ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ

Έξι συνεδριάσεις με άδεια έδρανα

Το κλίμα απαξίωσης που βγήκε από τις συζητήσεις για την Αναθεώρηση που έγιναν τις δύο προηγούμενες εβδομάδες στην Ολομέλεια θα έπρεπε να προβληματίσει, καθώς οι βουλευτές που συμμετείχαν στις έξι συνεδριάσεις που έγιναν ήταν ελάχιστοι.

Ακόμη και τη μέρα που συζητούνταν το άρθρο 16, που υποτίθεται ότι ήταν η «κορωνίδα» των αλλαγών της «γαλάζιας» παράταξης, ο υπουργός Παιδείας Ευρυπίδης Στυλιανίδης «σκιαμαχούσε» με το απόν και διχασμένο σε αυτό το θέμα ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στα άδεια έδρανα.

Και αυτό ίσως είναι το δεύτερο χαρακτηριστικό αυτού του αναθεωρητικού εγχειρήματος που έγινε για τους βουλευτές, αλλά… ερήμην των βουλευτών.

————–*—————

Το «τεκμήριο εχεμύθειας» και

η ηρωική έξοδος του Γ. Ζορμπά

Συμφιλιωμένος με την ιδέα ότι η «εκπαραθύρωσή» του από την Αρχή για το «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» είναι ζήτημα χρόνου, εμφανίστηκε την Πέμπτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο πρώην εισαγγελέας Γιώργος Ζορμπάς.

Γι’ αυτό και με τη γνωστή ευφυΐα του (που «μπορεί να τρελάνει… τρένο», όπως μάλλον εύστοχα παρατήρησε ο «γαλάζιος» Γ. Τραγάκης), εξαπέλυσε έμμεσες, αλλά αρκούντως σαφείς βολές κατά των πάντων, βάζοντας κυρίως στο στόχαστρό του τον Γ. Αλογοσκούφη, που δεν του αποσπά το απαραίτητο προσωπικό, τον υπουργό Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη και τους παλαιούς του συναδέλφους εισαγγελείς Γ. Σανιδά και Γ. Κολιοκώστα, που αποφάσισαν να του επιστραφούν ως «μη σύννομα» τα πορίσματα για τα ομόλογα, αλλά και τους εμπλεκομένους στη «λεηλασία των Ταμείων», λέγοντας ότι «τελέστηκαν πολλά κακουργήματα».

Φρόντισε, επίσης, εντέχνως να αποκαλύψει ότι με το νομοσχέδιο (έχει γράψει σχετικά η στήλη) που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της Αρχής, η οποία παύει να είναι ανεξάρτητη και τίθεται υπό την εποπτεία του υπουργού Οικονομικών, γεγονός που, όπως άφησε να διαφανεί, θα προκαλέσει την παρέμβαση της διεθνούς ένωσης των ομόλογων αρχών, της FATF, η οποία ήδη έχει βαθμολογήσει τη χώρα μας με τη χαμηλότερη επίδοση στην προσπάθεια καταπολέμησης του «ξεπλύματος».

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που προσπάθησαν να του αποσπάσουν περισσότερα για το περιεχόμενο των πορισμάτων δεν τα κατάφεραν, αφού ο πρώην εισαγγελέας (ο οποίος ήταν ενήμερος για τα πάντα και αναφέρθηκε μάλιστα και σε δημοσιεύματα του «Π») ξέρει καλά ότι με το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει τώρα και το έχει συντάξει ο ίδιος, δεσμεύεται με «τεκμήριο εχεμύθειας».

Το συμπέρασμα από την ακρόασή του ήταν ότι ο κ. Ζορμπάς, παρότι δήλωσε ότι θέλει να παραμείνει, προετοιμάζεται για «ηρωική έξοδο» και με το που θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο θα αποχωρήσει από την Αρχή, υπερασπιζόμενος την υστεροφημία της ανεξαρτησίας του, που είναι αυτό που τον ενδιαφέρει.

————–*—————

Κακουργήματα…

Υπήρξε βρώμικο πολιτικό χρήμα; Ή σύμφωνα με τη διατύπωση της Λιάνας Κανέλλη: «Αξίζει τον κόπο να ανοίξει η συζήτηση για βρώμικο πολιτικό χρήμα;».

Και ιδού η αποκαλυπτική απάντηση του έμπειρου εισαγγελέα Γ. Ζορμπά: «Φρονώ ότι η νοημοσύνη σας και το έργο της επιτροπής επιτάσσει το επιβεβλημένο της αναζήτησης των πορισμάτων από τον εισαγγελέα Εφετών…». Το πονηρό χαμόγελό του εξάλλου υποσχόταν ότι πρόκειται για συναρπαστικό ανάγνωσμα.

Όταν δε ρωτήθηκε από τον κ. Κουβέλη αν τα πορίσματά του βεβαιώνουν τέλεση αδικημάτων και σε ποιον βαθμό η απάντησή του ήταν κατηγορηματική: «Κακουργηματικό!».

«Πρόκειται για ένα ή πολλά τέτοια αδικήματα;», επέμενε ο κ. Κουβέλης. Και η απάντηση ήταν ότι πρόκειται για περισσότερα του ενός…

Οι αιχμές του κ. Ζορμπά και οι ευθύνες που αποδίδονται περιλαμβάνουν: Τον κ. Σανιδά για τη γνωμοδότηση περί μη σύννομου πορίσματος, τον κ. Κολιοκώστα για την επιστροφή του πορίσματος, τον κ. Χατζηγάκη για το γεγονός ότι αδράνησε αν και είχε ενημερωθεί και τον κ. Αλογοσκούφη, γιατί έχει δρομολογήσει τη θέσπιση νόμου με τον οποίο η Ανεξάρτητη Αρχή θα μεταβάλλεται σε μια διοικητική επιτροπή εποπτευόμενη από τον ίδιο.

Θα έλεγε κανείς ότι μετά από τέτοια τοποθέτηση, ο κ. Ζορμπάς δεν θα έβλεπε την ώρα να εγκαταλείψει τη θέση του. Φευ όμως… Στο ερώτημα αν προσφέρεται να παραμείνει απάντησε σαν… έτοιμος από καιρό: «Το ερώτημα δεν αφορά μόνο εμένα. Μερικώς με αφορά. Η μέχρι τώρα διάθεση και υπομονή μου μαρτυρεί τα περί εμαυτόν. Ο νομοθέτης είναι παντοδύναμος. Δεν νομοθετώ εγώ. Και ο νομοθέτης θα κρίνει, δεν θα γνωμοδοτήσει»…

Έδωσαν και πήραν οι φιλοφρονήσεις στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με προσκεκλημένο τον Γιώργο Ζορμπά. Εκείνος εξήρε την ευφυΐα των βουλευτών της αντιπολίτευσης που του έδιναν καλές πάσες και φυσικά εισέπραττε τα δέοντα.

Όταν μάλιστα ήρθε η σειρά της Λιάνας Κανέλλη να ρωτήσει… απειλήθηκε ειδύλλιο!

«Εάν ξαναδιακόψετε την ώρα που μιλάει αντικομμουνιστής στο ΚΚΕ θα φύγω!», προειδοποίησε τον μονίμως διακοψία κ. Τραγάκη. Αργότερα όπως ομολόγησε η ίδια, αναπτύχθηκε «φλερτ ενός αντικομμουνιστή με μία κομμουνίστρια. Θα μπορούσε ενδεχομένως να καταλήξει σε γάμο, αν κι εγώ συναινετικούς βιασμούς και παρά φύσιν γάμους δεν κάνω…».

Και μια και η συζήτηση περί αντικομμουνισμού τον λόγο τον είχε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Θ. Πλεύρης, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει τη χαρά του που μιλάει με κάποιον αντικομμουνιστή!.

————–*—————

Διαψεύδει τον υπουργό

η εξέλιξη με τη… Μήζενς

Χαμηλούς τόνους τηρεί το ΠΑΣΟΚ μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τις μίζες της Ζήμενς, στις οποίες μέχρι στιγμής η εμπλοκή περιορίζεται σε «γαλάζιους». Ο λόγος είναι προφανής: οι «πράσινοι» δεν ξέρουν τι θα βγάλει η συνέχεια και, όπως λένε κάποιοι από αυτούς στους διαδρόμους της Βουλής, «φυλάμε τα ρούχα μας για να έχουμε τα μισά».

Εκείνος, πάντως, που εκτίθεται με τα όσα βγαίνουν μέχρι στιγμής είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης, ο οποίος είχε με κατηγορηματικότητα αποφανθεί ότι η υπόθεση «αφορά κυρίως το ΠΑΣΟΚ και δεν αφορά τη ΝΔ». Και αυτό ήταν ένα από τα επιχειρήματα με τα οποία η κυβερνητική παράταξη απέρριψε το αίτημα για να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή.

Είχε ξεχάσει φαίνεται ότι οι «μίζες» και οι «μιζαδόροι» φυσικά δεν έχουν «χρώμα».


Σχολιάστε εδώ