Υπουργοί και βουλευτές διαφωνούν για τη συμφωνία με τους Γερμανούς

ΣΥΜΦΩΝΑ με έγκυρες πληροφορίες, οι διαφωνούντες υπουργοί φαίνεται να είναι 4-5, μεταξύ των οποίων ο κ. Σουφλιάς και ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ ορισμένες επιφυλάξεις έχει και ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης… Επίσης αρκετοί είναι οι βουλευτές οι οποίοι εκφράζουν επιφυλάξεις, με πρώτο τον κ. Έβερτ, που βγήκε τις τελευταίες μέρες στα ραδιόφωνα για να μιλήσει, τον κ. Τσιτουρίδη, τον κ. Γιακουμάτο και φυσικά τον Γιάννη Μανώλη, ο οποίος ξέρει και καλά τα θέματα του Οργανισμού, αφού έχει διατελέσει χρόνια συνδικαλιστής στον χώρο αυτόν πριν μετακινηθεί προς τη ΓΣΕΕ.
ΣΕ Ο,ΤΙ αφορά τη συμφωνία με τους Γερμανούς, οι πληροφορίες μας λένε ότι:
• Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων και ουσιαστικά έχει κλείσει η συμφωνία. Έχουν συμφωνηθεί τα βασικότερα και επίσης έχουν γίνει αποδεκτά τα ελληνικά βέτο… ενώ τελικά φαίνεται να μην υπάρχει θέμα για το όνομα του οργανισμού και της Cosmote, τα οποία οι Γερμανοί ζήτησαν να αλλάξουν… για να εισπράξουν την «περήφανη» ελληνική απάντηση πως το αίτημά τους θα εξεταστεί αργότερα.
• Την Τρίτη αναμένεται να περάσει το σχέδιο από την Κυβερνητική Επιτροπή και μέχρι την Πέμπτη η συμφωνία θα έχει ολοκληρωθεί, αφού οι τεχνικοί και νομικοί σύμβουλοι των δύο πλευρών θα έχουν κοιτάξει τις τελευταίες λεπτομέρειες.
• Την Πέμπτη θα δοθεί στη δημοσιότητα το κείμενο της συμφωνίας που βάζει ταφόπλακα στον ΟΤΕ. Θα ακολουθήσει η κατάθεση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και μετά η συζήτηση στη Βουλή με τη μορφή κύρωσης της επίμαχης συμφωνίας.
Η νέα δομή
Η δομή που αποφασίστηκε είναι η εξής:
• Πρόεδρος θα διορίζεται από το ελληνικό Δημόσιο.
• Διευθύνων σύμβουλος θα διορίζεται από τη γερμανική πλευρά, ενώ πιθανότατα να παραμείνει για ένα μεταβατικό διάστημα στη θέση του ο κ. Π. Βουρλούμης.
Η ελληνική πλευρά θα έχει δικαίωμα να διαφωνήσει –έως τρεις φορές– με τις υποψηφιότητες που θα προτείνουν οι Γερμανοί για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Μοιράζονται τα μέλη του ΔΣ: 5 Γερμανοί και 5 Έλληνες, ενώ στην Εκτελεστική Επιτροπή του νέου οργανισμού θα μετέχουν 2 από κάθε πλευρά. Σε περίπτωση διαφωνίας υπερισχύει η γερμανική άποψη, εκτός αν για το θέμα αυτό παρέχεται ρητά στην ελληνική πλευρά η δυνατότητα να προβάλλει βέτο.
Εργασιακές σχέσεις
ΩΣ ΠΡΟΣ το εργασιακό καθεστώς που θα ισχύσει: Η γερμανική πλευρά υποστήριζε την εφαρμογή της οδηγίας «Μπολκεστάιν», όμως τελικώς θα υπόκειται στην ελληνική νομοθεσία και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Το επικίνδυνο για το θέμα των απολύσεων είναι ότι σε περίπτωση που η γερμανική πλευρά αποφασίσει για παράδειγμα να τηρήσει τον νόμο περί απολύσεων (2% μηνιαίως) θα μπορεί να διώχνει 300 εργαζομένους κάθε μήνα, χωρίς η ελληνική πλευρά να έχει δικαίωμα βέτο.
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ θα ισχύει «εσαεί», με την προϋπόθεση πως το ελληνικό Δημόσιο θα κατέχει μέχρι το 5% των μετοχών. Παρέχεται ακόμη η δυνατότητα να εκχωρηθούν τους επόμενους 12 μήνες 5% επιπλέον μετοχές και εντός τριετίας άλλο ένα ποσοστό 15%. Σε μια τέτοια εξέλιξη κάθε μετοχή του οργανισμού θα πληρώνεται κατά 20% επιπλέον της τρέχουσας τιμής εκείνου του διαστήματος.
Οι μικρομέτοχοι
ΓΙΑ μικρομετόχους που ενδεχομένως θελήσουν να πουλήσουν, η τιμή της μετοχής θα είναι με 28,75 ευρώ (2,75 επιπλέον της εξαγοράς από Ν. Βγενόπουλο) και κατά 10 ευρώ πάνω από τη σημερινή τιμή. Τα δικαιώματα των μικρομετόχων περί ιδιοκτησίας παύουν να ισχύουν. Σημειώστε ότι από τις 150.000 μετόχους του Οργανισμού, διαπιστώθηκε ότι οι 112.000 μέτοχοι είναι ενεργοί…
Το ΤΑΠ-ΟΤΕ
ΚΑΙ ΤΟ «κερασάκι στην τούρτα»: Το 4% που θα πήγαινε στο ΤΑΠ/ΟΤΕ σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης του οργανισμού με βάση νόμο του 2006 ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης αρνείται να το καταβάλει, αποφασίζοντας να το διαχειρίζεται το υπουργείο, καταβάλλοντας το μέρισμα στο ΤΑΠ/ΟΤΕ.
Ειδικά θέματα
ΕΙΔΙΚΑ σε ό,τι αφορά ορισμένα «δύσκολα θέματα», όπως είναι τα θέματα των τιμολογίων, η διάθεση του δικτύου και των κυκλωμάτων του οργανισμού, καθώς και η συνεργασία του οργανισμού με ανταγωνιστές παρόχους, συμφωνήθηκε ότι κυρίαρχο λόγο θα έχει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
ΣΕ εκκρεμότητα, αλλά κοντά στη λύση τους παραμένουν προβλήματα όπως η εθνική ασφάλεια και το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΤΕ (κατ’ επέκτασιν και οι προμήθειες, οι οποίες για τον ΟΤΕ, όπως είναι γνωστό, είναι τεράστιες).
Τελική έγκριση
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ θα δοθεί τελικά για έγκριση στις ρυθμιστικές αρχές της αγοράς των τηλεπικοινωνιών Ελλάδας – Γερμανίας για να αποφευχθούν τυχόν ενστάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με ανταγωνισμούς άλλων εταιρειών.
ΤΕΛΟΣ, σε ό,τι έχει σχέση με την εφαρμογή της συμφωνίας θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, η υλοποίησή της ως «πακέτο» υπολογίζεται πως θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2008.


Σχολιάστε εδώ