ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ Η ΔΕΞΙΑ!

Η συμφωνία της κυβέρνησης με την Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ δεν είναι παρά ένα ακόμα βήμα της Νέας Δημοκρατίας στην εφαρμογή του προγράμματός της περί ελεύθερης οικονομίας και ιδιωτικοποίησης των εταιρειών του δημόσιου τομέα. Ακόμα κι αυτών που έχουν στρατηγικό χαρακτήρα και ρόλο στα εθνικά θέματα. Καμιά έκπληξη. Είναι πάγια θέση όλων των δεξιών φιλελεύθερων κομμάτων να αποδυναμώνουν τον ρόλο του κράτους, αφού η ιδεολογία τους εδράζεται στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς και τον πρωτοποριακό, όπως πιστεύουν, ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Άλλωστε η ΝΔ ψηφίστηκε για να κάνει όσα έλεγε και υποσχόταν προεκλογικά, μια και βασικό κομμάτι όσων έλεγε έχει να κάνει με τη συγκεκριμένη πολιτική. Κι αν ορισμένοι θεωρούν ότι παραπλανήθηκαν, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό δεν ισχύει, μια και η ΝΔ ξαναβγήκε πρόσφατα κυβέρνηση στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007 με τα ίδια ακριβώς συνθήματα, όπως το 2004. Αν ορισμένοι την ψήφισαν το 2004 για να απαλλαγούν από την αναλγησία του σημιτικού ΠΑΣΟΚ και τον προκλητικό δεξιό φιλελευθερισμό των σοσιαλιστών, για το 2007 δεν έχουν καμιά δικαιολογία, διότι είχαν με την επιλογή του Μαρτίου 2004 απαλλαγεί απ’ όλα αυτά και την ξαναψήφισαν. Προφανώς για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Αλλιώς, για τι άλλο;

Ίσως όλη αυτή η παράνοια εντάσσεται στο γενικότερο ελληνικό αλαλούμ ως προς τις ιδέες και τις προτάσεις των φορέων και των πολιτικών στην κοινωνία.

Ίσως να είναι «στο πρόγραμμα» των βιορυθμών μας η έκπληξη για τις πολιτικές που εφαρμόζει μια κυβέρνηση, πολιτικές τις οποίες ποτέ δεν έκρυψε και ορθώς δικαιούται η ίδια να πιστεύει σωστές, αφού ξαναψηφίστηκε. Και κάτι παραπάνω: Να θεωρεί εαυτήν όχι απλώς ελεύθερη αλλά υποχρεωμένη να εφαρμόσει όσα είπε, όσα είναι (διότι περί αυτού πρόκειται), προκειμένου να είναι συνεπής ως προς τις θέσεις και τις εξαγγελίες της. ΄Ετσι, δεν μπορεί παρά να χαρακτηρίσουμε υποκριτική στάση την έκπληξη αρκετών μέσων ενημέρωσης, παραγόντων της δημόσιας ζωής, αναλυτών και πολιτικών για όσα πράττει η κυβέρνηση, αφού ποτέ κανείς δεν είπε (και κυρίως η ίδια η κυβέρνηση) ότι θα κάνει κάτι διαφορετικό. Μήπως ωστόσο είναι αληθινή η έκπληξη, διότι δεν περίμεναν ότι η Νέα Δημοκρατία θα κάνει όσα έλεγε και όσα πράττει σήμερα ως κυβέρνηση; Μπορεί. Αλλά τότε είναι δικό τους το λάθος, δική τους η στραβή εκτίμηση ότι «η Δεξιά δεν θα τολμήσει να κάνει τέτοια πράγματα» και πως απλώς θα παίζει την κυβέρνηση μέχρι να βαρεθεί ή να κάνει κάποια χοντράδα και να φύγει. Τα πράγματα δεν γίνονται (πια) καθόλου έτσι. Τι αλήθεια θα έκανε η ΝΔ ως κυβέρνηση; Θα ενίσχυε μήπως τον ρόλο του κράτους και θα πάλευε για την προστασία των εισοδημάτων των εργαζομένων; Γιατί πολλοί (φέρονται να) πίστεψαν ότι το συντηρητικό κόμμα είχε μεταβληθεί σε ένα νέο σοσιαλιστικό κόμμα που έρχεται απλώς να αντικαταστήσει το κακό ΠΑΣΟΚ που έγινε (πρόσκαιρα ίσως) Δεξιό; Άγνωστο. Στην ουσία καμιά σοβαρή ανάλυση για τα πολιτικά πράγματα και για τις κυβερνητικές επιλογές δεν γίνεται. Η ΝΔ βάλλεται ως σοσιαλιστικό κόμμα που λοξοδρόμησε και πρόδωσε τις αρχές και τους ψηφοφόρους του! Κάτι που προκαλεί μάλλον γέλιο στη συντηρητική παράταξη και κάνει ακόμα ευκολότερο το έργο της.

Σε ό,τι αφορά στο ΠΑΣΟΚ, όσο κι αν αυτό είναι βολεμένο από την εκτός -πολιτικής ή άλλης- λογικής κριτική που δέχεται η ΝΔ, δεν κερδίζει απολύτως τίποτα καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ως Δεξιά. Μα, είναι Δεξιά! Κι αυτό, ως κατηγορία, είναι τίτλος τιμής για την ίδια, ενώ συγχρόνως με τη γλώσσα που χρησιμοποιεί μπορεί να μετατρέψει σε πλεονέκτημα το μειονέκτημα της ταύτισής της με Δεξιά. Καλό θα είναι (για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ κατʼ αρχάς) να οικοδομήσει αντιπολιτευτικό λόγο που να αποδεικνύει πόσο λάθος για την κοινωνία και τον τόπο είναι οι επιλογές της κυβέρνησης, όχι να λέει «κοιτάξτε, είναι Δεξιά», λες και δεν ξέρει ο κάτοικος της χώρας τι είναι το κάθε κόμμα. Δεν υπάρχει πολίτης που να μην αντιλαμβάνεται ότι η ΝΔ εφαρμόζει απλώς την πολιτική της χωρίς να προδίδει και να παραπλανά. Αν πολλοί πλανήθηκαν και την ψήφισαν το 2004, την ξαναψήφισαν το 2007, τόσο το χειρότερο για τους ίδιους. Στην ουσία, τόσο το χειρότερο επειδή ακριβώς ξέρουν και οι ίδιοι ότι τη δεύτερη φορά, τον Σεπτέμβριο του 2007, δεν παραπλανήθηκαν, ήξεραν τι ψήφιζαν, αφού είχε προηγηθεί διάστημα διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ.

Μέχρι πάντως να βρεθεί αληθινός (και πειστικός) αντιπολιτευτικός λόγος, η ΝΔ θα κάνει όσα έλεγε και πολλοί δεν άκουγαν ή ήθελαν να πιστεύουν πως τα πράγματα δεν θα γίνουν έτσι…


Σχολιάστε εδώ