ΕΠΕΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΗΛΙΕΛΑΙΟ – ΒΟΜΒΑ!

Αναλυτικότερα, μετά από έλεγχο που έγινε από τον ΕΦΕΤ (Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας) στην εν λόγω εταιρεία διαπιστώθηκε ότι:
Λειτουργεί χωρίς την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας.
Διακίνησε ποσότητα 1.185 τόνων ηλιελαίου επιμολυσμένου με ορυκτέλαια, όπως αναφέρεται στο σχετικό ALERT της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το οποίο διακυβεύτηκε η ασφάλεια και η υγεία των καταναλωτών.
Δεν εφαρμόζει σύστημα αυτοέλεγχου (HACCP), δεν πληροί τις απαιτήσεις τήρησης ικανοποιητικού συστήματος ιχνηλασιμότητας και επιπλέον δεν επέδειξε την οφειλόμενη διάθεση συνεργασίας με την Αρμόδια Αρχή Επισήμου Ελέγχου Τροφίμων, κατά παράβαση του κανονισμού 178/2002.
Η παρούσα απόφαση ισχύει μέχρι τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποκατάστασης, από πλευράς της επιχείρησης, για τη συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις των ως άνω κανονισμών και τη συνακόλουθη αποτροπή του κινδύνου για την ασφάλεια και την υγεία των καταναλωτών.
Σημειώνεται ότι η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικού Εμπορίου με επείγον έγγραφό της (Α2-2963/12/5/2008) προς τη Νομαρχιακή Διεύθυνση Μαγνησίας ζήτησε να ενημερωθεί, άμεσα, για όλες τις άδειες που αφορούν τις εγκαταστάσεις της ΜΑΝΟΣ ΑΕ και τα τυχόν χημικά εργαστήρια που διατηρεί και λειτουργεί.
Η απάντηση της Μάνος ΑΕ
Η εταιρεία ΜΑΝΟΣ ΑΕ σε ανακοίνωσή της μία μέρα μετά τη γνωστοποίηση, από το υπουργείο Ανάπτυξης ότι της επιβάλλει λουκέτο, τονίζει μεταξύ των άλλων ότι:
«Η ελαιουργική ΜΑΝΟΣ ΑΕ είναι μια από τις παλιότερες ελληνικές εταιρείες, ιδρύθηκε το 1934 και έκτοτε λειτουργεί αδιαλείπτως ανταποκρινόμενη σχολαστικά στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τον νόμο.
Η φερόμενη ως επιμολυσμένη ποσότητα ηλιελαίου εισήχθη από την ελβετική εταιρεία OLEOTRADING SA, η οποία λειτουργεί εδώ και 50 χρόνια και θεωρείται κορυφαία του κλάδου σε διεθνές επίπεδο.
Η συγκεκριμένη εισαγωγή πραγματοποιήθηκε τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες και υπό τον έλεγχο όλων των αρμόδιων ελληνικών αρχών. Σημειωτέον ότι η εταιρεία μας ουδέποτε έχει διαθέσει ποσότητες ηλιελαίου απευθείας στο καταναλωτικό κοινό».
Αποσύρουν προϊόντα τους
Την Παρασκευή, πάντως, ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε ότι η ΕΛΑΪΣ αποσύρει όλα τα ηλιέλαια ΣΟΛ, ανεξαρτήτως παρτίδας, ύστερα από την κατακραυγή από το καταναλωτικό κοινό.
Τα σούπερ μάρκετ Βερόπουλος οικειοθελώς απέσυραν όλες τις ποσότητες ηλιέλαιου, ακόμη και όσες δεν ενοχοποιούνται, μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.
Επίσης, από έλεγχο που πραγματοποίησε κλιμάκιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής σε υποκατάστημα της επιχείρησης «ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ» διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση έχει προβεί από 13. 5.08 σε προσωρινή προληπτική απόσυρση όλων των ηλιελαίων ιδιωτικής ετικέτας και αποκλειστικότητας «ΑΒ», χωρίς να έχει ενημερώσει σχετικά τον ΕΦΕΤ. Τα προϊόντα που η επιχείρηση αποσύρει προσωρινά και προληπτικά είναι: Ηλιέλαιο ΑΒ (3 & 5 lt), Ηλιέλαιο DEMO (1, 2, 5 & 10 lt), Ηλιέλαιο VIVO (1, 2, 5 & 10 lt), Ηλιέλαιο VEGOLA (3 & 5 lt).
Ανακαλούνται επίσης ηλιέλαια της επιχείρησης Β. Στεφανούρης ΑΕ με εμπορική ονομασία «Ηλιέλαιο Στεφανούρη», 1, 2 και 5 lt, με ημερομηνίες λήξεως 3/2010 και 4/2010.
Σημειώνεται, τέλος, ότι ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Νίκος Κατσαρός έκανε λόγο για ευθύνες της ηγεσίας του ΕΦΕΤ, καθώς, όπως είπε, το σύστημα απόσυρσης δεν λειτούργησε.
Μεγάλες ποσότητες ακόμα στα ράφια
Με τον φόβο ότι κατανάλωσαν μεγάλο μέρος του καρκινογόνου ηλιέλαιου που ασυνείδητοι έμποροι εισήγαγαν χωρίς τον επιβαλλόμενο έλεγχο από την Ουκρανία, ζουν οι έλληνες καταναλωτές, οι οποίοι καταγγέλλουν στο «ΠΑΡΟΝ» ότι ακόμη δεν έχουν αποσυρθεί από τα ράφια των συνοικιακών μίνι μάρκετ, αλλά και των σούπερ μάρκετ. Και έχουν κάθε δίκιο αφού και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Ε. Λάζος είπε στη Βουλή ότι δεν αποκλείεται να έχουν έρθει και άλλα μολυσμένα προϊόντα, μέσω άλλων ευρωπαϊκών χωρών που δεν ελέγχονται στα τελωνεία και τα προϊόντα αυτά δεν είναι δυνατόν τώρα να εντοπιστούν.
Οι ίδιοι οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν ποιες ακριβώς παρτίδες από το συσκευασμένο λάδι είναι εκείνες που ενοχοποιούνται και μας στέλνουν φωτογραφίες από τα επώνυμα προϊόντα, σαν απόδειξη ότι κυκλοφορούν στην αγορά ακόμη και επτά ημέρες μετά την επίσημη γνωστοποίηση του προβλήματος.
Επειδή όμως οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι μόνο συγκεκριμένες παρτίδες από τα προϊόντα τους περιέχουν ποσότητες από την ύποπτη παρτίδα δημοσιεύουμε σήμερα τον πλήρη κατάλογο με τους αριθμούς παρτίδας και όλα τα στοιχεία που χρειάζονται, έτσι ώστε τουλάχιστον από σήμερα, να μη βάλει κανένας καταναλωτής τα συγκεκριμένα προϊόντα στο σπίτι του, με την προϋπόθεση ότι θα ελέγξει την ημερομηνία λήξεως και τον αριθμό παρτίδας στο μπουκάλι ή στο βαζάκι αντίστοιχα.
Είναι εξαιρετικά απλό, αν διαβάσετε προσεκτικά, να προστατέψετε έστω και τώρα τον εαυτό σας:
Να ήταν μόνο το ηλιέλαιο…
Καταστήματα με κατσαρίδες να φέρνουν βόλτα πάνω στους πάγκους, αλλά και άθλιες συνθήκες σε κουζίνες εντόπισαν οι ελεγκτές της Νομαρχίας Αθηνών σε τακτικούς ελέγχους που διενήργησαν σε σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, εστιατόρια, αναψυκτήρια, ψητοπωλεία και αρτοποιεία.
Συνολικώς, κατατέθηκαν 46 μηνυτήριες αναφορές στον Εισαγγελέα, με την πλειονότητα των περιπτώσεων να αφορά στη μη τήρηση των υγειονομικών διατάξεων και στη δημιουργία ανθυγιεινών καταστάσεων.
Ο νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός, δήλωσε: «Η υπόθεση του επιμολυσμένου ηλιέλαιου είναι μια ηχηρή υπενθύμιση σε όλους μας για το πόσο ευάλωτη είναι η αλυσίδα διακίνησης των τροφίμων. Δυστυχώς, ασυνείδητοι επιχειρηματίες θα συνεχίσουν να υπάρχουν και για τον λόγο αυτό οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα. Οι έλεγχοι που διεξάγουν καθημερινά οι υπηρεσίες της Νομαρχίας Αθηνών είναι δειγματοληπτικοί και τα αποτελέσματά τους είναι πολλές φορές απογοητευτικά. Πιστεύω ότι θα ήμασταν πιο ικανοποιημένοι εάν είχαμε περισσότερο προσωπικό και μέσα για να ελέγξουμε αποτελεσματικότερα περίπου 120.000 επιχειρήσεις και φορείς υγειονομικού ενδιαφέροντος που ανήκουν στην αρμοδιότητά μας».
Ανάμεσα στις δεκάδες επιχειρήσεις που παραπέμφθηκαν στον Εισαγγελέα είναι και οι:
• Σοκολατοποιία «Ορ. Παπαδόπουλος ΕΠΕ» (Σάμου 4, Ταύρος): Κατά τον έλεγχο (9.4.08) διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι στον χώρο του λέβητα ο τοίχος είχε εμφανή ίχνη από υγρασία, πράγμα που διευκολύνει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών (π.χ. μύκητες) και την επιμόλυνση του χώρου παραγωγής. Υπήρχε μεγάλο διάκενο σε εξωτερικό τοίχο που διευκόλυνε την είσοδο εντόμων, τρωκτικών και άλλων μικρών ζώων στον χώρο. Η όλη κατάσταση καθίσταται ιδιαίτερα επιβαρυντική από την ύπαρξη ανθυγιεινών εστιών στον περιβάλλοντα εξωτερικό χώρο της επιχείρησης.
• Εστιατόριο «Το Μπακάλικο» (Σκουφά 48, Αθήνα): Κατά τον έλεγχο (11.3.08) διαπιστώθηκε ότι στο υπόγειο λειτουργεί παρασκευαστήριο, όπου παρασκευάζονται, καθ’ υπέρβαση της κατεχόμενης άδειας λειτουργίας, φαγητά, τα οποία προσφέρονται στην ισόγεια αίθουσα. Κατασχέθηκαν κάποια προϊόντα στα οποία είχε παρέλθει η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, δεν είχαν ενδείξεις και ενώ ήταν νωπά βρέθηκαν στον καταψύκτη (και όχι σε ψυγείο συντήρησης).
• Ατλάντικ, σούπερ μάρκετ / Τμήμα κρεοπωλείου, τυροκομικών, αλλαντικών (Νηλέως 33, Ακρόπολη): Κατά τον έλεγχο (9.4.08) το συγκεκριμένο τμήμα του σούπερ μάρκετ χαρακτηρίσθηκε ακάθαρτο.
• Ατλάντικ, σούπερ μάρκετ (Πλούτωνος 36, Δάφνη): Κατά τον έλεγχο (24.4.08) το σούπερ μάρκετ χαρακτηρίσθηκε ακάθαρτο.
• Carrefour – Μαρινόπουλος, σούπερ μάρκευ (Γ’ Σεπτεμβρίου 77, Πλ. Βικτωρίας): Κατά τον ποιοτικό έλεγχο (5.5.08), σε φυτικά προϊόντα βαθείας κατάψυξης (π.χ. λαχανικά, πίτσες, τυρόπιτες, ζύμες κ.λπ.) βρέθηκε ότι 229 τεμάχια (συνολικού βάρους περίπου 120 κιλών) είχαν μαλακή υφή και γι’ αυτό χαρακτηρίσθηκαν μη ασφαλή. Τα προϊόντα καταστράφηκαν.
• Πρώτα και Φθηνά, σούπερ μάρκετ (Καλλιδρομίου 32, Εξάρχεια): Κατά τον έλεγχο (23.4.08) το κατάστημα χαρακτηρίσθηκε ακάθαρτο, αφού, μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι στην αποθήκη του 1ου ορόφου, πίσω από τον χώρο των τυροκομικών, υπήρχαν φθορές στους τοίχους και τα ράφια ήταν οξειδωμένα. Το ψυγείο συντήρησης τυροκομικών – γαλακτοκομικών στον χώρο της αποθήκης είχε έντονες φθορές από οξείδωση στην οροφή, τα τοιχώματα και το δάπεδο. Στο ισόγειο η αποθήκη ήταν ακάθαρτη από σκόνη σε τοίχους και ιστούς αραχνών.
• Εργαστήριο ζαχαροπλαστικής (Λ. Κωνσταντινουπόλεως 63, Υμηττός): Κατά τον έλεγχο (22.4.08) το κατάστημα χαρακτηρίσθηκε ακάθαρτο.
• Εστιατόριο «Κεντρικόν» (Κολοκοτρώνη 3, Αθήνα): Μετά από έλεγχο (1.4.08) κατασχέθηκαν διάφορα αναψυκτικά και καταστράφηκαν, αφού είχε παρέλθει η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητάς τους και κρίθηκαν μη κανονικά, μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.
• Εστιατόριο – Πεδιακός ΑΕ (Σταδίου & Κοραή 4, Αθήνα): Μετά από έλεγχο (1.4.08) κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν προϊόντα (τυρί, λόγω παρατεταμένης εξωτερικής ευρωτίασης και καρυδόπιτα, αφού είχε παρέλθει η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας), που κρίθηκαν μη κανονικά, μη ασφαλή και ακατάλληλα για κατανάλωση.
Οι έλεγχοι έδειξαν, όπως συνήθως, και τα σούπερ μάρκετ που εξακολουθούν να πωλούν σε διαφορετικές τιμές από το ράφι μέχρι το ταμείο, πάντα βεβαίως σε βάρος του καταναλωτή. Πρόκειται για:
• ΑΒ Βασιλόπουλος, σούπερ μάρκετ (Γρυπάρη 141, Καλλιθέα): Μετά από τιμοληψία (14.4.08) σε 27 προϊόντα διαπιστώθηκε συμφωνία στα 26 από αυτά. Για το ένα προϊόν (τσίχλα) διαπιστώθηκε διαφορά ανάμεσα στην τιμή στο ράφι και στην ταμειακή μηχανή.
• Ατλάντικ, σούπερ μάρκετ (Κ. Παλαιολόγου 25, Νέα Σμύρνη): Μετά από καταγγελία καταναλωτή πραγματοποιήθηκε έλεγχος (9.4.08) στο σούπερ μάρκετ. Ο καταναλωτής κατήγγειλε ότι αγόρασε στο συγκεκριμένο κατάστημα ελαιόλαδο, για το οποίο η τιμή στο ράφι ήταν 5,09 ευρώ και στο ταμείο χρεώθηκε 5,59 (υπερτίμημα 0,50 ευρώ). Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι για το συγκεκριμένο προϊόν ελαιολάδου δεν υπήρχε στο ράφι πινακίδα με την τιμή πώλησής του.
Στις περιπτώσεις αυτές ένα μποϊκοτάζ μιας ημέρας από μία μόνο καταναλωτική οργάνωση δεν θα έφτανε για κάτι περισσότερο από το να προκαλέσει μειδίαμα σε αυτούς τους κυρίους.
Εδώ, ιδιαίτερα σε όσους έχουν καθ’ υποτροπήν συλληφθεί να παρανομούν, θα έπρεπε να γίνεται μποϊκοτάζ κάθε μέρα. Να δουν και οι ίδιοι πόσο έξυπνο είναι με τις πρακτικές που ακολουθούν να… πριονίζουν το κλαδί πάνω στο οποίο κάθονται. Γιατί το κλαδί είναι ο καταναλωτής.


Σχολιάστε εδώ