Φερετζέ στα προβλήματα από Χριστόφια – Ταλάτ

Ταυτοχρόνως, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ζητά την παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας προς την Άγκυρα για να αλλάξει τη διχοτομική πολιτική της. (Σημειώνουμε ότι οι Ομάδες Εργασίας ασχολούνται με τα θέματα της ουσίας και οι Τεχνικές Επιτροπές με τα θέματα της καθημερινότητας.)
Νέα συνάντηση
Οι συνομιλίες δεν πάνε καλά και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συναντήθηκαν σε δικοινοτική εκδήλωση και επιχείρησαν να καλύψουν τα προβλήματα κάτω από την αποστολή θετικών μηνυμάτων στην κοινή γνώμη περί της πρόθεσης των δυο ηγετών να προχωρήσουν σε λύση. Χριστόφιας και Ταλάτ συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου εντός του μηνός Μαΐου, για να αξιολογήσουν τη μέχρι τώρα εργασία που έχει γίνει σε επίπεδο Ομάδων Εργασίας και Τεχνικών Επιτροπών.
ΔΗΣΥ – Ταλάτ
Την πρακτική των φιλικών συναντήσεων με τον κ. Ταλάτ την υιοθετεί και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ο οποίος συμπλέει πλήρως με το ΑΚΕΛ και τον κ. Χριστόφια στο Κυπριακό. Μέσα σε αυτό το πνεύμα, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης πραγματοποίησε δείπνο στο σπίτι του στη Λεμεσό με καλεσμένο τον κ. Ταλάτ και τη σύζυγό του καθώς και τον πρώην Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη. Ο κ. Αναστασιάδης διευκρίνισε ότι δεν θα προβεί σε διαπραγμάτευση με τον κ. Ταλάτ, γιατί αυτόν τον ρόλο τον έχει ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Αυτό το οποίο θέλει είναι να ανταλλάξει απόψεις με τον τουρκοκύπριο ηγέτη και να του ανταποδώσει το δείπνο που ο κ. Ταλάτ παρέθεσε κατά το παρελθόν στην Κερύνεια στον κ. Αναστασιάδη.
Τα αγκάθια
Τα προβλήματα επικεντρώνονται στα ακόλουθα σημεία:
1) Η τουρκική πλευρά επιμένει στην παρθενογένεση, δηλαδή στην κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη δημιουργία νέου συνεταιρικού κράτους, ενώ ο κ. Χριστόφιας υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο συνεταιρισμός του ’60.
2) Η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι η λύση του Κυπριακού θα στηρίζεται στο Σχέδιο Ανάν και ότι θα πρέπει να παραμείνουν όλοι οι έποικοι. Ο κ. Χριστόφιας υποστηρίζει ότι το Σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να γίνει δεκτό με την προηγούμενή του μορφή και ότι μπορεί να γίνουν δεκτοί 50 χιλιάδες έποικοι! Το γεγονός αυτό προκάλεσε αντιδράσεις.
3) Τη συνέχιση των ξένων εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, που δεν γίνονται δεκτά από την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Συμβούλιο Ασφαλείας
Επειδή υπάρχουν τα βασικά προβλήματα που δημιουργούν αλυσιδωτά άλλα προβλήματα που ξεκινούν από τις ραδιοσυχνότητες και φτάνουν ως την αναγνώριση των πτυχίων που εκδίδουν τα λεγόμενα Πανεπιστήμια των κατεχομένων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε την περασμένη Πέμπτη συνάντηση με τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, από τους οποίους ζήτησε να στραφούν προς την Τουρκία και να ασκηθούν εκεί οι πιέσεις για να αλλάξει η διχοτομική πολιτική.
Όπως είχε γράψει το «ΠΑΡΟΝ» την περασμένη βδομάδα, ο κ. Ταλάτ είχε πει στον Πρόεδρο Χριστόφια ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, επειδή οι αποφάσεις εξαρτώνται από την Άγκυρα, τον στρατό και τον Ερντογάν.


Σχολιάστε εδώ