Ο ενωτικός κι ο Βενιζελικός
Συγκεκριμένα εκλέγονται:
– Ο γραμματέας και τα μέλη της 15μελούς Νομαρχιακής Επιτροπής.
– Τα 17 μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας (τουλάχιστον ένας από κάθε νομό).
– Η επίσης 15μελής Νομαρχιακή Επιτροπή Νεολαίας.
– Οι γραμματείς και τα άλλα μέλη των επταμελών Συντονιστικών Επιτροπών, καθώς και οι γραμματείς και οι αντίστοιχες συντονιστικές επιτροπές της Ν. ΠΑΣΟΚ σε κάθε τοπική οργάνωση.
Η προεκλογική περίοδος στους «πράσινους» της Θεσσαλονίκης κύλησε σε ασυνήθιστα ήρεμο κλίμα, δίχως τις γνωστές οξύτατες αντιπαραθέσεις και τις μάχες χαρακωμάτων των εσωτερικών στρατών.
Σε αυτό συνέβαλαν αφενός η στάση των βουλευτών -οι περισσότεροι από τους οποίους κράτησαν αποστάσεις και δεν αναμίχτηκαν στις διεργασίες- καθώς και η «λογική» που διέκρινε τις κινήσεις των τοπικών κομματικών στελεχών.
«Η αναμέτρηση του Νοεμβρίου ανήκει στο παρελθόν. Πλέον, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ενότητα του κόμματος και η δουλειά του στην κοινωνία και τα μαζικά κινήματα», ήταν το μήνυμα που εκπέμφθηκε από πολλές πλευρές ΠΑΣΟΚων της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για το ξεπέρασμα της εσωστρέφειας και των εμφύλιων σπαραγμών.
Μάλιστα η «Παπανδρεϊκή» πλειοψηφία της προσωρινής -διορισμένης μετά την αναμέτρηση του Νοεμβρίου- Νομαρχιακής Επιτροπής δημιούργησε «ομάδες δουλειάς» με τη συμμετοχή όλων των «φυλών» στις οποίες ανατέθηκε η προετοιμασία των εκλογικών διαδικασιών. (Κοινά αποδεκτές εφορευτικές επιτροπές και επιβολή ασφυκτικών ελέγχων για να αποτραπούν σκιές για μπαζώματα και εκλογικές παρατυπίες).
Επιπρόσθετα, άλλες κοινές επίσης ομάδες δουλειάς επεξεργάστηκαν πολιτικά ντοκουμέντα με τα οποία διατυπώνονται θέσεις για τη Θεσσαλονίκη, καθώς και για το πώς θα πρέπει να πορευτούν τα νέα τοπικά κομματικά όργανα.
Το γεγονός ότι αυτά τα ντοκουμέντα έγιναν ομόφωνα αποδεκτά από τη Νομαρχιακή Συνέλευση του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης αποτέλεσε αφορμή για ευνοϊκά σχόλια και σκόρπισε αισιοδοξία στους «πράσινους» της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι χρόνια τώρα αδυνατούν να συμφωνήσουν ακόμη και στο… «τι μέρα είναι σήμερα».
Λίγο έλειψε οι ενωτικές διαθέσεις να φτάσουν μέχρι και στη θέση του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής, καθώς οι «Παπανδρεϊκοί» απηύθυναν πρόσκληση συνεννόησης στις άλλες πλευρές, αποσύροντας τους «δικούς τους υποψηφίους» και ζητώντας από τους εσωκομματικούς τους αντιπάλους να πράξουν το ίδιο ώστε να αναζητηθεί κοινή πρόταση για γραμματέα ο οποίος θα μπορούσε να εγγυηθεί την ενωτική πορεία και τη συλλογική δουλειά στο μέλλον.
«Δεχόμαστε να συζητήσουμε προτάσεις στελεχών τα οποία δεν χρεώνονται για την προσωπική τους συμμετοχή στην πρώτη γραμμή της αναμέτρησης του Νοεμβρίου», ήταν η πολιτική επιλογή που εξέφρασαν τα ανήκοντα στο Παπανδρεϊκό στρατόπεδο τοπικά κομματικά στελέχη στους… αντιπάλους τους, τους οποίους κάλεσαν για διαβούλευση.
Ύστερα από μερικές ημέρες προθεσμία που ζήτησαν για να συζητήσουν με τους «δικούς τους», οι εκπρόσωποι του Βενιζέλου έδειξαν πως επιμένουν στην υποψηφιότητα του Χρήστου Παπαστεργίου, η οποία θεωρούνταν «σκληρή» από τους Παπανδρεϊκούς.
Αντιθέτως, οι προσκείμενοι στον Άκη Τσοχατζόπουλο απέσυραν την υποψηφιότητα που στήριζαν αρχικά (Γιάννης Στεφάνου) και δήλωσαν ότι θα αποδέχονταν ως ενωτική την πρόταση του Χρόνη Μακρίδη (παλιό στέλεχος του κόμματος με μακρά θητεία στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, που κινείται στον χώρο των Ακικών, αλλά τον Νοέμβριο είχε ταχτεί υπέρ της υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου).
Εξαίρεση αποτέλεσε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Νίκος Γιαννόπουλος, ο οποίος διαχώρισε τη θέση του από την επιλογή των συντρόφων του της «Κοινωνικής Αριστεράς» και δήλωσε ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Παπαστεργίου.