«ΕΝΟΠΛΟΙ» ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

Επειδή ακριβώς τα χρήματα είναι απίστευτα, κυριολεκτικά μιλάμε για ποσά που υπερβαίνουν τα μεγέθη που μπορεί να αντιληφθεί ο μέσος πολίτης που βασανίζεται να τα βγάλει πέρα με την ακρίβεια και να καλύψει τα στοιχειώδη, είναι κι ο πόλεμος παρασκηνίου ανηλεής.

Γίνεται, βρίσκεται σε εξέλιξη κυριολεκτικά σφαγή μεσαζόντων, «νταβατζήδων», αντιπροσώπων, εργολάβων, προμηθευτών, ακόμα και συγκροτημάτων ΜΜΕ που σχετίζονται με πολλούς τρόπους με όλο αυτό το κύκλωμα, το οποίο έχει τεράστια δύναμη όχι μόνο για να πιέσει κυβερνήσεις, αλλά ακόμα και για να δημιουργεί πολιτικές κρίσεις, αν δεν του γίνονται τα χατίρια, που συνήθως βέβαια του γίνονται…

Μιλάμε, επαναλαμβάνουμε, για ποσά ασύλληπτα. Οπότε και η μάχη έχει καταστεί μεγέθους… μεγατόνων και εξελίσσεται με ρυθμούς τρομαχτικούς!

Και αποκτά ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον ότι σ’ αυτήν τη μάχη ένα απ’ τα βασικά όπλα είναι και οι πολιτικοί εκβιασμοί προς εμπλεκόμενα υπουργεία, όπως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Ανάπτυξης, το Οικονομίας, αλλά και προς το Μαξίμου, αφού λόγω του μεγέθους των ποσών οι αποφάσεις για τις προμήθειες είναι πρωτίστως πολιτικές.

Ήδη τα πρώτα μηνύματα προς το υπουργείο Άμυνας έχουν αρχίσει… Όπως επίσης έχει αρχίσει μια επιχείρηση εθισμού της κοινής γνώμης για την αναγκαιότητα κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αφού και εδώ τα ποσά είναι τρομακτικά και συνακόλουθα και τα συμφέροντα, αλλά και… η μάχη των μεσαζόντων και ενδιαφερόμενων!

Οι εξοπλισμοί των δισεκατομμυρίων!

Όταν μόνο για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα τα ποσά ανέρχονται σε 15 δισ. ευρώ περίπου, αντιλαμβάνεται κανείς ποια συμφέροντα διακυβεύονται και ποιοι και πόσοι εκβιασμοί ασκούνται.

Όπως αντιλαμβάνεται επίσης και γιατί ελάχιστοι μόνο ασχολούνται με ερωτήματα… επουσιώδη, όπως:

• Πόσο είναι αναγκαία αυτά τα όπλα;

• Τι έχει γίνει με παλαιότερα εξοπλιστικά προγράμματα; Υπάρχουν ακόμα αχρησιμοποίητα στις αποθήκες των Ενόπλων Δυνάμεων οπλικά συστήματα που έχουν αγοραστεί και χρυσοπληρωθεί;

• Πόσο είναι ανεπηρέαστη η πολιτική ηγεσία από κυκλώματα στρατιωτικών – μεσαζόντων που προσπαθούν να την επηρεάσουν προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις;

Σε κάθε περίπτωση, σ’ αυτόν τον ακήρυχτο, μα ανελέητο πόλεμο μεσαζόντων έχουν τη δική τους ιδιαίτερη σημασία και ορισμένα δημοσιεύματα… Αναφέρουμε ενδεικτικά:

• «Εισβολή μεσαζόντων για 27 δισ. στο ΥΕΘΑ» (αναφέρεται και στα περίπου 10 δισεκατομμύρια που είναι ακόμα οφειλές από προηγούμενες αγορές) της «Καθημερινής».

• «Για την τιμή των όπλων – Ξεκινούν αγορές-μαμούθ, περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ για αεροσκάφη, φρεγάτες, πολεμικό υλικό, από ΗΠΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ», της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας».

• «Αγοράζουν τα αμαρτωλά Eurofighter», του «Πρώτου Θέματος»…

Δεν έχει επίσης περάσει απαρατήρητη η επίθεση που έχει εξαπολύσει την τελευταία περίοδο κατά του ΥΕΘΑ Β. Μεϊμαράκη γνωστό συγκρότημα…

Και -σίγουρα- έπεται ενδιαφέρουσα συνέχεια!

Και πυρηνικό παιχνίδι!

Έχει επίσης εξαιρετικό ενδιαφέρον ότι τις τελευταίες μέρες και με «αφορμή» μια αναφορά του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά έχει ξεκινήσει μια φιλολογία για την αναγκαιότητα κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπάρχει μια σοβαρή εκτίμηση, σύμφωνα με την οποία:

• Μεθοδικά και μεθοδευμένα οι εκάστοτε κυβερνήσεις άφησαν την Ελλάδα στο έλεος των ενεργειακών ελλειμμάτων, ώστε να καταστεί αδήριτη ανάγκη η κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων, αν και για την κατασκευή ενός τέτοιου εργοστασίου απαιτούνται περίπου 7 χρόνια… Και μπορεί μεν να απαιτούνται τόσα χρόνια, αλλά είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι είναι… κυριολεκτικά χρυσοφόρα. Έτσι, είναι φυσικό να μη μένουν… ασυγκίνητοι ούτε οι υποψήφιοι προς εκμετάλλευση αυτής της μορφής ενέργειας ούτε… ορισμένα ΜΜΕ. Για παράδειγμα, ήταν εντυπωσιακή η αβάντα στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, αλλά και στην κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων από «ΤΟ ΒΗΜΑ» της περασμένης Κυριακής…

Βέβαια, ελάχιστοι μπαίνουν στον κόπο να επισημάνουν ότι αυτή η ενεργειακή κατηφόρα έχει ξεκινήσει απ’ το 1979.

Με αποτέλεσμα σήμερα, αφενός να υπάρχει -και αυτό είναι αναμφισβήτητο- τεράστιο ενεργειακό πρόβλημα στη χώρα μας και αφετέρου οι εισαγωγές ρεύματος, ιδιαίτερα σε περιόδους «ενεργοβόρες» όπως το καλοκαίρι, να κοστίζουν πανάκριβα.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι σε λίγα χρόνια δεν θα επαρκούν ούτε οι εισαγωγές.

Άλλωστε, εκτός απ’ την εγκατάλειψη επενδύσεων που θα μπορούσαν να λύσουν το τεράστιο ενεργειακό πρόβλημα, η ΔΕΗ όλα αυτά τα χρόνια έπασχε και στον ευαίσθητο τομέα του προγραμματισμού.

Ούτε σε συμμαχίες με ξένους οίκους προχώρησε ούτε σε στοιχειώδη προγραμματισμό. Έτσι, έχουμε φτάσει στο σημείο να παράγουμε το 75% περίπου της ενέργειας στη βόρεια Ελλάδα, ενώ η νότια Ελλάδα καταναλώνει το 65% της ενέργειας!

Προσθέστε στα παραπάνω ότι σε λίγα χρόνια εξαντλούνται τα αποθέματα λιγνίτη, ότι πλέον ο λιγνίτης που χρησιμοποιείται είναι κακής ποιότητας, ότι η εκμετάλλευση των ήπιων μορφών ενέργειας (π.χ. αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά κ.λπ.) δεν έχει προχωρήσει, ότι η κατασκευή εργοστασίων λιθάνθρακα συνάντησε σφοδρότατες αντιδράσεις και έτσι ίσως συμπληρωθεί το δραματικό παζλ, το οποίο σπεύδουν να αξιοποιήσουν κάποιοι για να εκβιάσουν την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας…


Σχολιάστε εδώ