Καταγγελία-σοκ για την ΕΥΑΘ στο Μαξίμου!

Τα… σκάγια από τον «εμφύλιο» στην Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης έφθασαν ως την Αθήνα, καθώς ο Δ. Βασιλειάδης, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων και εκπρόσωπός τους στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, κοινοποίησε προ δεκαημέρου στον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομίας και τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ οκτασέλιδη επιστολή-καταπέλτη, που την είχε απευθύνει προς τα μέλη του ΔΣ της εταιρείας.
Στην τελευταία σελίδα της επιστολής, η οποία απευθύνεται στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς, ο κ. Βασιλειάδης αποκαλύπτει ότι ο κ. Σκόδρας του ζήτησε να υπογράψει επιστολή… μετανοίας προς τα μέλη του ΔΣ, με την οποία, «για το καλό του κόμματος», θα ανακαλούσε όλα όσα έχει καταγγείλει από τον Οκτώβριο του 2005 για τη διοίκηση Σκόδρα (το σχέδιο επιστολής είναι στη διάθεση του «Π»).
Σε αντάλλαγμα για την υπογραφή της επιστολής αυτής, όπως ο ίδιος ο κ. Βασιλειάδης αναφέρει, «του έταξαν τα πάντα»: αναβάθμιση, οικονομικές απολαβές, διορισμούς προσώπων που θα υποδείκνυε.
Αν δεν δεχόταν το… καρότο, ο κ. Βασιλειάδης θα εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει το… μαστίγιο της διοίκησης, που ήδη έχει υποβάλει εναντίον του αγωγές, ζητώντας συνολικά αποζημιώσεις ύψους 800.000 ευρώ (σ.σ.:!), ενώ τον έχει τιμωρήσει με περικοπή μισθών 7 μηνών συνολικά και τον μετακινεί κατά το δοκούν, όπως αναφέρει. Προς τιμήν του, ο κ. Βασιλειάδης αρνήθηκε να γίνει… δηλωσίας.
Αυτό ήταν και το τελευταίο επεισόδιο στη διαρκή αντιπαράθεση διοίκησης – εργαζομένων της ΕΥΑΘ, που μαίνεται ανεξέλεγκτη από το φθινόπωρο του 2005, με βαρύτατες καταγγελίες για κακοδιαχείριση από την πλευρά των «γαλάζιων» συνδικαλιστών και συνεχή «αντίποινα» από την κ. Σκόδρα, με αγωγές για αποζημιώσεις που συνολικά ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ, καρατομήσεις στελεχών κ.ά.
Αν ο κ. Βασιλειάδης δεχόταν να υπογράψει την ιδιότυπη «δήλωση μετανοίας», η διαμάχη θα τελείωνε με νικητή τον κ. Σκόδρα, ο οποίος θα μπορούσε πλέον να αξιοποιήσει αυτή τη δήλωση ενώπιον της Δικαιοσύνης και των πολιτικών του προϊσταμένων για να «διαγράψει» όλες τις εναντίον του καταγγελίες.
Διαταγή πληρωμής σε εισηγμένη ΔΕΚΟ!
Οι συμβάσεις της ΕΥΑΘ με εργολάβους και προμηθευτές βρίσκονται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης διοίκησης – συνδικαλιστών. Τον Ιανουάριο το «Π» είχε αποκαλύψει ότι εκκρεμεί εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση της πληρωμής σχεδόν 2 εκατ. ευρώ στην εργοληπτική εταιρεία Ι. Παπαηλιόπουλος ΑΤΕ.
Τη νομιμότητα της εκταμίευσης επιχείρησε να την ελέγξει ο αρμόδιος διευθυντής, για να «καρατομηθεί» από τον κ. Σκόδρα και να δικαιωθεί πριν από λίγους μήνες από τη Δικαιοσύνη σε πρώτο βαθμό (για «υπερβάλλοντα ζήλο» του διευθυντή προκειμένου να «διασφαλισθούν με απόλυτη διαφάνεια τα συμφέροντα της ΕΥΑΘ» έκανε λόγο η απόφαση).
Η ίδια κατασκευαστική εταιρεία, σύμφωνα με έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το «Π», φαίνεται να απολαμβάνει ιδιαίτερης μεταχείρισης από τη διοίκηση της ΕΥΑΘ και σε άλλη περίπτωση. Στις 23 Νοεμβρίου, με απόφαση του ΔΣ της εταιρείας, εγκρίθηκε συμπληρωματική σύμβαση ύψους 764.163,90 ευρώ για έργο εγκατάστασης αγωγών ύδρευσης στην κεντρική Θεσσαλονίκη.
«Οι εργασίες της 1ης Συμπληρωματικής Σύμβασης θα περατωθούν εντός έξι μηνών», ανέφερε το σχετικό έγγραφο, αλλά στη διάθεση του «Π» βρίσκεται τιμολόγιο πληρωμής της εργοληπτικής εταιρείας, με βάση την ίδια σύμβαση, που αφορά ποσό 574.680 ευρώ και έχει ημερομηνία 24 Νοεμβρίου! Δηλαδή τα έργα περατώθηκαν και εξοφλήθηκαν σε ένα 24ωρο, με ταχύτητα που αποτελεί αναμφίβολα παγκόσμιο κατασκευαστικό ρεκόρ.
Στις 7 Νοεμβρίου του 2005, το ΔΣ της ΕΥΑΘ ανέθεσε στην εργοληπτική εταιρεία Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης Α.Ε. τη σύμβαση που αφορούσε τη λειτουργία του Διυλιστηρίου Ύδρευσης Θεσσαλονίκης.
Η ΕΥΑΘ, όμως, είναι και η πρώτη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία υπό δημόσιο έλεγχο για την οποία εκδίδονται εις βάρος της διαταγές πληρωμής για χρέη σε εργολήπτες.
Η πιο πρόσφατη διαταγή πληρωμής, που βρίσκεται στη διάθεση του «Π», εκδόθηκε την 1η Απριλίου και αφορούσε οφειλή περίπου 350.000 ευρώ, που μαζί με τους τόκους και τα δικαστικά έξοδα θα «φουσκώσει» περίπου στα 500.000 ευρώ. Για τη ζημιά αυτή οι εργαζόμενοι προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, με μηνυτήρια αναφορά κατά του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου για απιστία σε βαθμό κακουργήματος….
[email protected]


Σχολιάστε εδώ