«Πλακώνονται» στο βενιζελικό στρατόπεδο

Το πρόσφατο ταξίδι στην Κύπρο του Βενιζέλου, ο οποίος συνδέεται με το νησί πολιτικά εδώ και πολλά χρόνια, προκάλεσε την ενόχληση του υπεύθυνου του κόμματος για την εξωτερική πολιτική (χωρίς αυτό βέβαια να το παραδέχεται ο ίδιος). Οι δύο πλευρές πάντως κρατάνε χαμηλούς τόνους, φροντίζοντας να μη δίνουν τροφή στα διάφορα σενάρια. Ο Ανδρέας Λοβέρδος τα διαψεύδει κατηγορηματικά και δηλώνει πως οι σχέσεις του με τον Ευάγγελο δεν έχουν διαταραχθεί. Για να το κάνει μάλιστα πιο σαφές, συναντήθηκε μαζί του την προηγούμενη Τρίτη και συζήτησαν το δικό του επικείμενο ταξίδι στην Κύπρο που θα έχει χαρακτήρα προετοιμασίας της επίσκεψης Παπανδρέου στο νησί περί τα μέσα Ιουλίου.
Όλα αυτά περί διαταραγμένων σχέσεων των δύο είναι φανερό ότι βολεύουν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Στη Βουκουρεστίου μάλιστα δεν αποκλείουν να υπάρχει ειδικό κέντρο στη Χαριλάου Τρικούπη που να διοχετεύει σε βάρος τους παρόμοια σενάρια. Φανταστείτε το σενάριο «αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ο Βενιζέλος και εσωκομματική αντιπολίτευση ο Λοβέρδος…».
Όπως δηλώνει κατηγορηματικά συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου, οι σχέσεις των δύο στελεχών του «ρεύματος» είναι καλύτερες από κάθε άλλη φορά. Ουδείς αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία του Βενιζέλου: «Απλώς ο Ανδρέας θέλει να υπενθυμίζει σε ορισμένα στελέχη (Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Χρήστο Παπουτσή) ότι αυτός είναι υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική του ΠΑΣΟΚ», με τον διακριτό ρόλο που του έδωσε ο πρόεδρος στις πρόσφατες επιλογές που έκανε. Δηλαδή, με άλλα λόγια, φάνηκε σαν να είχε πρόβλημα με τον Βενιζέλο, αλλά στην ουσία ήθελε να δείξει πως εκείνος χαράζει, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αποφάσεις των κομματικών οργάνων, τη γραμμή στα εθνικά θέματα. Άλλωστε με τις δηλώσεις του για τα Σκόπια και το όνομα «Νέα Μακεδονία», το οποίο φαίνεται ότι υιοθέτησε η Ντόρα Μπακογιάννη, ήταν ο πρώτος μέσα στο ΠΑΣΟΚ που σήκωσε το θέμα ψηλά, αντιδρώντας βέβαια εξ ονόματος του συνόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και για το θέμα της ιστοσελίδας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο εγείρει νέες αξιώσεις σε βάρος μας.
Αντιδράσεις για τη συμμετοχή στα κομματικά όργανα
Στο στρατόπεδο Βενιζέλου πάντως δηλώνουν ότι τους χωρίζει βαθύ ρήγμα από τον Γιώργο Παπανδρέου: «Χαώδης απόσταση», λένε. Η απόφαση να συμμετάσχουν στελέχη τους σε διάφορα κομματικά όργανα που σύστησε ο αρχηγός δεν ήταν, όπως ομολογούν, ανώδυνη και χωρίς παράπλευρες απώλειες. Στελέχη όπως ο Χρίστος Βερελής, η Μιλένα Αποστολάκη, αλλά και ο Αλέκος Παπαδόπουλος, που παραδέχονται ότι βρίσκεται αμέσως μετά τον Βενιζέλο στην ιεραρχία, με τον ειδικό ρόλο που έχει ως στέλεχος με βαρύνουσας σημασίας άποψη, ήταν αντίθετοι στο να μετάσχουν στα κομματικά όργανα, δείχνοντας φανερότατα την αντίθεσή τους. «Αυτό είχε αποτέλεσμα να γίνουν ομηρικοί καβγάδες μέσα στο “ρεύμα” μεταξύ αυτών και όσων είχαν αντίθετη άποψη», παραδέχεται στέλεχος του κ. Βενιζέλου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι καβγάδες του Αλέκου Παπαδόπουλου, ο οποίος δηλώνει ότι «η σιωπή σήμερα είναι επαναστατική πράξη και πως δεν πρόκειται να “γλείψει” κανέναν για να γίνει βουλευτής», και του κ. Γιώργου Φλωρίδη, που παραδέχεται πως λόγω της καλής σχέσης που έχει με τον κ. Παπαδόπουλο από το 1998, μπορεί να τσακώνεται μαζί του κάθε εβδομάδα: «Εκείνος με αποκαλεί εκπρόσωπο του Κέινς κι εγώ του απαντώ ότι αν είχε στα χέρια του την παγκόσμια οικονομία, κάθε μέρα θα είχαμε και από ένα κραχ».
Καχυποψία μεταξύ στελεχών
Στο βενιζελικό στρατόπεδο έχει εισχωρήσει η καχυποψία μεταξύ των στελεχών μόνο και μόνο γιατί ο Παπανδρέου τοποθέτησε μερικούς εξ αυτών σε διάφορα κομματικά ή πολιτικά πόστα. Φαίνεται καθαρά ότι ορισμένα στελέχη έχουν αρχίσει να ενσωματώνονται πλήρως στην Χαριλάου Τρικούπη, αν και, όπως λένε, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τις πραγματικές της επιλογές και με ποιες πολιτικές θα βαδίσει στο μέλλον. Μιλούν πλέον, μετά και τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, για… εξαέρωση του ΠΑΣΟΚ, χωρίς ούτε ένα στέλεχος να γνωρίζει τι πραγματικά πρέπει να γίνει στο κόμμα και προς ποια κατεύθυνση πρέπει να οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση.
Ούτε δεξιά ούτε αριστερά – ευθεία μπροστά με ευθύνη
Στο ΠΑΣΟΚ πάντως δείχνουν να μην ασχολούνται τόσο με τα… εσωκομματικά του ενός ή του άλλου μπλοκ. Ακούνε βέβαια καθημερινά τα στελέχη τους, άλλος να μιλάει για δεξιά κατεύθυνση, άλλος για αριστερή στροφή, και βλέπουν να αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις η σύγχυση που προκαλούν αυτές οι φωνές. Γι’ αυτό και ο Γιώργος Παπανδρέου σημειώνει με νόημα: Ούτε δεξιά ούτε αριστερά. Μπροστά και ευθεία, με ευθύνη στην κοινωνία και τη χώρα.
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει πλέον πάρει τις αποφάσεις του. Γνωρίζει ότι η καθημερινότητα ταλανίζει χωρίς εξαιρέσεις τους συμπολίτες μας, όχι μόνο τους οικονομικά ασθενέστερους, αλλά και τη μεσαία πλέον τάξη, γνωρίζει πως δεν μπορεί να διαχωριστούν οι πολίτες σε διάφορες κατηγορίες, όλοι έχουν πάρει δάνεια, έχουν πιστωτικές κάρτες, χρωστάνε… και γι’ αυτό τονίζει ότι η πολιτική του ατζέντα περιλαμβάνει τους πάντες.


Σχολιάστε εδώ