Χωρίς… παρενέργειες η «αλλαγή φρουράς» στην ΚΟ του ΚΚΕ

Παραιτήθηκαν από βουλευτές η Ε. Παντελάκη στην Α΄ Πειραιώς (στη θέση της η ευρωβουλευτής Δ. Μανωλάκου), ο Δ. Κουμπούρης στο υπόλοιπο Αττικής (στη θέση του ο Κνίτης Γ. Γκόκας) και ο Δ. Τσιόγκας στη Λάρισα (στη θέση του ο Α. Σκυλλάκος). Τη θέση της Δ. Μανωλάκου στην Ευρωβουλή την καταλαμβάνει ο εκ Θεσσαλονίκης συνεργαζόμενος με το ΚΚΕ Κ. Δρούτσας, πρόεδρος του «Ινστιτούτου Καταναλωτών Μακεδονίας». Όλοι οι παραπάνω είναι επιλαχόντες στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Η κίνηση χαρακτηρίστηκε πρωτοφανής, αφού ελήφθη λίγους μόνο μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές –όταν και εκλέχθηκαν με την ψήφο του λαού οι συγκεκριμένοι βουλευτές– αλλά στο ΚΚΕ σημειώνουν ότι διαχρονικά στο κόμμα τα στελέχη του «είναι στρατευμένα στην υπηρεσία των λαϊκών συμφερόντων και δεν αγωνίζονται για πόστα και αξιώματα και με αυτήν την έννοια είναι πάντα στη διάθεση του κόμματος και στον σχεδιασμό που αυτό προκρίνει με βάση τις γενικότερες ανάγκες του κινήματος». Προς επίρρωσιν της παραπάνω εκτίμησης και οι τρεις βουλευτές που παραιτήθηκαν διένειμαν μέσω του γραφείου Τύπου του κόμματος δηλώσεις με τις οποίες όχι μόνο αποδέχονται την απόφαση, αλλά τονίζουν ότι ως «στρατιώτες του κόμματος» θα υπηρετήσουν σε όποιο πόστο τοποθετηθούν.

Η παραπάνω περικοπή από τη σχετική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει ξεκάθαρα –κάτι που αποτελεί πάγια πρακτική του ΚΚΕ– ότι ακόμα και η βουλευτική έδρα είναι στη διάθεση του κόμματος, παρʼ όλο που για την είσοδο κάποιου στελέχους στη Βουλή αποφασίζει ο «κυρίαρχος λαός».

Στελέχη του κόμματος με κατηγορηματικότητα αποσυνδέουν τις συγκεκριμένες αλλαγές από τα όποια σενάρια για την αλλαγή στην ηγεσία του ΚΚΕ, θέμα που προς τον παρόν δεν υφίσταται, αφού το κόμμα θα συνεχίσει στο άμεσο ορατό μέλλον με γραμματέα την –δοκιμασμένη στην πράξη– Α. Παπαρήγα.

Η απόφαση, που αιφνιδίασε τους ψηφοφόρους του κόμματος κυρίως στις περιοχές που έγιναν οι αλλαγές, δεν έχει να κάνει μόνο ή κυρίως με την αποκατάσταση της «γραμμής» που «έσπασε» για την εκλογή συγκεκριμένων στελεχών στη Βουλή, αλλά εντάσσεται στη συνολική αναδιάταξη του στελεχικού δυναμικού του ΚΚΕ, το οποίο εν όψει και των Ευρωεκλογών θέλει να επιβεβαιώσει την –δημοσκοπικά απειλούμενη– πρωτοκαθεδρία του στον χώρο της Αριστεράς. Η κάθε περίπτωση αλλαγής έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία και φυσικά διαφορετική αφετηρία. Έτσι:

Πειραιάς: Η έξοδος της Ε. Παντελάκη από τη Βουλή συνοδεύθηκε από την ανάληψη της ηγεσίας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά, κάτι που πρακτικά σημαίνει αναβάθμιση, αφού πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στο ΚΚΕ τα κομματικά αξιώματα σε σημαντικά πόστα είναι κατά πολύ ανώτερα από τα όποια δημόσια αξιώματα, είτε αυτά είναι βουλευτικά είτε αυτοδιοικητικά. Πολύ περισσότερο που πρόκειται για την οργάνωση του Πειραιά, μια από τις μεγαλύτερες και δυναμικότερες του ΚΚΕ, αφού στις τάξεις της εκτός από τις οργανώσεις των δήμων του Πειραιά περιλαμβάνονται και οι ναυτεργάτες στους οποίους το ΚΚΕ έχει διαχρονικά μεγάλη επιρροή. Βέβαια η Ε. Παντελάκη θα βρεθεί σʼ έναν γνώριμο χώρο, αφού από αυτήν την οργάνωση προέρχεται και έχει πλήρη γνώση των θεμάτων που απασχολούν τις οργανώσεις του Πειραιά.

Στην οργάνωση του Πειραιά διαδέχεται τον Ν. Σοφιανό (πρώην γραμματέα της ΚΝΕ), ο οποίος παραδίδει την ηγεσία με θετικό απολογισμό σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει από την ηγεσία του Περισσού. Δεν έχουν καμία βάση τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία ο Ν. Σοφιανός υποβαθμίστηκε, αφού παραμένει μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και θα αξιοποιηθεί πιθανότατα στον –γνώριμο λόγω θητείας– χώρο της νεολαίας, όπου τελευταία η ΚΝΕ παρουσιάζει προβλήματα λόγω των διαγραφών στελεχών που έγιναν στην οργάνωση της Σπουδάζουσας (ΑΕΙ-ΤΕΙ) πριν από λίγο καιρό.

Λάρισα: Εδώ η κατάσταση είναι διαφορετική και πρόκειται στην ουσία για «επιβολή» της γραμμής που είχε το κόμμα σχετικά με το ποιος θα εκλεγεί βουλευτής. Θυμίζουμε ότι στις τελευταίες εκλογές, ενώ το κόμμα είχε ήδη βουλευτή τον Δ. Τσιόγκα, μετέθεσε στη Λάρισα ως υποψήφιο τον (Λαρισαίο επίσης) μέχρι τότε κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Α. Σκυλλάκο, με γραμμή προς τους ψηφοφόρους να τον εκλέξουν. Το γεγονός όμως ότι ο Α. Σκυλλάκος στις τελευταίες εκλογές έβγαινε βουλευτής στη Β΄ Αθήνας επηρέασε τους ψηφοφόρους του κόμματος στον νομό και έτσι αυτοί προτίμησαν για τη Βουλή –«εκτός γραμμής»– τον Δ. Τσιόγκα, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής ήταν να στερηθεί το ΚΚΕ το πλέον έμπειρο κοινοβουλευτικό του στέλεχος. Έτσι η ηγεσία του κόμματος αποφάσισε να «αποκαταστήσει την τάξη» και να επαναφέρει στη Βουλή τον Α. Σκυλλάκο, παραγνωρίζοντας τις αντιδράσεις που θα προκληθούν στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ στη Λάρισα λίγους μάλιστα μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, όταν και έγινε η συγκεκριμένη επιλογή από τους οπαδούς τους κόμματος. Την αναμενόμενη δυσαρέσκεια έσπευσε να την προλάβει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, η οποία στη σχετική της ανακοίνωση σπεύδει να πει ότι οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ «στους νομούς όπου γίνονται αλλαγές θα κατανοήσουν ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις έχουν μόνο σκοπό την ικανότητα και τη θέληση του κόμματος να ανταποκριθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια στις ανάγκες του λαϊκού κινήματος».

Είναι σίγουρο ότι στη Λάρισα θα υπάρξουν αντιδράσεις για την απόφαση αυτή, ωστόσο στον Περισσό ανέλαβαν το κόστος, αφού εκτίμησαν ότι δεν είχαν την πολυτέλεια να έχουν εκτός Βουλής τον Α. Σκυλλάκο, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τα κατατόπια του Κοινοβουλίου και μπορεί να χειριστεί λόγω εμπειρίας τις δύσκολες καταστάσεις.

Στα αξιοσημείωτα είναι ότι η ανακοίνωση της αλλαγής βουλευτή στη Λάρισα έγινε την ημέρα που η Α. Παπαρήγα μιλούσε σε συγκέντρωση του κόμματος στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Λάρισα την ημέρα της ανακοίνωσης της αλλαγής δεν ανέφερε το παραμικρό.

Αττική: Ο χαμηλών τόνων συνδικαλιστής – βουλευτής Δ. Κουμπούρης έδωσε τη θέση του στη νέα γενιά, αφού τον διαδέχεται ο 27χρονος Κνίτης Γ. Γκιόκας, ο οποίος είναι πτυχιούχος της Νομικής. Η κίνηση αυτή είναι φανερό ότι έχει στόχο να ενισχύσει το νεανικό πρόσωπο του ΚΚΕ σε απάντηση της ανάδειξης του Α. Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΝ. Έτσι για πρώτη φορά το ΚΚΕ θα έχει στη Βουλή δύο στελέχη της ΚΝΕ, αφού από τον Σεπτέμβρη είναι ήδη βουλευτής ο γραμματέας της οργάνωσης Γ. Πρωτούλης. Ωστόσο, ο τελευταίος κάνει σπάνιες εμφανίσεις στο Κοινοβούλιο και αρκετοί είναι αυτοί που απορούν γιατί ο Περισσός δεν έχει μέχρι στιγμής αξιοποιήσει την παρουσία του στα έδρανα της Βουλής. Η είσοδος και δεύτερου Κνίτη στη Βουλή ίσως αλλάξει την κατάσταση και είναι πιθανόν το επόμενο διάστημα να γίνουμε μάρτυρες πιο έντονης ανάδειξης των προβλημάτων της νέας γενιάς μέσα στο Κοινοβούλιο.


Σχολιάστε εδώ