Οδηγούν τον Χριστόφια στον μονόδρομο του Σχεδίου Ανάν

Οδηγούν τον Πρόεδρο Χριστόφια στον μονόδρομο της επιστροφής του σχεδίου, ενεργώντας ως διαπραγματευτές και διοργανώνοντας δείπνα εργασίας μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων πολιτικών και άλλων παραγόντων. Το γεγονός ανάγκασε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου να διευκρινίσει δημόσια ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας παραμένει ο μόνος διαπραγματευτής!

Ο μακρύς κατάλογος

Μετά τον κ. Αναστασιάδη, ο οποίος προ ημερών είχε παραθέσει δείπνο στην οικία του, στη Λεμεσό, προς τιμήν του κατοχικού ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τη σκυτάλη πήρε ο επιχειρηματίας και πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ Ντίνος Λόρδος, ένθερμος υποστηρικτής του Σχεδίου Ανάν. Κεντρικός καλεσμένος του δείπνου, στη Λάρνακα την περασμένη Τρίτη το βράδυ, ήταν ο ψευδοπρωθυπουργός Φερντί Σογέρ. Στο δείπνο ήταν προσκεκλημένα 100 άτομα! Ξεχώρισαν όμως με την παρουσία τους ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου, ο δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός, ο πρώην δήμαρχος Λευκωσίας Λέλλος Δημητριάδης, ο πρώην υπουργός Γεωργίας Κώστας Θεμιστοκλέους, η θυγατέρα του πρώην Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη Καίτη και ο πρώην υπουργός Εμπορίου και Εξωτερικών Νίκος Ρολάνδης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν είναι αντίθετη στις επαναπροσεγγιστικές επαφές, αλλά λόγω της παρουσίας του κ. Βασιλείου, ο οποίος συμμετέχει ως ένας από τους επικεφαλής των Ομάδων Εργασίας, αλλά και λόγω των πρωτοβουλιών Αναστασιάδη, αναγκάστηκε να τονίσει ότι διαπραγματευτής είναι μόνο ο Πρόεδρος Χριστόφιας!

Ο Σογέρ

Ο κ. Φερντί Σογέρ, ο οποίος διατελεί εκτός από «πρωθυπουργός του ψευδοκράτους» και πρόεδρος του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, είπε ότι όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου, είτε μιλούν ελληνικά είτε τουρκικά, επιδιώκουν τη λύση. Επιπρόσθετα, χαρακτήρισε «πολύ θετική εξέλιξη» τη νέα συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον κ. Ταλάτ στις 23 Μαΐου, για να εξετασθεί πού υπάρχουν προβλήματα στις Τεχνικές Επιτροπές και στις Ομάδες Εργασίας και πώς αυτά μπορούν να ξεπεραστούν. Όπως είπε, «το καλύτερο για την Κύπρο είναι μια ομοσπονδιακή λύση που θα οδηγήσει στην ειρήνη και στην ανάπτυξη μιας κοινής οικονομίας».

Σκληρός πυρήνας

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, το δείπνο Λόρδου είναι συνέχεια του δείπνου Αναστασιάδη. Υπενθυμίζουμε ότι στο δείπνο Αναστασιάδη ήταν παρόντες όπως και στο δείπνο Λόρδου ο ίδιος ο κ. Λόρδος, ο κ. Βασιλείου, ο κ. Θεμιστοκλέους και η κ. Κ. Κληρίδου. Φαίνεται ότι πρόκειται περί ομάδας ανήκουσας στους εραστές του «ναι», οι οποίοι στοχεύουν, μαζί με τους Τουρκοκύπριους, να επαναφέρουν το Σχέδιο Ανάν. Άλλωστε, ο κ. Αναστασιάδης με δηλώσεις του υποστήριξε ότι υπάρχουν πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν που πρέπει να γίνουν δεκτές. Στον χορό των δηλώσεων μπήκε και ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ένθερμος υποστηρικτής του Σχεδίου Ανάν, ο οποίος προέβη σε μια δήλωση, την οποία ήταν έτοιμος να κάνει προεκλογικά, όπως είχε γράψει το «ΠΑΡΟΝ», εάν έχανε ο κ. Κασουλίδης στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, και περνούσαν στον δεύτερο γύρο ο κ. Χριστόφιας με τον κ. Παπαδόπουλο. Κάλεσε τον κυπριακό Ελληνισμό να σταθεί δίπλα στον κ. Χριστόφια, διότι, όπως είπε, αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία λύσης και ότι δεν θα ήθελε να φύγει από αυτόν τον πλανήτη χωρίς να δει το Κυπριακό λυμένο.

Απομόνωση

Η τοποθέτηση Κληρίδη, όπως και αυτές του κ. Αναστασιάδη, σε συνδυασμό με τη θέση της τουρκικής πλευράς ότι το Σχέδιο Ανάν ζει και είναι η βάση των συνομιλιών, συνιστούν μοχλούς πίεσης επί του Προέδρου Χριστόφια και οδηγούν τα πράγματα σε μονόδρομο και τον ίδιο τον κ. Χριστόφια σε απομόνωση στην περίπτωση που τη δεδομένη στιγμή θα προβάλει αντιστάσεις τέτοιες που θα είναι απαγορευτικές για την επιστροφή του Σχεδίου Ανάν, με άλλο, για ψυχολογικούς λόγους όνομα.

Η τελευταία ευκαιρία

Διαισθανόμενος ο κύπριος Πρόεδρος το παιχνίδι που παίζεται, επιχείρησε διά του εκπροσώπου του, Στέφανου Στεφάνου, να διευκρινίσει ότι η κυβέρνηση πότε δεν ισχυρίστηκε ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία λύσης για το Κυπριακό…

Ο Ταλάτ εκβιάζει τον Πρόεδρο

Στη σκιά της επιστροφής του Σχεδίου Ανάν και του κινδύνου να οδηγηθούν οι εργασίες των Ομάδων Εργασίας και των Τεχνικών Επιτροπών σε αδιέξοδο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας συναντά την Παρασκευή, 23 του μήνα, τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, παρουσία του νέου εκπροσώπου του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών στο νησί Ταγέ Μπορίκ Ζεριχούν. Στόχος της συνάντησης είναι η εξεύρεση τρόπων για να αποφευχθεί το αδιέξοδο. Ο κ. Ταλάτ εκβιάζει τον κ. Χριστόφια ότι αν δεν πάει σε απευθείας συνομιλίες θα φέρει την ευθύνη του αδιεξόδου και θα οδηγηθεί η Κύπρος στη διχοτόμηση.

Περιουσιακό

Ο τουρκοκύπριος κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έχει θέσει στο τραπέζι των συνομιλιών το Σχέδιο Ανάν τμηματικά. Στο πλαίσιο των Ομάδων Εργασίας και σε ό,τι αφορά το θέμα των περιουσιών, η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει στις ρυθμίσεις του Σχεδίου Ανάν, που αλλάζουν ριζικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς στον κατεχόμενο σήμερα βορρά και αυριανό «Τουρκοκυπριακό Συνιστών Κράτος». Ο κ. Ταλάτ και οι Τουρκοκύπριοι επιζητούν να ισχύσει η λογική των 2/3 και του 1/3. Δηλαδή στις περιπτώσεις που έχουν ανεγερθεί κτίρια σε ελληνοκυπριακές περιουσίες, θα ανήκει στους Ελληνοκυπρίους μόνο το 1/3. Η φόρμουλα αυτή οδηγεί στο ξεπούλημα των ελληνοκυπριακών περιουσιών σε τιμές ευκαιρίας. Η λογική Ταλάτ και Άγκυρας στηρίζεται στις εγγυημένες πλειοψηφίες, που σημαίνει ότι στο σημερινό ψευδοκράτος, που θα νομιμοποιηθεί ως «Τουρκοκυπριακό Συνιστών Κράτος» στο πλαίσιο του νέου συνεταιρισμού, οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να έχουν πλειοψηφία επί του εδάφους και επί του πληθυσμού. Προ του ’74 στα κατεχόμενα οι Ελληνοκύπριοι αποτελούσαν το 82% του πληθυσμού και κατείχαν το 88% της γης. Ο κ. Ταλάτ είπε δημοσίως και ταυτοχρόνως διαβίβασε και σε Ευρωπαίους και σε Αμερικανούς ότι το καθεστώς των περιουσιών δεν μπορεί να επιστρέψει στην προ του ’74 κατάσταση και ότι θα επιλυθεί στη βάση του Σχεδίου Ανάν.

Παρθενογένεση και έποικοι

Ακόμη η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι:

• Η λύση θα στηριχθεί στην παρθενογένεση. Δηλαδή θα διαλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και θα δημιουργηθεί νέο δικέφαλο κράτος, που θα προκύψει από το σημερινό ψευδοκράτος και τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ούτε για ένα δευτερόλεπτο.

• Οι έποικοι θα παραμείνουν στο σύνολό τους στην Κύπρο. Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι αποδέχεται παραμονή 50 χιλιάδων από τις 250 χιλιάδες και βλέπουμε… Τουρκοκύπριοι δήλωσαν την περασμένη Κυριακή στην κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή» ότι οι έποικοι είναι περί τις 400 χιλιάδες!

Απευθείας συνομιλίες

Πέραν τούτου, διαφορές υπάρχουν και ως προ την αξιολόγηση της προόδου στις Τεχνικές Επιτροπές και στις Ομάδες Εργασίας. Η τουρκοκυπριακή πλευρά ισχυρίζεται ότι υπάρχει πρόοδος και η ελληνοκυπριακή ότι τα πράγματα δεν πάνε όπως θα έπρεπε. Ταυτοχρόνως, η τουρκοκυπριακή πλευρά ισχυρίζεται ότι, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις Τεχνικές Επιτροπές και τις Ομάδες Εργασίας, Χριστόφιας και Ταλάτ θα πρέπει να ξεκινήσουν μετά τον Ιούνιο συνομιλίες. Τον Ιούνιο λήγει το τρίμηνο χρονοδιάγραμμα λειτουργίας των Τεχνικών Επιτροπών και των Ομάδων Εργασίας. Όπως η συμφωνία της 21ης Μαρτίου προνοεί, μετά το τρίμηνο χρονοδιάγραμμα ακολουθεί συνάντηση αξιολόγησης του έργου των Τεχνικών Επιτροπών και των Ομάδων Εργασίας από τους δυο ηγέτες και εν συνεχεία εμπλοκή τους σε απευθείας συνομιλίες.

Κληρίδης – Ταλάτ

Ο κ. Ταλάτ και ο γηραιός πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης συμφωνούν ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία. Ο κ. Ταλάτ εκβιάζει τον κ. Χριστόφια ότι αν δεν πάει σε απευθείας συνομιλίες θα σηκώσει το βάρος της αποτυχίας και θα είναι υπεύθυνος για τη διχοτόμηση. Όταν ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι δεν θα δεχθεί να χάσει η Κυπριακή Δημοκρατία τη διεθνή της υπόσταση έστω και για ένα δευτερόλεπτο, ο κ. Ταλάτ απάντησε: «Εφόσον ο κ. Χριστόφιας δεν αποδέχεται διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε εμείς θα διαλύσουμε το κράτος μας».


Σχολιάστε εδώ