ΔΙΑΤΙ να το ΚΡΥΨΩΜΕΝ άλλωστε

oΤΙΣ πρώτες ημέρες μετά την εκλογή του κ. Ιερώνυμου στο αξίωμα του Αρχιεπισκόπου, στις τάξεις της κυβέρνησης επικράτησε… κλίμα ανακούφισης. Κυρίως διότι ο προκαθήμενος είχε σπεύσει να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συγκρουστεί με την Πολιτεία, δεν θα εμπλακεί στην πολιτική κ.λπ. Ε, λοιπόν το κλίμα έχει αρχίσει να αλλάζει. Αφορμή οι συμφωνίες που «υπέγραψε» ο κ. Ιερώνυμος με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Φανάρι. Που, σύμφωνα με εκκλησιαστικούς παράγοντες, σηματοδοτούν την πλήρη υποταγή της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Πατριαρχείο. Κάτι που δεν αρέσει σε έναν μεγάλο αριθμό Μητροπολιτών, δεν αρέσει και στην κυβέρνηση. Για πολλούς και διάφορους λόγους. Πάντως, για να έχουν ουσία και αξία οι συμφωνίες πρέπει να συνοδευτούν από νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Κάτι μου λέει ότι πολύ δύσκολα ο Κ. Καραμανλής θα δώσει το «πράσινο φως» για κάτι τέτοιο. Πολύ δύσκολα…

oΣΗΜΕΙΑ… αποδιοργάνωσης στο υπουργείο Εξωτερικών έφερε στην επιφάνεια η νέα «πρόκληση» των Τούρκων με τις αναφορές στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών. Γκρίζες ζώνες, διεκδικήσεις στη Θράκη, casus belli κ.λπ.

Η πρεσβεία μας στην Άγκυρα κοιμόταν τον… ύπνο του δικαίου, το προξενείο μας στην Κωνσταντινούπολη δεν πήρε χαμπάρι. Η Διεύθυνση Τουρκικών Υποθέσεων εδώ στην Αθήνα «αγρόν ηγόραζε», το ίδιο και η Διεύθυνση Επικοινωνίας. Μέχρι που τους… ξύπνησαν οι δημοσιογράφοι. Οι Έλληνες. Πάλι καλά, διότι στο παρελθόν είχαμε μάθει για την «απόβαση» στα Ύμια από τα τουρκικά κανάλια.

oΜΑΚΡΑΙΝΕΙ, εν αγνοία του… Μαξίμου, οφείλω να σημειώσω, ο κατάλογος των υποψήφιων για την Προεδρία της Δημοκρατίας στις εκλογές του 2010. Που φιλοδοξούν και δεν θα είχαν… αντίρρηση να διαδεχθούν τον Κ. Παπούλια. Έχουμε και λέμε: Γ. Σουφλιάς, Δ. Σιούφας, Στ. Δήμας, Ν. Κακλαμάνης. Μέχρι τότε, τον Μάρτιο του 2010 εννοώ, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη, που σημαίνει ότι ο κατάλογος μπορεί να μεγαλώσει κι άλλο. Από ακριτομυθίες παραγόντων του πρωθυπουργικού γραφείου συμπεραίνω ότι αν κι εφ’ όσον δεν θελήσει ο κ. Παπούλιας να παραμείνει και για δεύτερη θητεία, ο Κ. Καραμανλής κρατάει «κρυφό χαρτί» στην υπόθεση. Με όνομα που δεν έχει πέσει στο τραπέζι. Ακόμη…

o«ΠΟΙΑ αντιπροεδρία;», απορούσαν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αν στα σχέδια του κ. Καραμανλή είναι κάποια στιγμή να διορίσει τον Γ. Σουφλιά στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Είναι αλήθεια ότι οι σχετικές φήμες είχαν διοχετευθεί από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, ευθύς μετά τη δήλωση του κ. Σουφλιά ότι τέλος του 2009 θα ιδρυθεί ξεχωριστό υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι ίδιοι συνεργάτες του κ. Καραμανλή περιέγραφαν με χαρακτηριστικό τρόπο τις δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος. «Αν ο πρωθυπουργός αποφάσιζε να δώσει τη θέση αυτή στον κ. Σουφλιά θα ήταν χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες, κάτι που δεν θα το δεχόταν ο τελευταίος». Κι εναλλακτικά: «Από την άλλη αν του έδινε σημαντικές αρμοδιότητες θα ήταν… πηγή κινδύνου! Όντας μόνο υπουργός και συγκρούστηκε με αρκετούς στην κυβέρνηση, σκέψου και να προΐσταται του Υπουργικού Συμβουλίου»! Θα βλέπει εφιάλτες στον ύπνο του ο κ. Καραμανλής.

oΕΙΝΑΙ θέμα χρόνου, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, η επόμενη «έκρηξη» του δημάρχου Αθηναίων Νικ. Κακλαμάνη κατά της κυβέρνησης. Αντικείμενο η καθυστέρηση που σημειώνεται στη χρηματοδότηση των δήμων. Ο κ. Κακλαμάνης είναι εκτεθειμένος έναντι των δημάρχων της χώρας, διότι είχε δεσμευτεί προσωπικά ότι θα εξασφαλίσει μέσω του υπουργού Οικονομίας τις αναγκαίες πιστώσεις, και είχε πετύχει την αναστολή των κινητοποιήσεων. Τα χρήματα ωστόσο καθυστερούν και οι δήμαρχοι ακονίζουν τα μαχαίρια τους. Υποθέτω ότι κάτι θα κάνουν από την κυβέρνηση, διότι στο Μαξίμου «παίζουν τα νεύρα» τους κάθε φορά που ο δήμαρχος ξεσπά σε… «υστερικές εκρήξεις».


Σχολιάστε εδώ