Έκαναν δώρο στους Γερμανούς το μάνατζμεντ του ΟΤΕ!

Οι Γερμανοί αποκτούν τον έλεγχο ενός τηλεπικοινωνιακού ομίλου αξίας 13 δισ. ευρώ, πληρώνοντας στο Δημόσιο μόνο 443 εκατ. ευρώ, δηλαδή λιγότερο από το 4%!

Την ώρα που η αντιπολίτευση κάνει λόγο για απιστία εις βάρος του Δημοσίου, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας δεν έχουν καταφέρει ακόμη να δώσουν μια στοιχειωδώς πειστική απάντηση στο βασικό ερώτημα κάθε πολίτη: πώς είναι δυνατό να εκχωρείται ο έλεγχος ενός δημόσιου περιουσιακού στοιχείου τεράστιας αξίας και το Δημόσιο να εισπράττει μόνο ένα ποσό που δεν αντιστοιχεί ούτε στα 2/3 των περυσινών κερδών του ΟΤΕ, ή στο 1/3 του τιμήματος που πλήρωσε ο ΟΤΕ για την υπερτιμημένη εξαγορά της αλυσίδας Γερμανός!

Το υπερχρεωμένο ελληνικό Δημόσιο, με άλλα λόγια, δίνει ξαφνικά την εικόνα του… αφεντικού που τρελάθηκε και χαρίζει το πολυτιμότερο, ίσως, περιουσιακό στοιχείο του στους… αναξιοπαθούντες Γερμανούς, την ώρα μάλιστα που ένας ιδιώτης επενδυτής, η MIG του κ. Α. Βγενόπουλου, εξασφαλίζει διπλάσιο όφελος, της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ.

Ένα ερώτημα που θα ήταν καλό να απαντούσαν ο πρωθυπουργός και ο «αρχιτέκτονας» της συμφωνίας κ. Γ. Αλογοσκούφης είναι γιατί δεν ζήτησαν να αγοράσουν οι Γερμανοί το σύνολο των μετοχών του Οργανισμού στα 29 ευρώ, πληρώνοντας συνολικά το ποσό των 3,7 δισ. ευρώ, που θα είχε μια αξία για την κάλυψη των σοβαρών δημοσιονομικών αναγκών της χώρας.

Άλλωστε, σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος του ΟΤΕ χάνεται και αυτό φρόντισαν να το ξεκαθαρίσουν οι ίδιοι οι Γερμανοί, που δεν κρύβονται πίσω από το «φύλλο συκής» της δήθεν συνδιοίκησης. «Η Deutsche Telekom αναλαμβάνει τον έλεγχο του μάνατζμεντ και θα ενοποιήσει πλήρως τον ΟΤΕ στον ισολογισμό της», ανακοίνωσε η Deutsche Telekom στους μετόχους της…

Απάντηση δεν υπάρχει. Οι Γερμανοί βέβαια ήθελαν να πάρουν μισοτιμής τον ΟΤΕ. Και το πέτυχαν. Χαμένοι είμαστε εμείς…

Το Δημόσιο, όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, μένει τώρα στην πραγματικότητα «εγκλωβισμένο» στον… γερμανοκρατούμενο ΟΤΕ. Το 25% συν μία μετοχή που κρατά η κυβέρνηση μπορεί πλέον να πουληθεί μόνο στους Γερμανούς, χωρίς την παραμικρή δυνατότητα αναζήτησης ενός αγοραστή που θα πλήρωνε περισσότερα στο μέλλον για την αγορά των μετοχών. Γι’ αυτό, άλλωστε, στη συμφωνία έχουν περιληφθεί και οι ακριβείς όροι για το προδιαγεγραμμένο αυτό τμηματικό «ξεπούλημα» στους Γερμανούς, που μπορεί ακόμη και να εκμηδενίσει τη συμμετοχή του Δημοσίου, χωρίς στην πραγματικότητα η σημερινή, ή όποια άλλη μελλοντική κυβέρνηση, να έχει τη δυνατότητα αναζήτησης μιας πιο συμφέρουσας συμφωνίας για την πώληση των μετοχών.

Και επειδή οι «κορυφαίοι μάνατζερ» της Deutsche Telekom έχουν «καταφέρει» τα τελευταία χρόνια να απαξιώσουν πλήρως τη μετοχή του ομίλου τους, με πτώση της τάξεως του 80% την τελευταία οκταετία, τίποτα δεν αποκλείει να έχει την ίδια τύχη στο μέλλον και η αξία του ΟΤΕ στα χέρια τους. Ήδη την Πέμπτη η μετοχή του ΟΤΕ έκλεισε τη συνεδρίαση με βαρύτατες απώλειες, όχι μόνο επειδή διαψεύσθηκαν οι προσδοκίες για αγορά των μετοχών μειοψηφίας, αλλά και επειδή η Citigroup, σε μια εξόχως δηκτική ανάλυσή της, περιέγραψε με «σκοτεινά» χρώματα το «γερμανικό μέλλον» του ΟΤΕ.

Δυστυχώς, αν οι προβλέψεις της Citigroup επαληθευθούν και οι Γερμανοί αποτύχουν στη διοίκηση του Οργανισμού («εδώ είναι Μπαλκάνια», άλλωστε…) η συμφωνία που υπογράφει τώρα το Δημόσιο δεν αφήνει κανένα περιθώριο διαφυγής. Ακόμη και αν στα χέρια τους ο ΟΤΕ οδηγηθεί σε πτώχευση, το Δημόσιο δεν έχει την παραμικρή δυνατότητα απομάκρυνσης των Γερμανών!


Σχολιάστε εδώ