφορές διαφόρων μηνών, όλων των ετών από το 2003 και εντεύθεν, το ύψος των οποίων όμως δεν μπορεί να προσδιοριστεί και εξηγεί το γιατί: «ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει επανειλημμένως ειδοποιηθεί να προσκομίσει τα γραμμάτια καταβολής προκειμένου να ενημερωθούν οι μερίδες απασχολουμένων μηχανικών. Σχετικό δε έγγραφο έγινε από το οικείο υποκατάστημα του ΤΣΜΕΔΕ και στις 17 Απριλίου 2008» και συνεχίζει λέγοντας πως «η μη ανταπόκριση του δήμου στα έγγραφα του Ταμείου, καθώς και η μη συμμόρφωσή του στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον νόμο ως εργοδότη (ήτοι υποβολή μισθολογικών καταστάσεων και αντίστοιχων βεβαιώσεων) έχουν ως αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο ακριβής προσδιορισμός των οφειλών του προς το Ταμείο!».
Με απλά λόγια δηλαδή, το ΤΣΜΕΔΕ έχει ενοχλήσει επανειλημμένως τη διοίκηση του δήμου για τις εισφορές που του οφείλει, αλλά εκείνη δεν απαντά!
β. Αναφερόμενη στις οφειλές προς το ΤΥΔΚΥ από το 2000 και εντεύθεν η κ. Πετραλιά αποκαλύπτει ότι «οι οφειλές του δήμου προς το ΤΥΔΚΥ είναι υπό διερεύνηση» και εξηγεί πως η διοίκηση του δήμου δεν έχει καταβάλει τις εισφορές που αντιστοιχούν στις έκτακτες αποδοχές των εργαζομένων (δηλαδή υπερωρίες, νυχτερινά, αναδρομικά, κ.λπ.). Ούτε το ακριβές ύψος αυτών των οφειλών μπορεί να προσδιοριστεί, καθώς «έχουν ζητηθεί όλες οι μισθοδοτικές καταστάσεις, τακτικών και έκτακτων αποδοχών», αλλά, φαίνεται, εις μάτην.
Η διοίκηση του ΤΥΔΚΥ δηλώνει μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, ότι θα στραφεί κατά του δήμου μόλις ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα και διαπιστωθεί το ύψος των ελλειμμάτων και της απάτης.
Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος έδωσε νέα συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας προσπάθησε να διαψεύσει τη Φάνη Πετραλιά, υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε τα ασφαλιστικά ταμεία τον ενημέρωσαν για τα ελλείμματα. Μύλος…
Το ερώτημα πάντως, ποιος θα πληρώσει τα πρόστιμα των 307.821,93 ευρώ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τα οποία επιβλήθηκαν στον δήμο εξ αιτίας της κακοδιοίκησης, ζητάει απάντηση καθαρή κύριε δήμαρχε, όπως και το ποιος θα αναπληρώσει τα 20 ή 30 ή 40 εκατ. ευρώ που εκλάπησαν από τα δημοτικά ταμεία. Θα τα πληρώσουν και αυτά οι Θεσσαλονικείς μέσα από υπέρογκες αυξήσεις των δημοτικών τελών που συνηθίζει να επιβάλλει;»


Σχολιάστε εδώ