Ξανά στην κατηφόρα το ΠΑΣΟΚ…

Σε μια περίοδο όπου η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια κυριαρχούν στις εικόνες των ΜΜΕ, όπου η απεργίες των βυτιοφορέων και των φορτηγατζήδων προξένησαν σοβαρά προβλήματα στους πολίτες, όπου τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η υπόλοιπη αντιπολίτευση καταγγέλλουν την κυβέρνηση για τον ΟΤΕ, όλες οι δημοσκοπήσεις της περιόδου δείχνουν πως Γιώργος και ΠΑΣΟΚ δεν πείθουν, δεν μπορούν, αδυνατούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του λαού!

Η δημοσκόπηση της RASS που δημοσίευσε την περασμένη Κυριακή «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» κατέγραψε ακριβώς ποσοτικά και ποιοτικά τις παραπάνω επισημάνσεις. Έδειξε ακόμα και την υπέρ της ΝΔ διαφορά να διευρύνεται σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας, ενώ η διαφορά υπέρ του Κ. Καραμανλή έναντι του Γ. Παπανδρέου στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία παραμένει… χαοτική. Επίσης, στα ποιοτικά στοιχεία οι επιδόσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προέκυπταν… απελπιστικές.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και απʼ τη δημοσκόπηση της Public Issue για την «Καθημερινή». Αλλά σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας από άλλες επίσης έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τη βδομάδα που πέρασε και είναι σε γνώση τόσο του Μαξίμου όσο και της Χαρ. Τρικούπη, προκύπτουν τα εξής εξαιρετικά ενδιαφέροντα όσο και απογοητευτικά για το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του στοιχεία:

• Περίπου οι 6 στους 10 ερωτηθέντες τάσσονται υπέρ της ίδρυσης παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα και αποδοκιμάζουν την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ απʼ τη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος, που μπλοκάρει τη συγκεκριμένη αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος. Είναι σαφές ότι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού καταδικάζει την αποχώρηση απʼ τη συνταγματική αναθεώρηση και έχει πειστεί ότι αυτή η αποχώρηση υπαγορεύτηκε απʼ τον φόβο του Γιώργου να μην ξανάρθουν στην επικαιρότητα οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις για την αναθεώρηση του άρθρου 16 και όχι από… ευαισθησία για «γαλάζια πραξικοπήματα» στη διαδικασία της αναθεώρησης. Είναι σαφές ακόμα, ότι αυτήν την αποχώρηση το ΠΑΣΟΚ κι ο Γιώργος την πληρώνουν και θα συνεχίσουν να την πληρώνουν…

• Περίπου οι 8 στους 10 ζητούν την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, αποδοκιμάζοντας έτσι τη στήριξη της αντιπολίτευσης σε επαγγελματικές συντεχνίες που απεργούν και δημιουργούν με αυτόν τον τρόπο σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

• Οι μισοί, 5 στους 10, τάσσονται υπέρ της αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ, των λιμανιών κ.λπ., ζητώντας βέβαια παράλληλα τη συνέχιση του κρατικού ελέγχου. Αλλά το σημαντικό είναι ότι ίσως για πρώτη φορά φαίνεται να διαμορφώνεται πλειοψηφία υπέρ των αποκρατικοποιήσεων. Και αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση μάλλον δεν θα αντιμετωπίσει κάποια σοβαρά προβλήματα στις βασικές αυτές επιλογές της, παρά την οξύτητα της αντιπολίτευσης κυρίως για το θέμα του ΟΤΕ. Οπότε η επιλογή του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του να πάνε σε όξυνση για το θέμα αυτό δεν φαίνεται να έχει αποτέλεσμα…

• Κάτι που άλλωστε προκύπτει και από ένα άλλο εύρημα. Συγκεκριμένα περίπου οι 7 στους 10 εκ των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι οι τοποθετήσεις του ΠΑΣΟΚ ότι όποτε γίνει κυβέρνηση θα επαναφέρει τον κρατικό έλεγχο είναι απλώς και μόνο «εντυπωσιασμός»! Με απλά λόγια, δεν πείθει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ούτε σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα…

Χειρότερα με το ΠΑΣΟΚ!

Αλλά τα πράγματα, κατά τις ίδιες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, είναι ακόμα χειρότερα όταν μετρώνται είτε η απήχηση του Γ. Παπανδρέου, είτε συγκριτικά Καραμανλής και Παπανδρέου ή κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα:

– Ενώ υπάρχει και καταγράφεται μεγάλος βαθμός δυσαρέσκειας απʼ την κυβέρνηση, καταγράφεται ακόμα μεγαλύτερη δυσαρέσκεια για το ΠΑΣΟΚ!

– Ενώ, παρά τη μεγάλη δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης, ο Καραμανλής παραμένει αλώβητος, ο Παπανδρέου αντίθετα «ακολουθεί» σε πτώση και αναξιοπιστία το κόμμα του. Έτσι εμφανίζεται με 20 μονάδες αρνητικό ισοζύγιο δημοφιλίας! Επαναλαμβάνουμε, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση κι ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζουν μύρια όσα προβλήματα!

– Το σημαντικότερο: Εννιά στους δέκα πολίτες δηλώνουν πως τα πράγματα θα ήταν χειρότερα, αν ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ!

– Επίσης όλες οι έρευνες δείχνουν ότι συνεχίζεται η αιμορραγία του ΠΑΣΟΚ προς τα αριστερά του, παρά τις «αριστερές στροφές» και τις προσπάθειες να συναγωνιστεί ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ…

Αλλά αυτό το κλίμα το αντιλαμβάνονται και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, άσχετα με το αν για ευνόητους λόγους δεν το δηλώνουν δημόσια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις σημερινές εσωκομματικές εκλογές η συμμετοχή αναμένεται πολύ μικρή, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις όπου μόλις και μετά βίας συμπληρώθηκαν τα ψηφοδέλτια! Ενώ πενιχρή ήταν η συμμετοχή και στα κλιμάκια που επισκέφτηκαν οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα για να προετοιμάσουν τις εκλογές αυτές.

Την κατάσταση μας περιέγραψε στέλεχος, πρώην υπουργός με τις εξής φράσεις:

• «Ανησυχούμε, επειδή ουδείς ανησυχεί για το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό μας»…

Άλλο στέλεχος μας περιέγραψε την κατάσταση με την επισήμανση «ποιο ΠΑΣΟΚ, αυτό που δείχνουμε είναι απʼ τη μια ο Γιώργος και απʼ την άλλη οι… υπάλληλοί του»!

Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον απογοητευμένοι εμφανίζονται ακόμα και οι θερμότεροι υποστηρικτές του κατά την εσωκομματική αναμέτρηση της 11ης Νοέμβρη.

Απογοήτευση επικρατεί και για τα νέα όργανα που συγκροτήθηκαν μετά το συνέδριο. Ιδίως το νέο ΠΣ θεωρείται αδύνατο και ανίκανο να κάνει παραγωγή πολιτικής, ενώ εμφανίστηκαν ξανά αντιπαραθέσεις μεταξύ οργάνων για αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων…

Καμία συμφωνία με Γιώργο

Πάντως στελέχη προσκείμενα τόσο στον Γιώργο όσο και στον Βενιζέλο διαψεύδουν δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «συμφωνία κυρίων» μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του Β. Βενιζέλου, που προβλέπει εσωκομματική ανακωχή.

Τέτοια συμφωνία δεν υπάρχει, τονίζουν. Απλώς, συμπληρώνουν, αυτήν την περίοδο υπάρχει μια σύμπτωση επιδιώξεων και στρατηγικών, οπότε είναι φυσικό να έχουν πέσει οι τόνοι της αντιπαράθεσης…

Πάντως στελέχη προσκείμενα στον Γ. Παπανδρέου εγκαλούν τον Βενιζέλο για την παρουσία του στο συμπόσιο του Κ. Μητσοτάκη και εκτιμούν ότι του έκανε εσωκομματική ζημιά. Προσθέτουν δε εμφαντικά ότι απέφυγε επιμελώς να χρησιμοποιήσει τον όρο «αποστασία»!


Σχολιάστε εδώ