Ικανοποίηση στον Περισσό για την α΄ φάση της «πορείας προς τον λαό»

Ο απολογισμός αυτής της πορείας -που περιελάμβανε συγκεντρώσεις σε μεγάλες πόλεις της χώρας, σε αρκετές από τις οποίες ομιλήτρια ήταν η Α. Παπαρήγα- σύμφωνα με στελέχη του κόμματος είναι θετικός και ελπιδοφόρος. Από τη μια κατέδειξε ότι το ΚΚΕ δεν περιορίζει τη δράση του μόνο στο επίπεδο της Βουλής και από την άλλη παρουσιάστηκε στους ψηφοφόρους, στους φίλους αλλά και γενικότερα στους αριστερούς πολίτες η εναλλακτική πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ. Στον Περισσό δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο τελευταίο, αφού εκτιμούν ότι μέσα από τις συγκεντρώσεις έγινε σαφές ότι το ΚΚΕ δεν προτίθεται να πάρει μέρος στα οποιαδήποτε «παιχνίδια» κεντροαριστερής διακυβέρνησης και θα συνεχίσει σταθερά να «είναι στην αντιπολίτευση όσο ο ίδιος ο λαός θα είναι στην αντιπολίτευση» όπως συμπύκνωσε την τακτική του κόμματος η Α. Παπαρήγα.
Τα στελέχη του ΚΚΕ ανέμεναν τη δημοσιότητα που θα σημείωνε η πρόσφατη απόφαση της ηγεσίας να αντικαταστήσει τρεις βουλευτές του κόμματος στα πλαίσια του «καταμερισμού χρεώσεων των στελεχών του». Δεν δήλωναν αιφνιδιασμένα και τόνιζαν με κάθε ευκαιρία ότι οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ γνωρίζουν ότι σε κάθε εκλογή το κόμμα πριμοδοτεί με οργανωμένη σταυροδότηση συγκεκριμένα στελέχη που αυτό εκτιμά ότι μπορούν να προσφέρουν στη συνολική δουλειά του κόμματος. Το κόμμα μας, λένε, διαφέρει από τα υπόλοιπα κόμματα που έχουν αναγάγει τους βουλευτές τους στο κέντρο βάρους της πολιτικής τους δράσης. Σε εμάς, συνεχίζουν, και οι βουλευτές είναι «στρατιώτες του κόμματος», που ανάλογα με την εξέλιξη «της μάχης» μπορεί να αλλάζουν «χαράκωμα», προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματική η δράση του κόμματος.
Την υπεράσπιση της συγκεκριμένης απόφασης αντικατάστασης των τριών βουλευτών την ανέλαβε η ίδια η Α. Παπαρήγα, η οποία κρίνοντας τα σχετικά δημοσιεύματα εκτίμησε ότι γράφονται επειδή δεν υπάρχει επαρκής γνώση για το πώς λειτουργεί το ΚΚΕ σε σχέση με τα στελέχη του. Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές αυτές αποδεσμεύονται από τα οποιαδήποτε σενάρια σχετικά με την αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος. Η Α. Παπαρήγα δήλωσε ότι έχει βαρεθεί να απαντάει σε σχετικές ερωτήσεις, ενώ ο φερόμενος -από δημοσιεύματα- ως διάδοχός της, Δ. Κουτσούμπας, συμπλήρωσε ότι ο σημερινός «καταμερισμός» των στελεχών θα ισχύει για καιρό ακόμα.
Το ΚΚΕ στην πορεία προς τις Ευρωεκλογές θα συνεχίσει με σειρά εκδηλώσεων την ανάδειξη της 90χρονης ιστορίας του, ενώ έντονη θα είναι και η δραστηριοποίηση του ΠΑΜΕ, το οποίο δεν ξέχασε τους αλλοδαπούς εργαζόμενους στα χωράφια της φράουλας στη Μανωλάδα της Ηλείας, αφού την περασμένη Κυριακή οργάνωσε νέα συγκέντρωση στήριξης των αιτημάτων τους.
Ο Περισσός δεν παραλείπει και την κοινοβουλευτική του παρέμβαση, παρʼ όλο που σε κάθε ευκαιρία τονίζεται ότι η Βουλή δεν είναι το κύριο μέτωπο πάλης του κόμματος. Έτσι, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα πάρει μέρος στις ψηφοφορίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος για πρώτη φορά μετά το 1985, όταν και ψήφισε την πρόταση του Α. Παπανδρέου για τον περιορισμό των υπερεξουσιών του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ΚΚΕ θα ψηφίσει υπέρ της άρσης του επαγγελματικού ασυμβιβάστου των βουλευτών (είναι πάγια θέση του) και θα δώσει θετική ψήφο και σε άλλες ήσσονος σημασίας διατάξεις. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκει (συμβάλλοντας στη συγκέντρωση των απαραίτητων 180 βουλευτών) να καταστεί στην πράξη αναθεωρητική η σημερινή Βουλή, κάτι που σημαίνει ότι πρακτικά για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν πρόκειται να υπάρξει αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμια ή του άρθρου 24 για τον αποχαρακτηρισμό των δασών και των δασικών εκτάσεων.
Την ίδια στιγμή, αφού τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΝ παραμένουν με αυξομειώσεις σε υψηλά ποσοστά, συνεχίζεται η αντιπαράθεση με την Κουμουνδούρου, αφού είναι σταθερή η πεποίθηση του ΚΚΕ ότι ο ΣΥΝ επιδιώκει να μετατραπεί σε κυβερνητικό κόμμα σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, παρά τις φραστικές αντιπαραθέσεις που παρατηρούνται αυτήν την περίοδο.


Σχολιάστε εδώ