ΦΟΡΤΣΑΡΕΙ ΠΑΛΙ Ο ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Παράλληλα, η ίδια δημοσκόπηση δείχνει αύξηση της υπέρ της ΝΔ διαφοράς στην πρόθεση ψήφου και στην παράσταση νίκης, καθώς και σοβαρή ενίσχυση τόσο της πρωθυπουργικής εικόνας όσο και της δημοφιλίας του Κ. Καραμανλή. Φαίνεται πως ο πρωθυπουργός βγαίνει σοβαρά ενισχυμένος τόσο απʼ το βέτο στο ΝΑΤΟ για τα Σκόπια, όσο και απʼ τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου που υπέγραψε στη Μόσχα με τον Βλ. Πούτιν. Αντίθετα -και αυτό προκύπτει από μια σειρά ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων- φαίνεται ότι δεν του «βγαίνουν» του Γ. Παπανδρέου οι υψηλοί τόνοι στην αντιπολιτευτική του στρατηγική, ενώ τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο κι ο ίδιος έχουν χάσει και απʼ το αλαλούμ σχετικά με την αντιμετώπιση του θέματος του ΟΤΕ, όσο και εξαιτίας της αποχώρησής τους απʼ τη συνταγματική αναθεώρηση…

Πάντως αγκάθια εξακολουθούν να είναι για την κυβέρνηση τόσο η ακρίβεια όσο και το θέμα του ΟΤΕ, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών εμφανίζεται να διαφωνεί ακόμα με την ύπαρξη του όρου «Μακεδονία» στο όνομα των Σκοπίων, καθώς και με το όνομα «Νέα Μακεδονία», που φαίνεται να πλασάρει η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη. Η δημοσκόπηση της RASS πραγματοποιήθηκε απʼ τις 6 έως τις 8 Μάη, σε δείγμα 1.003 συνεντεύξεων πανελλαδικά, ήταν τηλεφωνική και το δείγμα είναι σταθμισμένο ως προς το φύλο, την ηλικία και την ψήφο στις εκλογές του Σεπτέμβρη.

Το σύνολο του ποσοστού του δικομματισμού είναι ενισχυμένο κατά 3,2 μονάδες και ανέρχεται στο 62,7% έναντι 59,5% που ήταν στην προηγούμενη έρευνα (1 έως 3 Απρίλη) της RASS.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου (ΠΙΝΑΚΕΣ 1 και 2):

– Η ΝΔ συγκεντρώνει 33,2% έναντι 31,3%

της προηγούμενης έρευνας.

– Το ΠΑΣΟΚ 29,5% έναντι 28,2%

της προηγούμενης έρευνας.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ 13,5% έναντι 16,8%.

– Το ΚΚΕ 7,6% έναντι 6,3%.

– Ο ΛΑΟΣ 3,6% έναντι 4%.

– Οι Οικολόγοι 1,2% έναντι 1%.

– Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι 7,2% έναντι 8,1%.

Προκύπτει δηλαδή μια αύξηση της υπέρ της ΝΔ διαφοράς από 3,1% στην προηγούμενη δημοσκόπηση σε 3,7%, αλλά και μια αύξηση των ποσοστών τόσο της ΝΔ κατά 1,9% όσο και του ΠΑΣΟΚ κατά 1,3%.

Αντίθετα είναι σημαντική η μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ κατά 3,3%. Μειωμένα είναι και τα ποσοστά του ΛΑΟΣ, ενώ απʼ τα μικρότερα κόμματα ενισχυμένο είναι μόνο το ΚΚΕ, κατά 1,3%.

Σημαντική είναι η αύξηση της συσπείρωσης της ΝΔ, που από 72,5% έχει φτάσει στο 77,5%. Αυξημένη κατά 1,1% είναι η συσπείρωση και του ΠΑΣΟΚ, ενώ μειωμένες είναι οι διαρροές απʼ τα δύο κόμματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ: της ΝΔ από 7,8% σε 5,5% και του ΠΑΣΟΚ από 14,4% σε 12,4%, αν και παραμένουν υψηλές.

Σε αυτήν την αύξηση της συσπείρωσης των δύο κομμάτων του δικομματισμού οφείλεται η (αθροιστικά) αύξηση των ποσοστών του δικομματισμού και αντίστοιχα η μείωση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυξημένη υπέρ της ΝΔ είναι και η διαφορά στην παράσταση νίκης (ΠΙΝΑΚΕΣ 3 και 4). Το 79,8% πιστεύει ότι αν οι εκλογές ήταν την επόμενη Κυριακή θα ήταν πρώτη η ΝΔ (έναντι του 76,7% της προηγούμενης έρευνας) και το 11,5% ότι θα ήταν πρώτο το ΠΑΣΟΚ (έναντι του 15,2%).

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι νίκη της ΝΔ βλέπει και το 65,6% των οπαδών του ΠΑΣΟΚ.

Ενισχυμένος ο Καραμανλής

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία (ΠΙΝΑΚΕΣ 5 και 6) ο Κ. Καραμανλής προηγείται με 54,8% έναντι 28,2% του Γ. Παπανδρέου. Τον Κ. Καραμανλή τον θεωρεί καταλληλότερο και το 22,5% των οπαδών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το 50,3% (!) των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων.

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών πάντως ο Αλ. Τσίπρας εξακολουθεί να προηγείται (ΠΙΝΑΚΑΣ 7).

Συνολικά, η ενίσχυση της εικόνας του Κ. Καραμανλή φαίνεται και από ένα ερώτημα που για πρώτη φορά έθεσε σε έρευνα η RASS (ΠΙΝΑΚΕΣ 8 και 9), αν δηλαδή «θα ψηφίζατε τον Γ. Παπανδρέου για πρωθυπουργό αντί του Κ. Καραμανλή».

ΝΑΙ απαντά το 34,3% και ΟΧΙ το 61,5%. Και έχει σημασία ότι ΟΧΙ απαντά το 22,8% των οπαδών του ΠΑΣΟΚ και το 75,5% των οπαδών των μικρότερων κομμάτων!

Είναι δηλαδή εμφανής η διείσδυση του πρωθυπουργού στους ψηφοφόρους και της Αριστεράς, αλλά και (σε μικρότερο φυσικά βαθμό) του ΠΑΣΟΚ…

Αντίθετα, τα μηνύματα δεν είναι τόσο καλά για τον Γ. Παπανδρέου.

Το 34,1% (ΠΙΝΑΚΕΣ 10 και 11) δηλώνει πως έχει γίνει χειρότερη η γνώμη του για τον Γ. Παπανδρέου, έναντι του 24,6% που δηλώνει ότι η γνώμη του έχει γίνει καλύτερη, ενώ το 40,2% δηλώνει… ούτε καλύτερη ούτε χειρότερη…

Είναι πάντως θετικό για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ (ΠΙΝΑΚΑΣ 12) ότι το 67,9% δηλώνει ότι δεν τον έβλαψε επικοινωνιακά το πρόσφατο ατύχημα με το ποδήλατο, έναντι μόλις του 29,3% που δηλώνει πως τον έβλαψε.

Ζητούν ανασχηματισμό!

Ένα σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης είναι ότι (ΠΙΝΑΚΕΣ 13 και 14) το 52,9% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ ενός ανασχηματισμού έναντι του 34,9% που τον απορρίπτει.

Μάλιστα ανασχηματισμό ζητά και το 55,5% των ψηφοφόρων της ΝΔ!

Επίσης, ένα ηχηρό μήνυμα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δίνουν οι ερωτηθέντες με τις απαντήσεις τους στο ερώτημα τι θα κάνουν σε περίπτωση ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών ταυτόχρονα.

Το 60,5% (ΠΙΝΑΚΕΣ 15 και 16) δηλώνει πως θα ψηφίσει το ίδιο κόμμα και για το ελληνικό Κοινοβούλιο και για την Ευρωβουλή. Όμως το 28% δηλώνει ότι θα δώσει ψήφο διαμαρτυρίας στις ευρωεκλογές. Ανάμεσά τους το 22,7% των οπαδών της ΝΔ και το 27,9% των οπαδών του ΠΑΣΟΚ!

Έχει ενδιαφέρον επίσης (ΠΙΝΑΚΑΣ 17) η απάντηση στο ερώτημα αν στις επόμενες εκλογές η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα αλλά χωρίς αυτοδυναμία και αν θα επηρεαστεί η ψήφος απʼ το δίλημμα «ακυβερνησία ή ΝΔ».

ΝΑΙ απαντά το 33,7% και ΟΧΙ το 64,4%.

Στο ερώτημα (ΠΙΝΑΚΑΣ 18) ποιο απʼ τα μικρότερα κόμματα θα θέλατε να ενισχυθεί στις επόμενες εκλογές, το 40,2% απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ, το 20% το ΚΚΕ και το 18,6% ο ΛΑΟΣ.

Μοιρασμένες οι απόψεις για Τσίπρα

Παρουσιάζει αξιοσημείωτο ενδιαφέρον (ΠΙΝΑΚΕΣ 19 και 20) το «μοίρασμα» των απόψεων για τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα.

Στο ερώτημα αν απʼ την ανάληψη της αρχηγίας του ΣΥΝ μέχρι σήμερα η γνώμη για τον Τσίπρα έχει γίνει καλύτερη ή χειρότερη:

• Το 31,3% λέει πως έχει γίνει καλύτερη.

• Το 33,2% λέει χειρότερη.

• Το 32,9% δηλώνει ούτε καλύτερη ούτε χειρότερη.

Εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα η συμφωνία με Πούτιν, λέει το 92,9%!

Με συντριπτικά ποσοστά οι ερωτηθέντες τάσσονται υπέρ της συμφωνίας Καραμανλή – Πούτιν για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Το 92,9% (ΠΙΝΑΚΕΣ 21 και 22) εκτιμά ότι αυτή η συμφωνία εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα της χώρας και μόνο το 4,7% έχει αντίθετη γνώμη. Υψηλότατα είναι τα ποσοστά αποδοχής και μεταξύ των οπαδών του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων.

Μάλιστα (ΠΙΝΑΚΑΣ 23) η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, το 61,7% (ΠΙΝΑΚΑΣ 23) εκτιμά ότι η συνεργασία σε ενεργειακό επίπεδο με τη Ρωσία σημαίνει και περιορισμό της αμερικανικής επιρροής στη χώρα μας, έναντι του 36% που διαφωνεί με αυτήν την προσέγγιση.

Αδικαιολόγητη (ΠΙΝΑΚΑΣ 24) θεωρεί την αμερικανική δυσαρέσκεια για την ενεργειακή συμφωνία με τη Ρωσία το 61,8% και δικαιολογημένη το 36%.

Ωστόσο (ΠΙΝΑΚΑΣ 25) το 55,7% δηλώνει ότι ανησυχεί για την αντίδραση της Ουάσινγκτον για αντίποινα σε θέματα όπως το Σκοπιανό, τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, έναντι του 43,2% που λέει πως δεν ανησυχεί.

Κατά των κομματικών συνδικαλιστών!

Ένα γερό ράπισμα κατά των συνδικαλιστικών ηγεσιών είναι οι απαντήσεις των ερωτηθέντων για την ερμηνεία του φιάσκου των πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων.

Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΑΣ 26):

– Το 44,6% το αποδίδει στο ότι οι συνδικαλιστές είναι κομματικά όργανα και χρησιμοποιούν τη θέση τους για να γίνουν βουλευτές.

– Το 37,6% στην απογοήτευση απʼ τις συνδικαλιστικές ηγεσίες.

– Το 12,7% στο ότι τις θεωρεί μέρος του κατεστημένου και ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα της εργοδοσίας!

Επίσης (ΠΙΝΑΚΑΣ 27) το 88,4% τάσσεται υπέρ της απαλλαγής του συνδικαλισμού απʼ την κομματική κηδεμονία και μόνο το 7,9% διαφωνεί με την προσέγγιση αυτή.

Έλλειψη εκπαίδευσης και «χαλάρωση» καταλογίζουν στην ΕΛΑΣ…

Σε ό,τι αφορά τις αιτίες (ΠΙΝΑΚΑΣ 28) που οδήγησαν στο τραγικό φιάσκο της ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη και στον φόνο ενός αθώου πολίτη, οι ερωτηθέντες τις εκτιμούν ως εξής:

• Το 35% αναφέρεται στην έλλειψη εκπαίδευσης των αστυνομικών.

• Το 29,5% το αποδίδει στη γενική χαλάρωση και στην έλλειψη ελέγχου απʼ τους ανωτέρους.

• Το 14,5% κάνει λόγο για έλλειψη πειθαρχίας σε βασικούς κανόνες ασφαλείας.

• Το 10,1% εκτιμά πως οφείλεται σε ατιμωρησία.

• Το 7,5% αποδίδει το φιάσκο στο συνδικαλισμό στα σώματα ασφαλείας.


Σχολιάστε εδώ