Τα «κλειστά» βυτιοφόρα και τα «ανοιχτά» μέτωπα στην ΕΕ!
Υπενθυμίζω ότι με την έγκριση, πριν από δύο περίπου χρόνια, από τους ευρωβουλευτές της πρότασης οδηγίας για το άνοιγμα στον ανταγωνισμό μιας σειράς από προστατευόμενα επαγγέλματα, τερματίστηκε ένας επταετής σχεδόν μαραθώνιος αναβολών, διαβουλεύσεων, αντιδράσεων τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στα κράτη μέλη της. Με ψήφους, λοιπόν, 405 υπέρ και 105 κατά, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν στις 15 Νοεμβρίου 2006 την πρόταση οδηγίας στην οποία κατέληξε τον Μάιο του 2006 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η εφαρμογή της οδηγίας αυτής, όπως εκτιμάτο τότε, θα επηρέαζε σημαντικά την ευρωπαϊκή οικονομία και, κυρίως, των ανταγωνισμό στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού πια δεν θα μπορούν να θέτουν περιορισμούς στη δράση των ευρωπαϊκών εταιρειών παροχής υπηρεσιών, παρά μόνο για λόγους δημόσιας τάξης. Εκτιμάται ότι ο προς απελευθέρωση κλάδος αυτός συνεισφέρει το 70% του ευρωπαϊκού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) και απασχολεί το 60% των ευρωπαίων εργαζομένων.
Η νέα οδηγία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προβλεπόταν να τεθεί σε λειτουργία εντός των επόμενων τριών ετών.
Οι επιπτώσεις
Όπως εκτιμάται, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει τις ακόλουθες επιπτώσεις:
Πρώτον, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) θα δημιουργηθούν 2.500.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ, σύμφωνα με μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα δημιουργηθούν 600.000 νέες θέσεις εργασίας.
Δεύτερον, όπως υποστηρίζει σε σχετική έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, πέρα από την απασχόληση, θα ενισχύσει και την παραγωγικότητα.
Τρίτον, επίσης σύμφωνα με την ίδια έκθεση, από την απελευθέρωση των επαγγελμάτων αυτών θα μειωθούν οι τιμές που πληρώνουν για τις υπηρεσίες του κλάδου αυτού οι ευρωπαίοι καταναλωτές.
Τέταρτον, όσον αφορά τη χώρα μας, εκτιμάται (το 2006) ότι η απελευθέρωση μόνο 15 από τα κλειστά αυτά επαγγέλματα θα ενισχύσει το ΑΕΠ της Ελλάδος κατά 1,6 εκατοστιαίες μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι το ΑΕΠ της χώρας μας θα αυξηθεί, μόνο από την απελευθέρωση των επαγγελμάτων αυτών, κατά 3,2 δισ. ευρώ και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 3.000 περίπου ευρώ. Αυτό σημαίνει πάλι ότι, μαζί με την αναθεώρηση του ΑΕΠ, θα γίνει ταχύτερη η πραγματική σύγκλιση της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το χρονικό
Η πρώτη προσπάθεια για το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων στη χώρα μας στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε από τα μέσα του 2000.
Από τότε το χρονικό αυτό έχει ως εξής:
• Την 1η Ιουνίου 2000 συνεδρίασε για πρώτη φορά η Επιτροπή Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του τότε υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννου Παπαντωνίου, για τον εντοπισμό των «κλειστών» επαγγελμάτων και τον καθορισμό των κριτηρίων για τις αναγκαίες παρεμβάσεις. Κατά τη συνεδρίαση αυτή συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί μια Διυπουργική Επιτροπή για να ολοκληρώσει την καταγραφή ως το τέλος του καλοκαιριού και να διατυπώσει προτάσεις για αλλαγές που θα εφαρμοστούν ως το τέλος του 2000!
• Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2001, και συγκεκριμένα στις 6 του μήνα, συνεδρίασε πάλι η Επιτροπή Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Παπαντωνίου, αποφασίστηκε η παραπομπή του θέματος αυτού στις ελληνικές καλένδες, με τη γνωστή μεθόδευση του… διαλόγου. Σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Παπαντωνίου τόνισε τα εξής: «Συμφωνήθηκε το κάθε υπουργείο να ξεκινήσει άμεσα διάλογο με τους ενδιαφερομένους φορείς που ανήκουν στον δικό τους χώρο ευθύνης και αρμοδιότητας και εντός δύο μηνών να επανέλθει το θέμα στην ΟΚΕ (κατʼ αρχήν λέμε δύο μήνες, αλλά μπορεί να πάρει λίγο περισσότερο, ανάλογα με τις διαδικασίες διαλόγου που θα διεξαχθούν από κάθε υπουργείο), όπου θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις».
• Στο τέλος του 2003 το Κέντρο Προγραμματισμού και Ερευνών (ΚΕΠΕ) κατήρτισε μεγάλη μελέτη όπου απαριθμούνται περίπου 90 «κλειστά» επαγγέλματα, επισημαίνονται οι περιορισμοί που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να καταργηθούν και σημειώνεται ότι η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας στην εθνική νομοθεσία και η εφαρμογή της πρέπει να γίνει το 2007!
• Τον Απρίλιο του 2005 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προώθησε σχέδιο οδηγίας για την επιτάχυνση της απελευθέρωσης των «κλειστών» επαγγελμάτων. Στόχος ήταν η οδηγία να υιοθετηθεί εντός του 2005 και να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκτυο των κρατών μελών έως το τέλος του 2007! Επίσης, στόχος ήταν έως το 2010 κάθε κράτος μέλος να δηλώσει ποια επαγγέλματα θέλει να εξαιρεθούν, ώστε η λειτουργία μιας πλήρους απελευθερωμένης αγοράς να αρχίσει από το 2011.
• Στις 5 Σεπτεμβρίου του 2005 δόθηκε στη δημοσιότητα έκθεση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής στην οποία επισημαινόταν ότι η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει καμία μεταρρύθμιση όσον αφορά το άνοιγμα των λεγόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων.
• Στις 16 Φεβρουαρίου 2006 συζητήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο οδηγία για την απελευθέρωση των «κλειστών» επαγγελμάτων. Επρόκειτο, στην ουσία, για ψηφοφορία της έκθεσης Gebhardt σχετικά με την πρόταση οδηγίας η οποία τροποποιούσε την οδηγία Μπολκεστάιν και προστάτευε ορισμένες δραστηριότητες λόγω ιδιαίτερων χαρακτηριστικών.
• Στις 30 Μαΐου 2006 υιοθετήθηκε από τους υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόταση με την οποία καταργούνταν μερικά «κλειστά» επαγγέλματα και τα αντίστοιχα προνόμια και «κεκτημένα». Με βάση την πρόταση αυτή, η οποία απείχε σημαντικά από την αρχική ιδέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χωρίς περιορισμούς παροχή υπηρεσιών από μια εταιρεία ή επαγγελματία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καταρτίσθηκε η σχετική πρόταση, που ψηφίσθηκε από τους ευρωβουλευτές. Δηλαδή, έπρεπε να είχαν καταργηθεί όλα τα «κλειστά» επαγγέλματα, ανάμεσα στα οποία και των ιδιοκτητών βυτιοφόρων!
Τι έγινε μετά; Τίποτε! Κι αυτό πληρώνει σήμερα ο ελληνικός λαός, οι έλληνες καταναλωτές…