Ελπίδες για τους εργαζομένους στον Βοσινάκη

Στη συνάντηση, εκτός από τους εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου και της ΓΣΕΕ, παραβρέθηκαν οι βουλευτές Αχαΐας Απόστολος Κατσιφάρας, Μιχάλης Μπεκίρης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Τσούκαλης.
Καλά, οι πολιτικοί της Αχαΐας τώρα ενεργοποιήθηκαν για το κλείσιμο του ιστορικού εργοστασίου «Βοσινάκης»; Κατόπιν εορτής; Τόσο καιρό που δεν πήγαινε καλά και ήταν έτοιμο να κλείσει γιατί δεν μίλαγε κανείς;
Η υφυπουργός ξεκαθάρισε πως η πολιτεία μόνο αρωγός δεν θα σταθεί στα σχέδιά τους για μαζικές απολύσεις. Φέρεται να διεμήνυσε πως το υπουργείο δεν πρόκειται να δώσει την άδεια, ζητώντας παράλληλα από την εταιρεία να επαναπροσδιορίσει τη στάση της στο ζήτημα της μεταφοράς του εργοστασίου στην Αττική.
«Ασφαλώς και είμαστε σαφώς πιο αισιόδοξοι μετά και τη σημερινή εξέλιξη. Η υφυπουργός έδειξε με τη στάση της ότι βρίσκεται στο πλευρό μας και πως αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Αχαΐα και το πόσο επώδυνες θα είναι νέες μαζικές απολύσεις», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του εργοστασίου της Πάτρας, κ. Ηλιόπουλος.
Η Ιερά Μητρόπολη Πατρών ενώνει τη φωνή της με τους εργαζομένους στην εταιρεία «Βοσινάκη», η οποία έλαβε απόφαση να μεταφέρει το εργοστάσιο στο Πικέρμι Αττικής, με κίνδυνο να βρεθούν αρκετοί εργαζόμενοι στον δρόμο.
Το κείμενο που υπογράφει ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος είναι το ακόλουθο:
«Με πολλή λύπη πληροφορούμεθα τα σχετικά με την επιχείρηση ”Βοσινάκη” και εκφράζουμε τον βαθύτατο προβληματισμό μας και την αγωνία μας για τους εργαζομένους στην εν λόγω επιχείρηση, αλλά και για την πόλη και για την περιοχή μας γενικότερα, η οποία πλήττεται από την ανεργία. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζομένους στην εταιρεία ELBISCO ABEE, η οποία απεφάσισε να μεταφέρει το εργοστάσιο παραγωγής φρυγανιών ΒΟΣΙΝΑΚΗ και ΦΟΡΜΑ στο Πικέρμι, και εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στους ανθρώπους που κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο μετά από τόσα χρόνια εργασίας στο συγκεκριμένο εργοστάσιο. Είμαστε στο πλευρό τους, όπως και όλοι οι φορείς και τους συμπαριστάμεθα στις όποιες δίκαιες κινήσεις τους, ώστε να μη χάσουν τη δουλειά τους».
Οι εκπρόσωποι πάντως της εταιρείας κάλεσαν το Σωματείο Εργαζομένων σε απευθείας, κλειστές αυτήν τη φορά, διαπραγματεύσεις, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή.

Η υπηρεσία ελέγχου του ΙΚΑ Πάτρας συνεχίζει να μη λειτουργεί μιας και ακόμη δεν έχει καταστεί δυνατή η στελέχωσή της.
Την παραπάνω απάντηση έδωσε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Πετραλιά σε ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Τσούκαλη σχετικά με τους μηχανισμούς ελέγχου για την ανασφάλιστη εργασία.
Η αρμόδια υπηρεσία του ΙΚΑ Πάτρας δεν διέθετε ούτε έναν από τους 10 υπαλλήλους που προβλέπει το οργανόγραμμά της. Σύμφωνα με την απάντηση της κ. υπουργού στην προκήρυξη που έγινε για τη στελέχωσή της «υποβλήθηκαν μόνο τέσσερις αιτήσεις, οπότε δεν έχει ακόμα καταστεί δυνατή η στελέχωση της υπηρεσίας αυτής».
Στην ίδια απάντηση αναφέρεται ότι από τις 585 καταγγελίες εργαζομένων που υποβλήθηκαν την τελευταία τριετία (2005-2007) έχουν διεκπεραιωθεί μόνο οι 276.
Σε δηλώσεις του ο κ. Τσούκαλης ανέφερε ότι η κ. υπουργός, αντί να περιγράφει τη δεινή κατάσταση του ΙΚΑ, καλό θα ήταν να φροντίσει για τη στελέχωση των υπηρεσιών του, προκειμένου να παταχθεί το φαινόμενο της ανασφάλιστης εργασίας που πλήττει ιδιαίτερα την Αχαΐα.

«Να πέσουν εδώ και τώρα οι μάσκες» σ’ ό,τι αφορά την ικανοποίηση ή μη του αιτήματος, τόσο της τοπικής Εκκλησίας όσο και φορέων του νοσοκομειακού χώρου, ως προς την προσθήκη «Παναγία η Βοήθεια» στην ονομασία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, καλούν τον διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος κ. Γαβρίλη Λιατσή το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα, καθώς και άλλοι φορείς, θεωρώντας πως αποφεύγεται η συζήτηση του θέματος επίσημα στο διοικητικό συμβούλιο και έτσι πιθανώς εξυπηρετούνται σκοπιμότητες ή αρνητικές εμμονές ορισμένων.

Πριν από τρεις εβδομάδες η στήλη έκανε λόγο για την άσχημη κατάσταση του δρόμου που οδηγεί στην Ιερά Μονή Ομπλού στην Πάτρα. Το τμήμα λοιπόν των τριών χωμάτινων χιλιομέτρων σύντομα θα ασφαλτοστρωθεί! Αυτό διεμήνυσε στον ηγούμενο του μοναστηριού, π. Νεκτάριο Κωτσάκη, ο αντινομάρχης Γιώργος Αγγελόπουλος. Και τα κονδύλια βρέθηκαν και οι μελέτες, τα πάντα μέσα σε λίγες μέρες.

Κοινή διαπίστωση στην Αχαΐα αποτελεί η αδυναμία πολλών τοπικών βουλευτών να αρθρώσουν πολιτικό λόγο εντός και εκτός Βουλής. Μόνες εξαιρέσεις ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κατσιφάρας και ακολουθούν οι βουλευτές των κομμάτων της Αριστεράς.

Ξέχασαν τους πυρόπληκτους της Αιγιαλείας

Μια ομόφωνη απόφαση-ψήφισμα που σκοπό θα έχει να ασκήσει πιέσεις στα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυρόπληκτοι στην Αιγιαλεία, ζήτησε ο Δημήτρης Κατσικόπουλος στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαΐας, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα μετά από πρόταση της παράταξης του Θεόφιλου Βασιλείου στο Αίγιο.
Ο νομάρχης Αχαΐας είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και ότι όχι μόνο ο νομός δεν κηρύχτηκε πυρόπληκτος, αλλά και τα κονδύλια που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση «κόπηκαν στη μέση». Μάλιστα, ο κ. Κατσικόπουλος ανέφερε ότι «ακόμα και από τους ανέργους ζητούν να επιστρέψουν το επίδομα ανεργίας πυρόπληκτων του ΟΑΕΔ».
Ο Θεόφιλος Βασιλείου τόνισε πως, με την πρωτοβουλία του αυτή, σκοπός του είναι η ανάδειξη του προβλήματος στην πραγματική του διάσταση. «Τα πρώτα μέτρα ήταν πρωτόγνωρα και ανακούφισαν τους πυρόπληκτους, όμως ο υπόλοιπος σχεδιασμός της κυβέρνησης καρκινοβατεί εδώ και εννιά μήνες εξαιτίας των γραφειοκρατικών προβλημάτων», κατέληξε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ.


Σχολιάστε εδώ