ΛΟΓΟΚΡΙΤΗΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΡΤ

Η στάση Παναγόπουλου προκάλεσε τσουνάμι αντιδράσεων στην κοινωνία, αφήνοντας έκθετο τον πρόεδρο της ΕΡΤ, μέλος της ΕΣΗΕΑ, Χρήστο Παναγόπουλο, τον πολιτικό του προϊστάμενο και δημοσιογράφο Θόδωρο Ρουσόπουλο και, βέβαια, τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος, εξαιτίας των πράξεων των υφισταμένων του, συγκρίνεται με τον Κώστα Σημίτη στον τρόπο αντιμετώπισης του Τύπου.
Η λογοκρισία στις εκπομπές του Κούλογλου είναι βαθιά πολιτικό θέμα. Ο ίδιος ο Χρ. Παναγόπουλος ήθελε εδώ και δύο χρόνια να τον κόψει από την ΕΡΤ. Δεν μπορούσε όμως. Ο ίδιος ο δημοσιογράφος, βγαίνοντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Ράδιο Αρβύλα», μίλησε για πιέσεις της αμερικανικής πρεσβείας. Το αποτέλεσμα ήταν να μετακινηθεί από τη ΝΕΤ (με την υψηλότερη τηλεθέαση) στην ΕΤ-1 της «υποβάθμισης». Οι τελευταίες εκπομπές όμως του δημοσιογράφου ενόχλησαν την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκπομπή του Κούλογλου για τον Πούτιν, δύο μέρες μετά την επιστροφή του Κώστα Καραμανλή από τη Ρωσία, ήταν αυτή που έδωσε πολιτικά το πράσινο φως για την απομάκρυνση του δημοσιογράφου. Κανονικά, αν ήταν σοβαρή η κυβέρνηση, έπρεπε να ζητήσει την παραίτηση της διοίκησης της ΕΡΤ, γιατί αυτή υποτίθεται ότι έχει τον έλεγχο του προγραμματισμού και γνώριζε τι εκπομπές βγαίνουν στον αέρα. Αν η διοίκηση έλεγε στον Κούλογλου ότι δεν βγαίνει τώρα η εκπομπή για τον Πούτιν, δεν θα γινόταν τίποτε. Εκτός αν ορισμένοι, πονηρά σκεπτόμενοι, βρήκαν τη μεγάλη ευκαιρία να απομακρύνουν τον δημοσιογράφο. Ήδη οι σχέσεις ήταν τεταμένες. Όπως δήλωσε ο Στ. Κούλογλου, ο πρόεδρος της ΕΡΤ τού ζήτησε να μη βγάλει το ντοκιμαντέρ για τη «γενιά των 700 ευρώ». Αυτός επέμενε, καθώς η δουλειά ήταν πολύμηνη και η έρευνα σημαντική. Το τρίτο «χτύπημα» ήταν η δημοσιογραφική βίζα για την Κίνα. Ο ΕΡΤ αρνήθηκε να δώσει βεβαίωση στον δημοσιογράφο. Αυτά που υποστηρίζει ο γενικός διευθυντής τηλεόρασης Δ. Γόντικας, ότι για την Κίνα έμαθε στις 8 Μαΐου, μόνο γέλια προκαλούν, αφού ο προγραμματισμός των εκπομπών του Κούλογλου (μεταξύ των οποίων το ντοκιμαντέρ για την Κίνα) είχε κατατεθεί στην ΕΡΤ από τον Ιούλιο του 2007! Πώς είναι δυνατόν να είχαν εγκριθεί οι παραγωγές και η διοίκηση να μη γνώριζε τα ντοκιμαντέρ που θα έκανε ο δημοσιογράφος; Το επιχείρημα της ΕΡΤ ότι έχει συνεργασία με την Κίνα αποδεικνύει απλώς τη λογοκρισία και απαντήθηκε δικαίως στα πολλά blogs στο διαδίκτυο ότι κρατική ΕΡΤ και κινέζικες αρχές συνέπεσαν στην αντίληψη για την προπαγάνδα του ψέματος.
Λογοκρισία, αγωγές και Παναγόπουλος
Η πρωτοφανής επιχείρηση λογοκρισίας εναντίον του Στέλιου Κούλογλου είναι ένα ακόμη γεγονός που επιβεβαιώνει τη σταθερή και απαρέγκλιτη δημοσιογραφική προσπάθεια του «Π» για τον έλεγχο των ενεργειών της διοίκησης της ΕΡΤ ΑΕ. Το «Π» έγκαιρα είχε μιλήσει για απόπειρες λογοκρισίας στην κρατική τηλεόραση από τον προϊστάμενό της και γιʼ αυτήν του την αποκάλυψη «τιμωρήθηκε» με την κατάθεση αγωγής από τον ίδιο τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ, ο οποίος ζητάει 2,5 εκατ. ευρώ από την εφημερίδα. Στην αγωγή μάλιστα εγκαλεί την εφημερίδα επειδή έγκαιρα χρησιμοποίησε τον όρο «λογοκριτής» για το πρόσωπό του. Σήμερα πια τον κατηγορούν σχεδόν όλοι (πολίτες στο internet, δημοσιογράφοι, Συνασπισμός) για την άσκηση λογοκρισίας. Θα καταθέσει άραγε και σε βάρος όλων των παραπάνω αγωγές; Η αγωγή σε βάρος του «Π» ήταν για να σταματήσει η εφημερίδα μας τις αποκαλύψεις. Ποια είναι η θέση της Ένωσης Συντακτών και του πειθαρχικού συμβουλίου της για το μέλος της που κατέχει τη θέση του προέδρου – διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ;
Τι συμβαίνει σήμερα στην ΕΡΤ
1. Σε εξέλιξη είναι η ανάκριση από την
Εισαγγελέα Ελένη Ράικου μετά την άσκηση δίωξης για παράβαση καθήκοντος εναντίον του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ Χρήστου Παναγόπουλου.
2. Το πολυσέλιδο πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης καλεί την ΕΡΤ να προχωρήσει σε αλλαγή του τρόπου παραγωγής του προγράμματος, ζητάει ειδικότερους ελέγχους για τις παραγωγές «Olympic Trophy» και «Διονύσης Σολωμός» (για την οποία υπάρχουν και καταδικαστικές αποφάσεις).
3. «Διώκονται» στελέχη της ΕΡΤ που πρόσκεινται στη ΝΔ (Ελένη Δεμεντή κ.λπ.) ή όχι ( Παναγιώτης Καλφαγιάννης κ.λπ.) και είναι σε θέση να γνωρίζουν και να κρίνουν πώς λειτουργεί ο μηχανισμός της ΕΡΤ.
4. Ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΡΤ Κώστας Κέκης διαγράφτηκε για έξι μήνες από την ΕΣΗΕΑ, επειδή κατέθεσε σε δικαστήριο σε βάρος συναδέλφων του δημοσιογράφων.
5. Διάφορα «στελέχη» και «σύμβουλοι» όλων των κομματικών αποχρώσεων αναλαμβάνουν διάφορες θέσεις της ΕΡΤ.
6. Παρά τη γενναία αύξηση του ανταποδοτικού τέλους (κατά ένα ευρώ τον μήνα) και τις επιχορηγήσεις από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων Κοινωνία της Πληροφορίας, οι ζημίες για το 2007 εκτιμώνται σε 11,9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα σωρευμένα χρέη την περίοδο 2005-06 ανέρχονταν σε 125 εκατομμύρια ευρώ.
7. Εκκρεμεί η λύση για την ένταξη σε μισθολογικά κλιμάκια των πρώην συμβασιούχων για τους οποίους δεν αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία, με την αιτιολογία ότι δεν έχουν ένσημα. Τα ένσημα έπρεπε να τα δίνει η ΕΡΤ και υπάρχει διαφωνία με το
ΙΚΑ.
8. Άγνωστο ποσό χρημάτων διοχετεύεται σε αθλητικά προγράμματα, κυρίως ποδόσφαιρο, προγράμματα, τη στιγμή που η ελληνική παραγωγή μυθοπλασίας και η εσωτερική τηλεοπτική παραγωγή είναι υποβαθμισμένες.
• Επικοινωνία με τον Στέλιο Κούλογλου είχαν από την πρώτη στιγμή ο Αλέκος Αλαβάνος, ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και υπουργός της κυβέρνησης. Και οι τρεις σημείωσαν την κάθετη διαφωνία τους για την απομάκρυνσή του.
Και στην Ευρωβουλή
Πέντε ευρωβουλευτές, η Mαριλένα Kοππά, ο Σταύρος Λαμπρινίδης, ο Kώστας Mποτόπουλος, η Άννυ Ποδηματά από το ΠΑΣΟΚ και ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΝ, ενημέρωσαν με επιστολή τους τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ. Πέτεριγκ για την απομάκρυνση του Στέλιου Κούλογλου από την ΕΡΤ. Στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται επίσης στην πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς και στις Επιτρόπους κ. Ρέντιγκ και Bάλστρομ, οι πέντε ευρωβουλευτές «εφιστούν την προσοχή στο γεγονός της μονομερούς διακοπής της συνεργασίας του δημοσιογράφου με την κρατική Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, και στους λόγους που οδήγησαν σʼ αυτήν, και διατυπώνουν την ανησυχία τους για το πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης και τον πλουραλισμό στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς και στο κατοχυρωμένο δικαίωμα πληροφόρησης των πολιτών».
«Συλλαλητήριο» στο internet
Στο internet υπάρχει αγανάκτηση για την απόφαση Παναγόπουλου. Πολλοί ζητούν την επαναφορά της εκπομπής, άλλοι την παραίτηση του προέδρου, ενώ κάποιοι θέλουν να διακόψουν την πληρωμή του ανταποδοτικού τέλους. Εκτενή αφιερώματα υπάρχουν σε πολλά sites, όπως το Indymedia, και blogs, ενώ η ιστοσελίδα της εκπομπής (www.rwf.gr) είναι ανενεργός, εξαιτίας του όγκου των σχολίων διαμαρτυρίας των τηλεθεατών εναντίον της ΕΡΤ.
Πιπιλή: Με δικά σου χρήματα,
κάνε μου αγωγή, Παναγόπουλε!
Τη μεγαλύτερη αίσθηση έκανε η παρέμβαση της Φωτεινής Πιπιλή, βουλευτή της ΝΔ στην Αʼ Αθηνών. Ήταν η μοναδική μεταξύ όλων των βουλευτών του κόμματος και φυσικά μεταξύ των δημοσιογράφων-βουλευτών (Ντινόπουλος – Παναγιωτόπουλος κ.ά.) που δήλωσε πρόθυμη ακόμη και να καταθέσει υπέρ του Κούλογλου σε μια πιθανή εκδίκαση αγωγής. Στη δήλωσή της η κ. Πιπιλή θυμίζει πως οι «επιτυχίες» της ΕΡΤ είναι η Παπαρίζου, η Βίσση, οι φραπελιές και οι εξωγήινοι της Δρούζα και πως ήταν από τους λίγους που τα βρόντηξε κι έφυγε από την ΕΡΤ, καταγγέλλοντας τον πρόεδρό της για τη στάση του. Ολόκληρη η δήλωση της Φ. Πιπιλή έχει ως εξής:
«Το γεγονός ότι είμαι πλέον βουλευτής στην Αʼ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία δεν δίνει δικαιολογίες για επιλογές του ʽʽτύπου Παναγόπουλουʼʼ. Για εμένα προσωπικά και σχεδόν το σύνολο των ΜΜΕ ο κύριος Παναγόπουλος έχει συνδέσει, αν και δημοσιογράφος, την ιστορία του ως πρόεδρος της ΕΡΤ με την Έλενα Παπαρίζου, τη φούστα της, την Άννα Βίσση και το μοντέλο Jean Paul Gautier, τις φραπελιές και τους εξωγήινους της Άννας Δρούζα, και φυσικά με την Καλομοίρα (δεν ξέρω ακόμη ποιος της ράβει το φουστάνι), ως προς το μεγάλο ʽʽεθνικό τουʼʼ έργο τη Eurovision.
Ως προς το όνομα Φωτεινή Πιπιλή, είναι γνωστή κι έχει καταγγελθεί από εμένα η ʽʽαλαζονείαʼʼ και το ʽʽυφάκιʼʼ του. Προσωπικά τον αγνόησα, τα βρόντηξα, τον κατήγγειλα στον Τύπο κι έφυγα από την ΕΡΤ του Παναγόπουλου. Απλώς προηγήθηκα της αντίστοιχης συμπεριφοράς του προέδρου της δημόσιας τηλεόρασης –που πληρώνω κι εγώ ως φορολογούμενος πολίτης– και της παρέας του στον Στέλιο Κούλογλου. Άλλοι κρίνονται από τις ʽʽφούστεςʼʼ της Eurovision και άλλοι από τα διεθνή βραβεία τους. Είναι γνωστό ότι είμαι υπέρ της κατάργησης της βουλευτικής ασυλίας, στην οποία πρωτοπόρησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στη συνταγματική αναθεώρηση. Εάν θέλει ο κύριος Παναγόπουλος, αλλά με δικά του έξοδα, όχι της ΕΡΤ, ας μου κάνει αγωγή. Εάν το θέλει ο Στέλιος ο Κούλογλου να με καλέσει ως μάρτυρα σε πιθανή αγωγή του, ας με θεωρήσει δεδομένη. Γιατί πάνω από όλα είμαι υπέρ των άξιων δημοσιογράφων -των λίγων που απέμειναν– όχι μόνο στη δημόσια τηλεόραση αλλά και στην ιδιωτική».


Σχολιάστε εδώ