Κοροϊδεύει τον κόσμο η Τράπεζα της Ελλάδος

Χρειάστηκαν 15 μέρες για να συνταχθεί μια ανακοίνωση που θα ωραιοποιούσε την κατάσταση, ενώ πάντοτε η σχετική γνωστοποίηση γινόταν την άλλη μέρα. Εν τω μεταξύ, ο Ν. Γκαργκάνας, σε γεύμα που παρέθεσε την Τρίτη στους τραπεζίτες, τους ανακοίνωσε (περιχαρής, όπως μας είπαν, και όχι χαιρέκακος) ότι θα… δημοσιοποιήσει την τιμωρία τους! Ευγενής ο άνθρωπος, δεν ήθελε να τους αιφνιδιάσει. Υπενθυμίζουμε ότι ο τραπεζικός νόμος (ν. 3601/2007) ορίζει στο άρθρο 69 ότι «κατά την επιμέτρηση των προστίμων και λοιπών κυρώσεων που επιβάλλονται από την Τράπεζα της Ελλάδος λαμβάνονται υπόψη, ιδίως, το είδος και η βαρύτητα της παράβασης, η επίπτωση της παράβασης στην εύρυθμη λειτουργία του πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος, η τυχόν καθʼ υποτροπή τέλεση παραβάσεων του παρόντος νόμου, η ανάγκη πρόληψης παρόμοιων παραβάσεων, καθώς και οι τυχόν αρνητικές επιπτώσεις επί των συναλλασσομένων με το πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα». Επίσης, ο ίδιος νόμος δίνει τη δυνατότητα να δημοσιοποιούνται οι κυρώσεις αυτές, για την ενίσχυση της διαφάνειας στην αγορά, εφόσον η Τράπεζα της Ελλάδος κρίνει ότι η σχετική δημοσιοποίηση δεν συνδέεται με τις εποπτικές απαιτήσεις που θεσπίζονται με τον τραπεζικό νόμο και δεν είναι πιθανό η δημοσιοποίηση «να δημιουργήσει κίνδυνο σοβαρής διατάραξης των χρηματοπιστωτικών αγορών ή δυσανάλογης ζημίας στα ενδιαφερόμενα μέρη». Εξάλλου η FATF (διακυβερνητική οργάνωση για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος) στην έκθεσή της για την Ελλάδα τον περασμένο Ιούνιο απαιτεί όχι μόνο τη δημοσίευση των κυρώσεων αλλά και την ονομαστική αναφορά των παραβατών.
Οι τράπεζες τιμωρήθηκαν και πάλι με άτοκες καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος για έξι μήνες (και όχι ένα χρόνο) και το πραγματικό κόστος των κυρώσεων που επιβλήθηκαν εκτείνεται από 25.000-175.000 ευρώ ανά τράπεζα! Οι παραβάσεις αφορούν κυρίως το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και την αδιαφάνεια των συναλλαγών.
«Λάδι» η BNP
Οι υποθέσεις παραπέμπουν, κυρίως, στα υποκαταστήματα τραπεζών στην Κρήτη (περίπτωση Ζωνιανών) αλλά και στην BNP PARIBAS, γνωστή στο πανελλήνιο για τη χρηματική κατάθεση Αναστασιάδη (το κόστος της… εξοντωτικής κύρωσης είναι 30.000 ευρώ, ενώ καθυστερημένα έστειλε αναφορά στον Ζορμπά για την ύποπτη κατάθεση και ενώ το private banking της Κουμπάρη ήταν διάτρητο, με βαρύτατη ευθύνη της Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος, που δεν το είχε ποτέ ελέγξει!). Βέβαια, η ανακοίνωση υπογραμμίζει για την BNP ότι οι παραβάσεις της τελευταίας για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος αναφέρονται στην περίοδο 2004-2006. (Αυτό τι σημαίνει; Ότι δεν ολοκληρώθηκε η υπόθεση Αναστασιάδη ή ότι κρίθηκε ως μη… ενδιαφέρουσα; Και γιατί μόνο για την BNP o έλεγχος σταμάτησε το 2006; Ας απαντήσει ο κ. Κυριακόπουλος.) Η ονομαστική αναφορά των τραπεζών γίνεται για πρώτη φορά -δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς όπως τονίσαμε- και αφορά 19 τράπεζες (επί συνόλου 59, πλην των συνεταιριστικών τραπεζών). Η κοροϊδία όμως συνεχίζεται, σε σημείο που στην Τράπεζα της Ελλάδος ονομάζουν την αρμόδια Επιτροπή Συμβούλιο Χαρίτων! Και βέβαια την κύρια ευθύνη την έχει ο εισηγητής, αρμόδιος διευθυντής και υπεύθυνος για τα ελλείμματα ελέγχων και εποπτείας Π. Κυριακόπουλος, που δεν αξιολογεί όπως πρέπει την παρέμβαση Παπούλια στις 8 Μαΐου και την αγόρευση Καραμανλή στη Βουλή στις 9 Μαΐου για την προστασία των καταναλωτών τραπεζικών προϊόντων.
Η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος θολώνει περισσότερο τα νερά, διότι:
• Δεν εξειδικεύει τις παραβάσεις ανά τράπεζα, για να ξέρουμε τι προβλήματα παρουσιάζει κάθε πιστωτικό ίδρυμα και αν η επιβληθείσα κύρωση είναι αναλογική της παράβασης και αποτελεσματική.
• Δεν αξιοποιεί τις δυνατότητες της Πράξης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος 2602/2008, που θεσμοθετεί ανώτατο όριο προστίμου τα 2 εκατ. ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής τα 3 εκατ. ευρώ.
• Δεν μας λέει ποιες τράπεζες είναι υπότροπες (και είναι αρκετές και μάλιστα… ευνοούμενες).
• Δεν διευκρινίζει γιατί δεν δημοσιοποιήθηκαν κάποιες κυρώσεις. Επειδή –μάλλον– δεν συνδέονται με τις εποπτικές απαιτήσεις του τραπεζικού νόμου (και ποιες παραβάσεις είναι αυτές) ή επειδή μπορεί να δημιουργήσουν κίνδυνο σοβαρής διατάραξης των χρηματοπιστωτικών αγορών ή δυσανάλογη ζημιά στα υποκείμενα των κυρώσεων;
Έτσι, η χωλή δημοσιοποίηση δένει με τη χωλή εποπτεία και ιδίως τον χωλό έλεγχο, προς δόξαν του τραπεζικού κεφαλαίου!
Η Εθνική πρώτη σε υπερβολικές χρεώσεις
Η Εθνική δεν είναι πια η «Μεγάλη Φίλη» των δανειοληπτών, καθώς επί των ημερών του Τάκη Αράπογλου φαίνεται ότι πρωτοστατεί σε υπερβολικές χρεώσεις με προμήθειες και έξοδα. Αυτό προκύπτει από το ύψος των προστίμων που της επέβαλε την Παρασκευή ο κ. Νίκος Γκαργκάνας, σε μια ύστατη προσπάθεια να… μαλακώσει το αυστηρό, αντιλαϊκό του προφίλ – αφού, βεβαίως, είχε προσφέρει στον εαυτό του τα ισόβια προνόμια του επίτιμου διοικητή…


Σχολιάστε εδώ