XΡΗΜΑτιστήριο

> Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στο Χρηματιστήριο την προηγούμενη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές εν αναμονή των εταιρικών ανακοινώσεων για την κερδοφορία πρώτου τριμήνου και προκειμένου να κατοχυρώσουν βραχυχρόνια κέρδη, προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.279,13 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες 0,57%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 218,3 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 8,1 εκατ. ευρώ αφορούσαν πακέτα. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο τη σημείωσαν αυτοί των Πρώτων υλών, Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και Τηλεπικοινωνιών, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση την είχαν εκείνοι των Ταξιδιών-Αναψυχής, Τεχνολογίας και Τραπεζών. Την επομένη οι επενδυτές επηρεασμένοι από το κλίμα των διεθνών αγορών προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις σε όλους σχεδόν τους κλάδους της αγοράς, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.224,38 μονάδες, παρουσιάζοντας πτώση 1,28%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 293 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 20,3 ήταν προσυμφωνημένες. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,47%, ο μεσαίας σημείωσε απώλειες 0,93%, ενώ ο FTSEASE small cap 80 έκλεισε με πτώση 0,36%. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία η Σοφοκλέους κινήθηκε στα βήματα των διεθνών αγορών, το ενδιαφέρον επεκτάθηκε σε σημαντικό μέρος του ταμπλό, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.261.29 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,87%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 315,973 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 28,4 ήταν πακέτα. Από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι Marfin Investment Group, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, ενώ αντίθετα με πτώση οι Eurobank και Βιοχάλκο. Την επομένη, παρά το κακό ξεκίνημα, τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τις πιέσεις στα τραπεζικά χαρτιά, επικράτησαν τελικά σταθεροποιητικές τάσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.266,84 μονάδες καταγράφοντας οριακά κέρδη της τάξης του 0,13%.

> Από τη στιγμή που «… λειτουργεί χάριν του δημόσιου συμφέροντος… και εποπτεύεται από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών…», γιατί οι προσλήψεις του προσωπικού της δεν γίνονται μέσω ΑΣΕΠ; Περί της εταιρείας ΕΛΚΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ INVEST IN GREECE ο λόγος.

> Ευτυχώς για τους πολίτες… δεν πτωχεύσαμε, τουλάχιστον ακόμα, δυστυχώς για την κυβέρνηση… απέτυχε! Αυτή είναι η αλήθεια σχετικά με την οικονομική πολιτική της «γαλάζιας» προπαγάνδας, σε όλα τα καίρια μέτωπα, όπως είναι η πορεία του πληθωρισμού, ο ρυθμός ανάπτυξης, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης και οι αποκρατικοποιήσεις.

> Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση υποτίθεται ότι διαπραγματεύεται τους όρους ξεπουλήματος του ΟΤΕ, η ιδιωτική εταιρεία MIG ανακοινώνει τις καταληκτικές ημερομηνίες υλοποίησης του όλου εγχειρήματος. Γιʼ αυτόν και μόνο τον λόγο λέμε «ναι» στην σύσταση εξεταστικής επιτροπής, αρκεί σε αυτή να «προσκληθούν» όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, όπως είναι μεταξύ άλλων οι κύριοι Αλογοσκούφης, Χατζηδάκης, Βουρλούμης, Βγενόπουλος, Παπάζογλου (ΓΓ Αποκρατικοποιήσεων), Δημητρίου (νομικός σύμβουλος υπουργού), Μεγάλου (εκπρόσωπος συμβούλου), Ηλιάδης (εκπρόσωπος συμβούλου), Karl Gerhard (αντιπρόεδρος DT), αλλιώς πολύς λόγος για το τίποτε.

> Αν δεν ήταν «μονοφαγάδες», θα υπήρχε χώρος για όλους, καθώς η πίτα των συγχρηματοδοτούμενων κατασκευαστικών έργων είναι μεγάλη! Δεν ξέρουμε αν οι παράπλευρες μάχες εξελιχθούν σε πολέμους, αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι όλα γίνονται για το χρήμα.

> Ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα της εγχώριας εφοπλιστικής αγοράς! Η αναφορά μας στο σύγχρονο επιθετικό και τεχνοκρατικό management της Sea Star Capital Plc, μιας εταιρείας συμμετοχών που δραστηριοποιείται στη ναυτιλία και τη διαχείριση πλοίων, με παρουσία στο Αιγαίο, στην Αδριατική Θάλασσα και στη Βόρεια Αφρική.

> Άλλο να αφουγκράζεσαι τα μηνύματα των αγορών και άλλο να υποτάσσεσαι στις ανάγκες μεμονωμένων κλάδων! Ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών μικρής ναυτιλίας το ζήτησε, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας το μεταβίβασε, ο υπουργός Οικονομίας έδωσε τη συγκατάθεσή του, οι τραπεζίτες συμφώνησαν και ο πρόεδρος του ΧΑ αναμένεται να το υλοποιήσει. Η αναφορά μας στην αλλαγή του καθεστώτος εισαγωγής των ναυτιλιακών εταιρειών στο χρηματιστήριο.

> Είτε επιχειρηματικές είτε πολιτικές είτε και τα δύο, ένα είναι το βέβαιο, ότι τις ευθύνες άλλων καλούνται να τις πληρώσουν με το «ψωμί» τους οι εργαζομένοι! Έντονες είναι οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο να κλείσουν και άλλα εργοστάσια του «πάλαι ποτέ ισχυρού» παίκτη της χρηματαγοράς κ. Λαναρά.

> Λίγη προσοχή, στα απανταχού «ανοίγματα», δεν βλάπτει! Είναι γεγονός ότι οι επιχειρήσεις που εμφανίζουν αυξημένο τραπεζικό δανεισμό είναι και αυτές που δραστηριοποιούνται περισσότερο στην έκδοση ομολογιακών δανείων;

> Τα «λέγαμε», τα «φωνάζαμε», αλλά μας θεωρούσαν «γραφικούς»! Επιβεβαιωθήκαμε πάντως πανηγυρικά, καθώς σύμφωνα με τον κ. Buffett, ρυθμιστικές αρχές, οίκοι αξιολόγησης και λογιστές είναι κάποιοι εκ των βασικών υπαιτίων της «κατάρρευσης» του χρηματοοικονομικού συστήματος διεθνώς.

> Σε πόσες από τις εισηγμένες επιχειρήσεις της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, η κερδοφορία προέρχεται από μη επαναλαμβανόμενα χρηματοοικονομικά έσοδα και αποτιμήσεις επενδύσεων; Εμείς πάντως γνωρίζουμε τουλάχιστον δύο, βλέπε Elmec Sport και Euromedica.

> Στο ίδιο έργο θεατές! Σύμφωνα με τα αμφιβόλου ποιότητας – αξιοπιστίας στοιχεία του στατιστικού δελτίου της ΕΧΑΕ για τον μήνα Απρίλιο, οι ξένοι επενδυτές εμφανίστηκαν πωλητές με σύνολο εκροών κεφαλαίων 234,88 εκατ. ευρώ, ενώ οι Έλληνες αγοραστές φθάνοντας συνολικές εισροές ύψους 237,00 εκατ. ευρώ.

> Με αφορμή τις πωλήσεις διαφημιστικού χώρου σε σταθμούς, συρμούς, οχήματα, πινακίδες κ.λπ. που ετοιμάζουν οι φορείς μαζικής μεταφοράς, προκειμένου να μειώσουν τα συσσωρευμένα ελλείμματά τους, ρωτάμε πόσες από τις εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα αποδίδουν, βάσει του συνόλου των διαφημιστικών τους δαπανών, το θεσμοθετημένο τέλος υπέρ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

> Την ίδια στρατηγική στον χειρισμό του δημόσιου ελλείμματος φαίνεται να ακολουθούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έτσι από τα λογιστικά τρικ του κ. Χριστουδουλάκη καταλήξαμε στις αλχημείες του κ. Αλογοσκούφη. Πάντως τα λίφτινγκ και οι ωραιοποιήσεις των οικονομικών στοιχείων οδηγούν στην αδυναμία παρακολούθησης του «κρυφού» χρέους, εκτός και αν αυτός ήταν εξ αρχής ο σκοπός…

> Από βδομάδα τα δύσκολα! Δεν είναι λίγες οι εισηγμένες επιχειρήσεις για τις οποίες ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις των νέων μετοχών, που προέκυψαν από τις εκάστοτε αυξήσεις κεφαλαίων, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει την πορεία της αγοράς.

> Άλλοι μιλούν για αναθέρμανση του εγχώριου επενδυτικού ενδιαφέροντος, άλλοι κάνουν λόγο για επιλεκτικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων από ξένους θεσμικούς, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι οι μετοχές των ελληνικών επιχειρήσεων είναι πλέον φθηνές, γεγονός που τις καθιστά ελκυστικές.

> Αξιοκρατία, ασφάλεια, προμήθειες ή κάτι άλλο; Για ποιους λόγους ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους όρισε ως διαχειριστές της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου λήξης 20 Ιουλίου 2018 ούτε μία, ούτε δύο αλλά πέντε τον αριθμό τράπεζες;

> «… στις 02/5/2008 προέβη σε πώληση 29.000… και σε αγορά 17.500 κοινών ονομαστικών…»! Μπορεί οι αγοραπωλησίες μετοχών της ΕΧΑΕ από την EFG Eurobank Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ να μην αποτελούν intraday συναλλαγές, δεν παύουν όμως να επηρεάζουν την εικόνα της μετοχής, δημιουργώντας πλασματική εικόνα προσφοράς-ζήτησης και όγκου συναλλαγών, έτσι δεν είναι;

> Τι και αν το χρηματιστήριο πραγματοποίησε μίνι ράλι, τι και αν οι τιμές των αντικειμενικών αξιών αυξήθηκαν, τι και αν τα δομημένα αποτιμήθηκαν σε αγοραίες τιμές, μέσα σε μόλις έναν χρόνο η πραγματική συνολική κινητή και ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων μειώθηκε σημαντικά σε πραγματικούς όρους.

> Αυτή τουλάχιστον η μείωση της τιμής-στόχου, στην οποία προχώρησε η επενδυτική τράπεζα, συνοδευόταν από εκτιμήσεις που είχαν οικονομοτεχνική βάση! Με δεδομένη τη ραγδαία αύξηση της τιμής του πετρελαίου, η HSBC «έριξε» στα 5,9 ευρώ, από 7,5, τη μετοχή της Aegean Airlines.

> «Σταυρόλεξο για ισχυρούς παίκτες» φαίνεται ότι ήταν οι οικονομικές καταστάσεις της Μάρακ, αφού ακόμα και οι διευκρινιστικές ανακοινώσεις της εταιρείας που είχαν να κάνουν με την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της χρήζουν μεγάλης μελέτης.

> Σύμφωνα με την έκθεση ανεξάρτητου ορκωτού ελεγκτή «… κατά την ημερομηνία χορηγήσεως της παρούσας, υπήρχαν απαιτήσεις από πελάτες…, οι οποίες δεν καλύπτονται με αντίστοιχη αξία τίτλων…». Εν έτει 2008, παρά την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου και την υιοθέτηση των κοινοτικών οδηγιών, σχετικά με την διενέργεια των χρηματιστηριακών συναλλαγών, υπάρχουν ΑΧΕΠΕΥ που εξακολουθούν να ταλανίζονται από το φαινόμενο των κόκκινων κωδικών.

> Ας μας εξηγήσει τουλάχιστον τους λόγους! Αργά αλλά σταθερά, σε εβδομαδιαία πλέον βάση, ο κ. Σπύρος Κούτλας, μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της Προοδευτικής ΑΤΕ, προχωρεί στην πώληση ονομαστικών μετοχών της εταιρείας του.

> Μήπως το παρακάνουν με τη «δημοσιότητα»; Από τη στιγμή που δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη αναφορά, παρά μόνο γενικόλογα και αοριστίες, ποιος ο λόγος των επίσημων ανακοινώσεων για τη συνάντηση στελεχών των ΧΑ και ΧΑΚ;

> Το ζήτησαν οι τράπεζες… το υιοθέτησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς! Η αναφορά μας στην έγκριση της τροποποίησης του κανονισμού λειτουργίας του συστήματος άυλων τίτλων, προκειμένου να επιτραπεί μέσω αυτού η διαδικασία της επανεπένδυσης των μερισμάτων.

> Η αύξηση στα μετά φόρων κέρδη της Attica Bank, για το πρώτο τρίμηνο του 2008, ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, δεν ισχύει όμως το ίδιο και με τις εκτιμήσεις- προβλέψεις για τους πιστωτικούς κινδύνους που υπερκαλύπτουν τυχόν επισφαλείς απαιτήσεις της.

> Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού! Πόσες από τις εγχώριες εισηγμένες επιχειρήσεις οι οποίες καταθέτουν δημόσιες προτάσεις εξαγοράς άλλων εταιρειών προχωρούν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα στη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Χρηματοοικονομικού τους Συμβούλου;

> Ας κοιτάξει καλύτερα τα του οίκου της! Τι και αν οι ζημίες από τις διαγραφές χρεών που προέρχονται από τα subprime την κατατάσσουν στην πρώτη θέση των απωλειών μεταξύ όλων των τραπεζών, η UBS εξακολουθεί να έχει άποψη για τις προοπτικές των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων.

> Μικρή μεν, αύξηση δε, η οποία έχει τη σημασία της! Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, το σύνολο της καθαρής αξίας ενεργητικού των oκτώ εισηγμένων στο ΧΑ Εταιρειών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου στο τέλος Απριλίου παρουσίασε αύξηση 6,4 εκατομμύρια ευρώ.

> Από την παρουσίαση των αυξημένων κατά 5,7% καθαρών ενοποιημένων κερδών τριμήνου της EFG Eurobank, επισημαίνουμε τη βαρύτητα που δόθηκε τόσο στη συνεισφορά των επενδύσεων όσο και στις θετικές προοπτικές της Νέας Ευρώπης.

> Οι απροσδιόριστες ζημίες από τις τοποθετήσεις σε αγορές ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων ανάγκασαν πολλούς από τους ξένους θεσμικούς να προβούν σε ρευστοποιήσεις κερδοφόρων επενδύσεων, από άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως ήταν οι ελληνικές μετοχές, γεγονός που πίεσε μεταξύ άλλων και την εγχώρια χρηματαγορά.

> Για να δούμε αν οι εκτιμήσεις της Π&Κ – Εθνικής ΑΧΕΠΕΥ, για την πτώση των οικονομικών μεγεθών των άλλων τραπεζών, έχουν οικονομοτεχνική βάση ή απλώς αποτελούν μέθοδο «πίεσης» του κ. Αράπογλου προς τους άλλους manager-τραπεζίτες που «κάνουν καλά τη δουλειά τους»;

> Άλλοι αποφάσισαν, βλέπε υπουργούς, άλλοι πραγματοποίησαν τις μελέτες, βλέπε συμβούλους, άλλοι διόρισαν τις επιτροπές αξιολόγησης, βλέπε διοίκηση και άλλοι καλούνται να αναλάβουν το βάρος της υπογραφής τους, βλέπε διευθυντές. Περί του ελέγχου των προσφορών για το ξεπούλημα των ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ ο λόγος.

> Το βόλεμα των ημετέρων καλά κρατεί! Μπορεί να έχει τις τυπικές γνώσεις και τα ουσιαστικά προσόντα, δεν παύει όμως να είναι άλλος ένας κομματικός ο οποίος αν και ηγείται μιας υποτιθέμενης ανεξάρτητης αρχής, εντούτοις αναμένεται να ακολουθήσει κατά γράμμα τις εντολές του πολιτικού του προϊστάμενου. Ο λόγος για τον κ. Μιχάλη Σακκά, νέο αντιπρόεδρο της ΕΕΤΤ για τον Τομέα Παροχής Ταχυδρομικών Υπηρεσιών.

> Μαύρα σύννεφα αρχίζουν να μαζεύονται πάνω από την εγχώρια οικοδομική δραστηριότητα, καθώς στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2008, ο αριθμός των αδειών, η επιφάνεια και ο όγκος σημείωσαν μειώσεις 13,4%, 4% και 2,5% αντίστοιχα.

> Οι αγοραπωλησίες μετοχών μετά δικαιώματος ψήφου, πέριξ του 5% των μετοχικών κεφαλαίων των εισηγμένων εταιρειών, καλά κρατούν! Η Morgan Stanley μείωσε το ποσοστό που κατέχει εμμέσως στην ΕΧΑΕ, ήτοι 4,97%, από 5,012% που ήταν πριν την τελευταία συναλλαγή.

> Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικράτειας, μπορεί η παρέμβαση στην επικουρική σύνταξη να είναι νόμιμη, η διάλυση όμως των υπαρχόντων Ταμείων είναι αντισυνταγματική, έτσι μπορεί για την κυβέρνηση να είναι μια ακόμη πολιτική αποτυχία, για τις τράπεζες όμως το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο.

> «Τζάμπα πράγμα»! Κάθε εβδομάδα και μια νέα εισαγωγή εταιρείας, στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ καθώς μετά την Doppler, ακολουθεί η Euroxx, ενώ ενδιαφέρον εξέφρασε και η εταιρεία ειδών μπεμπέ Κου-κου.

> Δεν κατάφερε να πείσει για τις προθέσεις του! Ο πρωθυπουργός «πιάστηκε αδιάβαστος», τόσο για την υπερχρέωση των νοικοκυριών όσο για το ξεπούλημα του ΟΤΕ και τις αυθαίρετες πρακτικές των τραπεζών.

> Για μια ακόμη φορά ο συγκεντρωτισμός των 10 πρώτων χρηματιστηριακών εταιρειών ήταν εντυπωσιακός, έτσι μπορεί τον Απρίλιο να υποχώρησε στο 87,94%, έναντι 88,06% τον Μάρτιο, δεν παύει όμως να αποτελεί τροχοπέδη στις προσπάθειες των «μικρών» ΑΧΕΠΕΥ να παραμείνουν ζωντανές. Τραπεζικές ήταν και πάλι οι πρωτιές, έτσι στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου, επί του συνόλου των συναλλαγών, στην κορυφή βρέθηκε η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ ακολούθησαν Εθνική – Π&K Χρηματιστηριακή και Eurobank.

> Προσοχή στους κωδικούς 063 έως 070 της φετινής φορολογικής δήλωσης, καθώς αφορούν τους τόκους που καταβλήθηκαν για την εξυπηρέτηση δανείων με τα οποία αποκτήθηκε η πρώτη κατοικία, ειδικά δε σε αυτά που πάρθηκαν έως τις 31/12/2002, τα οποία ακόμα και αν άλλαξαν, μεταφέρθηκαν μεταγενέστερα, εντούτοις εκπίπτουν στο σύνολο και όχι στο 20% των τόκων.

> Λες και δεν υπάρχουν άλλα ικανά, αξιόλογα και εξειδικευμένα στελέχη. Με αφορμή τη γνωστοποίηση των αποφάσεων της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της ΠΕΙΡΑΙΩΣ Leasing, ρωτάμε γιατί πρέπει να χορηγούνται άδειες στα μέλη του ΔΣ και στους διευθυντές των θυγατρικών κυρίως εταιρειών, για συμμετοχή ή απασχόλησή τους καθʼ οιονδήποτε τρόπο στη διοίκηση και λειτουργία των «μαμάδων» τους και όχι μόνο;

> Ας μην «ορκίζεται» κιόλας! Μόνο διαβεβαίωση δεν ήταν αυτή που έδωσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση απέναντι στην φορολογία, καθώς το μόνο που έκανε είναι να τονίσει το αυτονόητο, ότι δηλαδή από τη στιγμή που έχει αυξηθεί ο πληθωρισμός, θα ήταν μεγάλη τρέλα να αυξηθεί και ο ΦΠΑ.

> Δυο δυο αποχωρούν πλέον τα στελέχη των εισηγμένων επιχειρήσεων που κατέχουν θέσεις ευθύνης σχετιζόμενες με τη χρηματαγορά! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αποχώρηση για διαφορετικούς λόγους της υπεύθυνης Εσωτερικού Ελέγχου και του Τμήματος Εταιρικών Ανακοινώσεων και Εξυπηρέτησης Mετόχων της Inform Λύκος.

> Όπως πάντα έτσι και τώρα υπήρξαν οι εξαιρέσεις, που ήρθαν να επιβεβαιώσουν τον κανόνα! Ναυτιλιακές επιχειρήσεις και εταιρείες των οποίων το σύνολο των μετοχών κατέχεται από ημεδαπό ίδρυμα που επιδιώκει κοινωφελείς σκοπούς δεν υποχρεούνται ούτε της καταβολής ειδικού φόρου 3%, αλλά ούτε και της υποβολής δήλωσης ενιαίου τέλους ακινήτων.

> Μπορεί οι μετοχές των δεικτών Mid 40 και Small Cap 80 να εξιτάρουν το retail, οι αντίστοιχες όμως του FTSE 20 είναι αυτές που δίνουν το έναυσμα στον Γενικό Δείκτη Τιμών! Για του λόγου το αληθές, τον μήνα Απρίλιο, η άνοδος του ΓΔ άγγιξε το 5,7%, όταν ο μεγάλης κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε 7,9%, έναντι 2,06% αυτού της μεσαίας και 4,38% εκείνου της μικρής.

> Ποια η θέση του κ. Πιλάβιου στο θέμα; Από τα προ ενός μηνός έντονα παράπονα της διοίκησης που είχαν να κάνουν με φαινόμενα υποτιμητικής κερδοσκοπίας στο πρόσφατο μίνι ράλι της τιμής της μετοχής της. Η αναφορά μας στην εταιρεία Μαΐλης.

> Μπορεί να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, δεν παύουν όμως να μας εκπλήσσουν με τις ανακοινώσεις τους! Ο λόγος για τους διοικούντες την ΑΕΓΕΚ, οι οποίοι, όπως λένε, προχώρησαν σε «αναταξινόμηση κονδυλίων» για λόγους ορθότερης απεικόνισης των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων 2007.

> Το story είναι μεγάλο, ενώ το παρασκήνιο ακόμα μεγαλύτερο! Από τις αλλαγές στη σύνθεση των δεικτών, επισημαίνουμε τη διπλή προσθήκη της μετοχής της Marfin Investment Group, τόσο στο γενικό όσο και στον MSCI Standard Index.

> Είναι γεγονός ότι οι φορολογικές αρχές, στην προσπάθειά τους να εισπράξουν άμεσα χρήματα, φτάνουν στο σημείο να «γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων» τους ακόμα και την απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει κάθε πρόστιμο, εφόσον δεν έχει προηγηθεί ακρόαση του οφειλέτη;

> Χειρότερα δεν γίνεται… ή μήπως με αυτήν την κυβέρνηση όλα είναι πλέον πιθανά; Νέα υποχώρηση κατά 1,5 μονάδα, σημείωσε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Απρίλιο, κινούμενος χαμηλότερα του μέσου ευρωπαϊκού δείκτη, όταν σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ σταθερός, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2002, παρέμεινε και ο πληθωρισμός.

> Η εξασθένιση του δολαρίου, τα προβλήματα τροφοδοσίας της αγοράς και η μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ οδήγησαν μεσοβδόμαδα την τιμή του αργού σε διαδοχικά ρεκόρ, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 126 δολάρια το βαρέλι. Ανοδικά κινήθηκε και ο χρυσός καθώς η αύξηση της τιμής του πετρελαίου τόνωσε την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου, ως εναλλακτική επένδυση έναντι του πληθωρισμού.

> Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιστάθηκε στην πρόκληση της μείωσης των επιτοκίων, καθώς οι ανησυχίες για αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων από το υψηλό κόστος ενέργειας και ειδών διατροφής αποτέλεσαν τροχοπέδη.


Σχολιάστε εδώ